Eveniment
MISTERELE DOSARULUI „FINANŢE II”: Procurorii n-au cerut mandat de arestare pentru liderii „grupării infracţionale”
Am asistat, în urmă cu câteva zile, la încă o reuşită a procurorilor DIICOT şi poliţiştilor din cadrul BCCO Alba Iulia: destructurarea unei reţele infracţionale ai cărei membri operau, se pare, cu aprobarea tacită a conducerii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba. Arestarea directorului adjunct al DGFP Alba, Ioan Dobra şi a altor trei angajaţi din subordinea acestuia a blocat încă o dată activitatea finanţiştilor, care abia dacă îşi reveniseră după arestarea, în luna noiembrie, a directorului Anghel Bogin.
Așii grupării lăsați liberi, ”juveții” în arest
De miercuri, ziua în care care magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Dobra, Dorin Conţan, Mihail Ioan Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas nu au mai fost făcute publice alte informaţii despre acest caz.
Se ştie însă că Luca Anversa, patronul firmei „Pomponio” şi Cosmin Ioan Limbean, doi dintre membrii „grupării infracţionale” anihilate de DIICOT, sunt liberi. Pentru ei, procurorii nu au solicitat mandat de arestare şi au decis că nu reprezintă un pericol pentru societate. Întrebarea care persistă de câteva zile pe buzele tuturor este una cât se poate de simplă şi reală, dar care nu pare să îşi găsească încă răspuns: Sunt oare stâlpii de susţinere ai unui conglomerat de beton mai importanţi decât conglomeratul în sine? Sau, mai pe româneşte, sunt oare cei suspectaţi că au sprijinit această grupare infracţională mai vinovaţi decât chiar infractorii care au comis delictele? Este mai puţin vinovat evazionistul decât cel care trebuia să descopere evaziunea? Extinzând un pic această întrebare, este mai vinovat procurorul care nu reuşeşte să strângă dovezi pentru o infracţiune, decât cel care a săvârşit infracţiunea?
Liderul „grupării infracţionale”, lăsat să părăsească ţara, cei suspectaţi că l-au sprijinit, reţinuţi şi arestaţi
Potrivit singurului comunicat făcut public de DIICOT, miercuri, se arată că învinuiţii Luca Anversa, Cosmin Limbean, Elena Avram şi Ana Maria Goia „au constituit o grupare infracţională, având drept scop efectuarea unor activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale sau efectuarea unor înregistrări nelegale, având drept consecinţă eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea de beneficii financiare substanţiale”. Tot procurorii DIICOT mai afirmă în acelaşi comunicat faptul că valoarea estimată a prejudiciului adus de aceştia este de 2.200.000 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Din informaţiile existente până în prezent, nici unul dintre membrii acestei grupări, în sarcina cărora procurorii au formulat aceste acuzaţii, nu au fost prezentaţi magistraţilor. Cosmin Limbean a fost audiat alături de angajaţii Finanţelor Publice, miercuri, dar nu s-a numărat printre cei care au primit ordonanţă de reţinere. Despre Luca Anversa, mai multe surse susţin că s-ar afla în Italia, unde a plecat imediat după audieri, dar nici pe numele acestuia nu a fost emis madat de arestare preventivă şi nici măcar o interdicţie de a părăsi ţara.
Alte voci susţin că motivul pentru care este liber patronul „Pomponio” – a cărui prezenţă se regăseşte şi în alte dosare instrumentate de procurori – ar fi o autodenunţare care l-a absolvit de vină, dar nici această explicaţie nu a fost susţinută oficial. Elena Avram, responsabilă de vânzări la firma „Pomponio” şi Ana Maria Goia, celelalte două membre ale grupării infracţionale au intrat cu totul într-un con de umbră. Despre ele, nu se poate preciza cu exactitate momentul în care au fost, dacă au fost audiate.
În acelaşi comunicat DIICOT se mai explică: „Activitatea infracţională a învinuiţilor a fost sprijinită de către angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, compartimentul de inspecţie şi control, respectiv învinuiţii Dobra Ioan – director adjunct executiv, Conţan Dorin Nicolae – şef serviciu, Lazăr Ioan, Sârbu Mihail Ioan, Ispas Dănuţ Ioan şi Cioată Cristina – inspectori fiscali, în sarcina acestora reţinându-se că şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, efectuând activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, precum asigurarea de consultanţă sau prestarea de servicii şi că au efectuat controale formale la societăţile învinuiţilor, toate acestea în scopul obţinerii direct sau indirect de foloase materiale. Se mai reţine că, deşi au constatat în repetate rânduri activitatea infracţională desfăşurată prin intermediul societăţilor comerciale vizate, învinuiţii nu au sesizat organele de cercetare penală, ci dimpotrivă, au consiliat membrii grupării în vederea acoperirii ilegalităţilor”.
Din nou, angajaţii DGFP Alba sunt menţionaţi de procurori drept cei care au sprijinit şi favorizat activităţile infracţionale comise de Luca Anversa, Cosmin Limbean şi de cele două angajate „Pomponio” prin oferirea de consultanţă, prestarea de servicii şi, prin urmare, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu. Dacă, în fapt, aceste infracţiuni sunt clare, în drept, madatele de arestare emise joi ne fac să ne întoarcem la ideea că în timp ce regele şi regina de pe tablă lipsesc, pionii au intrat după gratii. Ca să nu mai spunem că şi pionii ăştia pot fi mai competenţi profesional sau mai puţin competenţi, mai fermi atunci când trebuie să aplice o sancţiune, sau mai prudenţi.
Până şi prezenţa acestor pioni într-un caz de evaziune fiscală de peste două milioane lei este supusă prezumţiei de nevinovăţie. Până la acestă dată, ceea ce este evident ca infracţiune este doar evaziunea. Dar cei care au săvârşit-o, „evazioniştii” sunt liberi, iar cei care i-au controlat şi s-au bâlbâit când a fost vorba să aplice legea au ajuns după gratii. Avocaţii finanţiştilor arestaţi par miraţi de această întorsătură ciudată într-un dosar de evaziune. Ei suţin că nu existau motive pentru ca procurorii să ceară mandate de arestare pentru cei patru.
Nume comune în dosarele DIICOT sau „efectul Domino”
Dacă ar fi să ne întorcem privirea înspre celelalte dosare instrumentate de DIICOT în ultimele luni şi care ţin încă primele pagini ale publicaţiilor, am observa că ne lovim din nou de nume comune. Patronul „Pomponio”, Luca Anversa este cercetat în dosarul cunoscut opiniei publice sub denumirea de „Prostituate pentru VIP-uri”, pentru şantaj şi instigare la şantaj, iar, pentru o perioadă de timp, a avut interdicţia de a părăsi ţara. Magistraţii Tribunalului Alba au dispus ridicarea acestei interdicţii, în luna martie a acestui an. Alături de Anversa, mai este menţionat, în acelaşi dosar şi numele fostului ofiţer de informaţii Claudiu Vulpe, zis Fox, la rândul său arestat în prezent pentru santaj, proxenetism şi trafic de minori. În rechizitoriul întocmit de procurori, Fox este menţionat ca omul de încredere a lui Luca Anversa, cel care se ocupa cu recuperarea debitelor firmei „Pomponio”.
Încă o dată toate drumurile duc la Direcţia Finanţelor Publice Alba, iar asta deoarece Claudiu Vulpe mai este cercetat şi în Dosarul „Corupţie la Finanţe”, împreună cu fostul director al DGFP Alba, Anghel Bogin. Fără a mai intra în prea multe detalii, ne întoarcem din nou la patronul firmei „Pomponio”, Luca Anversa, unul dintre membrii grupării infracţionale destructurate în cursul săptămânii trecute şi a cărui prezenţă a devenit familiară în mai multe dosare instrumentate de DIICOT. Numele lui Luca Anversa este rostit de procurori şi în Dosarul de „Corupţie de la Finanţe” (în care sunt implicaţi fostul director al DGFP Alba, Anghel Bogin şi şefa Baroului de avocaţi, Doina Scutea). În acest dosar, patronul „Pomponio” este asociat cu infracţiunea de cumpărare de influenţă. Şi atunci, în cazul lui Anversa s-a dispus neînceperea urmăririi penale, dar despre acest dosar vom reveni ulterior cu mai multe detalii.
Luptele interne şi poliţe plătite în DGFP Alba
Tot mai des se afirmă că ar exista o legătură între cazul Bogin-Scutea-Duca-Vulpe, denumit ” Corupţie la Finanţe”, cu Dosarul Vulpe-Pricu-şamd şi cel al lui Luca Anversa şi cei patru funcţionari de la Finanţe. Legătura ar fi chiar Luca Anversa, care este implicat până în gât în „Dosarul Prostituate pentru VIP-uri”. Pe de altă parte, surse din DGFP au declarat că între fostul director Anghel Bogin şi directorul adjunct Ioan Dobra era o relaţie extrem de tensionată. Dobra era practic exponentul celor care nu îl vroiau pe Bogin în funcţia de director general al DGFP. Bogin, impus politic în funcţie avea doar o singură posibilitate să controleze sistemul, prin strângerea de informaţii cît mai compromiţătoare despre subordonaţii ostili. Intrat în ruleta penală, Anghel Bogin a început să scoată din tolbă toate informaţiile pe care le păstrase, pentru a putea să-şi ţină în frâu adversarii din interiorul Direcţiei Finanţelor Publice Alba.
În acest păiejeniş de infracţiuni, arestări şi eliberări uneori inexplicabile, singurii care pot face lumină rămân oamenii legii, în timp ce „câinii de pază” ai societăţii nu pot decât să mai aprindă, din când în când, becul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News