Actualitate
Misterele Planetei Albastre. Murmurul Terrei, înregistrat de geofizicieni. De ce “cântă” Pământul?
O echipă de geofizicieni europeni a reușit, pentru prima dată, să înregistreze sunetele misterioase produse de Terra. Pământul produce vibrații de 0,0029 ori pe secundă, ceea ce înseamnă că la fiecare 30 de secunde planeta albastră produce acest sunet.
O echipă de cercetători a descoperit în 1998 că Terra generează constant un semnal vibrațional de joasă frecvență, chiar și în absența cutremurelor. De atunci, s-au formulat diverse teorii și s-au încercat diverse măsurători la suprafața Terrei.
În studiul lor publicat recent, cercetătorii au explicat că au putut înregistra, în premieră, „oscilația liberă” a Terrei cu ajutorul a 57 de seismografe plasate pe fundul oceanului.
Despre „cântecul Pământului” s-a mai vorbit în alt context. În 2012, zgomotele scoase de Pământ fuseseră înregistrate din spațiu, de sateliţii NASA, care au identificat o serie de sunete asemănătoare cu nişte ciripituri și fluierături. Aceste sunete provin de la centura magnetică a Pământului şi nu pot fi auzite de urechea umană decât captate din spațiu:
Apoi, în perioada 2012-2013, cercetătorii au înregistrat vibraţiile Terrei, din apă, cu ajutorul seismografelor amplasate pe fundul Oceanului Indian (pe o suprafață de peste patru milioane de kilometri pătrați). Au reuşit, pentru prima oară, să izoleze sunetul, în condițiile în care fundul oceanelor este extrem de zgomotos. Au fost eliminate sunetele produse de valuri, cutremure de pământ sau viața marină.
Murmurul Terrei a putut fi detectat anterior doar cu ocazia cutremurelor de pământ de suprafață, dar rezultatele nu fuseseră convingătoare. Acum știm că există un „murumur” și sub apă.
Sunetul nu este pereceput însă de urechea umană. Are frecvențe ultrajoase, între 2,9 și 4,5 MHz, de 10.000 de ori mai joase decât cele ce pot fi auzite de oameni.
Pământul produce vibrații de 0,0029 ori pe secundă, ceea ce înseamnă că la fiecare 30 de secunde Terra produce acest sunet.
Cercetătorii nu au reuşit să găsească însă o explicaţie general acceptată despre originea acestor sunete. Au fost formulate diverse ipoteze, unele contradictorii: turbulență atmosferică, mișcarea maselor de apă, valurile de suprafață, deplasarea plăcilor tectonice și alte cauze de natură geologică.
Este însă pentru prima oară când o echipă reușește să înregistreze un semnal de pe fundul oceanului, iar specialiştii speră să reuşească, în viitor, şi cartografierea interiorului planetei.
sursa: digi24.ro
sursa foto: nasa.gov
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News