Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mitul lui Mihai Viteazul, răsturnat de un istoric din Cluj. Vezi cine a fost de fapt domnitorul care a unificat provinciile româneşti


Publicat

Domn al Ţării Româneşti şi conducător al tuturor celor trei ţări medievale care formează România de astăzi (Ţara Românească, Transilvania şi Moldova), aşa apare în conştiinţa şi istoria românilor voievodul Mihai Viteazul. Dar care este realitatea care se conturează în jurul vieţii marelui erou naţional? Tânărul istoric clujean Liviu Câmpean dezvăluie în cartea sa adevăratele chipuri ale domnitorilor români de până în secolul al VII-lea.

Mihai Viteazul este dezvăluit de Liviu Câmpean, istoricul care cercetează istoria medievală cu girul Academiei Române, ca un personaj desprins parcă din realităţile secolului XX: urmărit de creditorii din Constantinopol cărora le datora 1,5 milioane de galbeni, sumă plătită pentru cumpărarea tronului, un erou închipuit, produs al conjuncturilor favorabile şi nu al unei dragoste nemărginite faţă de ţară, o persoană deloc îndrăgită de nobilime şi ţărani, pe care îi legase de glie.

“Mihai Viteazul sub nicio formă nu a avut un resort patriotic atunci când s-au unit Ţările române. El nici nu a ştiut ce face. Naţiunea modernă apare în secolul al XVIII-lea, odată cu revoluţia franceză. La vremea lui Mihai Viteazul, naţiunea, natio desemna un grup privilegiat de oameni; saşii, ungurii erau natio”, arată Liviu Câmpean.

Mihai Viteazul şi-a cumpărat tronul cu 1,5 milioane de galbeni

Istoricul Liviu Câmpean spune în cartea sa că voievodul „Mihai Viteazul a plătit cea mai mare sumă cunoscută pentru cumpărarea tronului: 1,5 milioane de galbeni”. Acesta arată că, încă de la începutul secolului al VI-lea, domnii erau confirmaţi pe funcţie de Poarta Otomană, iar, ca şi în zilele noastre, banii reprezentau un criteriu principal de selecţie.

Datoria către turci l-a urmărit pe Mihai Viteazul. „Într-un document aflat în arhiva Bisericii Negre din Braşov, un fost senator de Braşov şi probabil om de încredere al voievodului, Markus Schunkabunk povesteşte cum, în 1597, a fost trimis în solie la curtea împăratului Rudolf al II-lea, împreună cu Banul Mihalcea, să ceară ajutor militar şi financiar pentru Mihai Viteazul”, arată Ora de Cluj. “Scrierea lui Markus e un caieţel de 20-30 de file şi conţine informaţii despre familia sa, căsătorie, primul născut. L-am avut în mână două săptămâni”, spune Liviu Câmpean.

În „Letopiseţul Cantacuzinesc – cronica boierilor Buzeşti”, se menţionează că Mihai Viteazul era batjocorit de creditori, care îl „suduiau” în turcă şi îl loveau cu cuşma pe cap. După urcarea sa la tron, Mihai le-a venit însă de hac: a adunat toţi creditorii în casa vistiernicului Dan şi le-a dat foc. Următorul pas făcut de voievod a fost să redirecţioneze politica externă a Ţării Româneşti către Imperiul Habsburgic şi să intre în tabăra creştină.

Liviu Câmpean pune la îndoială originea istorică a lui Mihai Viteazul

Acesta susţine că,voievodul nu putea fi fiu al al lui Pătraşcu Vodă cel Bun, iar asta deoarece Pătraşcu ar fi murit cu un an înainte ca Mihai Viteazul să se nască. În sprijinul afirmaţiilor sale, Liviu Câmpean atrage atenţia supra cronicilor citate de P.P. Panaitescu, din care reiese că Pătraşcu murea în 1557 de podagră, o boală circulatorie cauzată de alimentaţia bogată în grăsimi şi de consumul excesiv de vin.

„Dacă faimoasa stampă vieneză din 1601 – care apărea şi pe monedele de 100 de lei până nu demult – este corectă, atunci Mihai Viteazul s-a născut în 1558. Imaginea respectivă, realizată de pictorul Aegidius Sadeler menţionează că, în 1601 şi deci în reprezentarea sa, Mihai ar fi avut 43 de ani.
Mai mult, un raport diplomatic de la Constantinopol consemnează zvonul că Mihai ar fi fiul unui anume Ianis, un bogat funcţionar grec de la curtea otomană, frate cu Doamna Tudora – negustoreasă de rachiu din Târgul de Floci. Zvonul spune chiar mai mult, că Mihai Vodă ar fi născut din legătura incestuoasă a celor doi fraţi. Ianis este, de altfel, unul dintre creditorii care-i finanţează urcarea pe tronul Ţării Româneşti, în 1593”.

Luviu Câmpean este doctor în istorie medievală şi beneficiar al unei burse postdoctorale la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române (filiala Cluj).

Mai multe despre  acest subiect  puteți citi pe  Ora de Cluj

Sursa: Ora de ClujDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

8 Comentarii

8 Comments

 1. mcdonalds

  joi, 03.11.2011 at 11:21

  parte din cele spuse se stiau demult, dar nu se spuneau oficial pentru ca mitul lui Mihai Viteazul a fost exploatat politic si national.
  Este adevarat ca putin ii pasa de romani fiind interesat mai mult de bani. Legarea de glie este un exemplu, taxele uriase si saracirea populatiei fiind cunoscute si recunoscute de istorie. Pe de alta parte, la data respectiva ideea nationala nu exista nicaieri.Si asta se stie. Mihai Viteazul a fost un bun comandant de osti, un militar practic dar armata sa, cu putine exceptii, era formata din lefegii albanezi,sarbi, secui ( ati citit bine..secui) si altii, Baba Novac de pilda era sarb.Deci armata lui era profesionista, ostasii trebuiau platiti, si de aici o parte din nevoia de bani a lui MIhai. Oastea lui Mihai nu a fost compusa din talpa tarii, cum a fost cea a lui Stefan Cel Mare, Mihai nu punea pret pe taranii romani. Iar Unirea tarilor romane a fost nu un act idealist ci unul pragmatic, de hegemonie si stapinire a cit mai multor teritorii. De fapt, daca nu ma insel, ideea a fost preluata de la Sigismund Bathory care a unit si el tarile romane pe structura si in ideea dacica dupa ce un aventurier spaniol Ioan Baptista Casoldo, marchiz de Cassano se pare ca a facut si el asta intr-un mod destul de neclar in 1551 cind s-a autoproclamat Restauratorul daciei desi actiona in numele imparatului Austriei. De Sigismund Bathory nu se pomeneste ca unificator al tarilor Romane din motive ideologice. Este pacat ca publicul; larg nu cunoaste istoria asa cum a fost ea ci asa cum convine unora.
  Despre speculatiile privind parintii lui Mihai Viteazul, poate ar fi fost bine sa lipseasca atita timp cit nu sint bine sustinute de dovezi stiintifice

 2. albaiulianul

  joi, 03.11.2011 at 20:07

  Da..Nici Ceausescu nu a fost cizmar,nici presedintele Romaniei,nu a fost decat inchipuire…Mihai Viteazul a ramas in istorie ca primul mare conducator si unificator al tarilor Romane! Romanii i-au pus numele de VITEAZUL

 3. radu

  joi, 03.11.2011 at 20:17

  Marele istoric a lui peste prajit a facut o descoperire epocala…

  • Andrei

   sâmbătă, 28.07.2012 at 14:58

   Esti pizmas? Fa si tu o descoperire epocala. Pizmasule. 🙂

 4. stan patitu

  duminică, 05.08.2012 at 11:47

  Ce istoric e rahatul asta ? Platit de Victor Orban ?

 5. panait_culiman

  miercuri, 24.10.2012 at 16:19

  auzi cred ca santeti ne3buni daca tot zici prostiile astea adu si dovezi clare sa le vedem si noi
  nu ne strica mandria de a fi romanii
  asta se invata acum sa nu mai fii patriot sa faci totul numai pentru bani sa ati vinzi tara ca ce atata nationalism ,persoana conteaza nu?
  nesimtiti nu mai exista legi leati scos sa puteti vinde tara eu sant rrom dar iubesc tara asta mai mult ca foarte multi romani asa zisi rusine istoric platit de poporul roman
  casa faca ce sa denaturezee istoria

 6. panait_culiman

  miercuri, 24.10.2012 at 16:23

  se bate moneda pe cei cu scoala multa pe cei care iau studiile platind sau fiind copii unor stabi si apoi vin sa ne prosteasca poporul nu mai e bun an ziua de azi esti muncitor taran nu ai studii superioare taci din gura noi nu mai avem dreptul la gandire ca sant alti destepi care sa ne zica ce trebuie sa facem si cum sa gandim

 7. MIHAI

  vineri, 27.09.2013 at 16:44

  DATORITA UNOR OAMENI TICALOSI PRECUM ACEST ISTORIC VANDUT ROMANIA ARE DE SUFERIT.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 2 Mai, de Paști, în Transilvania, la munte și în celelalte regiuni din țară. Prognoza meteo pe 2 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, în regiuni din țară.

În Transilvania, până în 2 mai, de Paște, vremea se încălzește apoi se răcește din nou.

Posibile ploi vor fi în intervalul 27-28 aprilie și la începutul lunii mai.

Vezi și Prognoza meteo / Vremea de FLORII, Paște și 1 Mai 2021

TRANSILVANIA

Valorile termice diurne vor fi tot mai ridicate de la o zi la alta, astfel în 22 aprilie se va ajunge la o medie a acestora de 16-17 grade.

Spre finalul săptămânii, este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie de 18-20 de grade.

În ceea ce privește evoluția temperaturilor minime, până în 26 aprilie media acestora se va situa în jur de 3 grade, cu o probabilitate destul de ridicată de fi mai scăzute în jurul datei de 25, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 5-7 grade.

Pe tot parcursul intervalului de prognoză, sunt prognozate ploi locale, probabilitatea de apariție a acestora fiind mai ridicată în prima săptămână, în 27 și 28 aprilie și spre începutul lunii mai.

LA MUNTE

Până în 26 aprilie, vremea se va menține relativ rece, cu valori termice diurne pentru întreaga zonă ce vor oscila între 4 și 7 și minime preponderent negative, în general, cuprinse între -4 și 0 grade.

Spre sfârșitul intervalului de prognoză, se va încălzi treptat, media maximelor urmând să atingă 10-12 grade, iar minimele termice vor înregistra o medie de 2-4 grade.

Temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a intervalului, sub formă de ploaie, iar în zona înaltă și sub formă de lapoviță și ninsoare.

MARAMUREŞ

În primele zile ale intervalului vremea se va încălzi ușor de la o zi la alta, astfel în 22 aprilie se va ajunge la o medie a maximelor de 16 grade.

Spre finalul săptămânii (23 – 25 aprilie), este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale maximelor apropiate de normalul climatologic al perioadei, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie în creștere treptată spre 20 de grade.

Media temperaturilor minime va fi de 4-5 grade în primele zile ale intervalului, însă în jurul datei de 25 aprilie sunt estimate valori apropiate de limita de îngheț (1-2 grade).

În a doua săptămână de prognoză, sunt prognozate minime în limite normale pentru această perioadă, în medie de 6-8 grade.

Probabilitatea pentru precipitații, izolat mai însemnate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 20 – 23 aprilie, dar și spre finalul lunii aprilie (în zilele de 27 și 28) și începutul lunii mai.

BANAT

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel de la valori termice diurne în jur de 12 grade în prima zi a intervalului se va ajunge la o medie a acestora de 18-19 grade în data de 22 aprilie.

Ulterior este posibilă o scădere ușoară de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, ce se vor situa în jurul valorii de 21 de grade.

Media valorilor minime de temperatură va oscila între 4 și 7 grade în prima parte a intervalului, valori mai scăzute fiind posibile în jurul datei de 25 aprilie, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 6-10 grade.

În prima săptămână sunt prognozate ploi locale și trecător descărcări electrice, iar ulterior probabilitatea de apariție a acestora se va menține ridicată, în special în zilele de 26 și 27 aprilie și spre începutul lunii mai.

CRIŞANA

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel de la valori termice diurne sub mediile multianuale, ce se vor situa în jurul a 12 grade, se va ajunge la o medie a acestora de 17-18 grade în data de 22 aprilie.

Ulterior este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de normele climatologice, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie de 18-20 de grade.

În perioada 19 – 26 aprilie, media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 4 și 7 grade, valori mai scăzute fiind posibile în jurul datei de 25, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 6-9 grade.

În prima săptămână sunt prognozate ploi locale îndeosebi în timpul după-amiezelor, când trecător se vor semnala și descărcări electrice. Ulterior probabilitatea de apariție a ploilor se va menține ridicată, în special în jurul datei de 27 aprilie și spre începutul lunii mai.

MOLDOVA

Vremea se va încălzi ușor în primele zile ale intervalului, de la o medie a maximelor termice de 12-13 grade, până la 18 grade în 22 aprilie, însă spre finalul săptămânii se va reveni la o medie regională de numai 14 grade.

Pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, sunt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie pentru întreaga regiune de 18-20 de grade.

Minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 4 și 6 grade, valori mai ridicate urmând a se înregistra spre finalul perioadei, când se vor atinge 8-10 grade.

Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului. În special în primele zile ale intervalului, izolat sunt posibile și cantități mai însemnate.

DOBROGEA

La începutul intervalului pe fondul nebulozității persistente, valorile termice diurne se vor situa sub normele climatologice caracteristice pentru a doua decadă a lunii aprilie, respectiv o medie de numai 12-13 grade.

Vremea se va încălzi în 22 și 23 aprilie, când la nivelul regiunii se vor atinge maxime de 17-18 grade, dar spre finalul săptămânii se întrevede o scădere de temperatură, la valori diurne în medie de 14-15 grade.

În această perioadă minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 6 și 8 grade. Pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, sunt estimate maxime în jurul a 18 grade și minime, în medie de 9-11 grade.

În primele două zile temporar va ploua, iar local cantitățile de apă vor fi însemnate. În restul intervalului ploile vor fi posibile pe arii mai restrânse.

MUNTENIA

La începutul intervalului pe fondul nebulozității persistente, valorile termice diurne se vor situa sub normele climatologice caracteristice pentru a doua decadă a lunii aprilie, respectiv o medie de numai 13-14 grade.

Ulterior vremea se va încălzi, iar în 22 și 23 aprilie, se vor atinge maxime, în medie de 19-20 grade, dar spre finalul săptămânii sunt prognozate maxime mai scăzute, în jurul a 16 grade.

În această perioadă minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 4 și 7 grade.

După 26 aprilie regimul termic va fi caracterizat de valori termice normale pentru această perioadă, respectiv o medie regională a maximelor de 20-22 de grade și de 8-10 grade pentru temperaturile minime.

Va ploua pe arii extinse la începutul intervalului, când și cantitățile de apă vor fi însemnate, iar local și temporar și în restul perioadei.

OLTENIA

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel de la valori termice diurne în jurul a 12 grade în prima zi se va ajunge la o medie a acestora de 19-20 grade în zilele de 22 și 23 aprilie.

Ulterior este posibilă o scădere ușoară de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, ce se vor situa în jurul a 22 de grade.

Media valorilor minime de temperatură va oscila între 4 și 6 grade în prima parte a intervalului, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 8-10 grade.

La începutul săptămânii pe arii extinse vor fi ploi în general moderate cantitativ. În restul perioadei, probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în zilele de 23 și 24 și după 27 aprilie.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: CRIMA din Răhău. Polițiștii care l-au prins pe atacator sunt din Sebeș și l-au căutat cu motociclete enduro prin pădure

Publicat

Cei doi polițiști care l-au prins pe autorul crimei de la Răhău sunt de la Poliția Sebeș și au plecat în căutarea acestuia cu motociclete enduro. Atacatorul se ascunsese în pădure.

Detaliile au fost făcute publice pe pagina de Facebook Polițiști-Uniți suntem puternici.

Crețu Ionuț Dragoș din cadrul – Secției 7 Politie Rurală Sebeș și Pop Horea Cosmin din cadrul Poliției Sebeș – Biroul Rutier, în cursul zilei de azi, 19.04.2021, au reușit prinderea autorului infracțiunii de omor săvârșit în noaptea de 18/19.04.2021 în localitatea Răhău, jud. Alba, după ce acesta a fugit de la locul faptei și s-a ascuns în pădure.

Precizez că cei doi colegi au plecat în căutarea autorului cu 2 motociclete de teren, iar după mai multe ore de căutări au reușit să identifice și să rețină autorul care avea asupra sa un cuțit, fiind extrem de violent, într-o pădure din apropierea mun. Sebeș”, este mesajul menționat.

Unul dintre cei doi polițiști precizează că au fost ajutați de trei voluntari, că fără aportul acestora era posibil ca suspectul să nu fie găsit și le mulțumește pentru ajutor.

Reamintim că luni dimineața, în jurul orei 4.00, Alexandru P., bărbatul 36 de ani din Răhău, l-ar fi înjunghiat pe un tânăr de 22 de ani din sat, cu un cuțit, în zona inimii și a rănit-o pe iubita acesteia, o tânără de 21 de ani.

După ce i-ar fi atacat, bărbatul a fugit de la locul faptei. Atacatorul a fost prins luni, în jurul amiezii, într-o pădure din apropierea localității Răhău.

Vezi și FOTO-VIDEO: CRIMA de la Răhău. Principalul suspect, la audieri, la sediul Poliției Sebeș. Va fi prezentat Parchetului cu propunere de arestare preventivă

Acesta a fost reținut pentru 24 de ore și va fi propus pentru arestare preventivă.

sursă foto: Facebook (Polițiști – Uniți suntem puternici)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Stenograme din ședința Coaliției. Cum l-ar accepta USR PLUS pe Florin Cîțu și ce spun liderii PNL

Publicat

Premierul Florin Cîțu are susținere totală din partea PNL, demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății a fost corectă, iar declarațiile ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă au fost criticate – sunt câteva dintre ideile conturate în contextul ședinței de luni a liberalilor.

În ședința Coaliției, USR PLUS ar fi anunțat mai multe condiții pentru a-l accepta în continuare pe Florin Cîțu ca premier, după cum a prezentat Realitatea Plus, pe surse, potrivit dcnews.ro.

Condițiile ar fi:

– reguli noi pentru funcționarea Coaliției

– acord de non-agresiune

– remanierile să treacă prin filtrul Coaliției

– USR PLUS să vină cu un ministru la Sănătate

Vezi și Vlad Voiculescu spune că ar putea fi nominalizat din nou de USR PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății

– l-ar accepta pe Cîțu dacă ar avea garanția că nu vor mai fi remaniați alți miniștri USR PLUS.

Totodată, Dan Barna ar fi declarat că „vrea să îi recupereze pe parteneri”. De cealaltă parte, Dragoș Tudorache, europarlamentar USR PLUS, ar fi spus: „Nu putem trece peste asta ca și cum nu s-a întâmplat nimic. S-a luat o decizie unilaterală, fără consultarea partidului”, făcând referire la decizia premierului Florin Cîțu de a-l demite pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății.

Tot luni, în ședința PNL, Florin Cîțu, Rareș Bogdan și Ludovic Orban ar fi avut un schimb de replici, potrivit dcnews.ro.

Antena 3 a prezentat, pe surse, ce s-ar fi discutat, astăzi, la Partidul Naţional Liberal:

Florin Cîțu: Eu am tot spus, miniştrii sunt evaluaţi. Eu nu am luat o decizie peste noapte. Am tot amânat şi am analizat. Noi trebuie să ne concentrăm pe mesaje despre buna guvernare. Nu intrăm în jocurile USR PLUS. Nu poţi să faci asemenea declaraţii şi apoi să vii la şedinţa de guvern. Vă asigur că, data viitoare când un ministru va ataca un alt ministru sau prim-ministru, va pleca acasă. Nu poţi să fii şi la putere şi în opoziţie şi să îţi ataci premierul. Ei trăiesc din conflicte.

În cazul Drulă, dacă data viitoare se mai întâmplă, iau imediat o decizie, fără să mai întreb pe nimeni. Nu poţi să faci asemenea declaraţii, apoi să vii la şedinţa de Guvern. Guvernul are un singur premier. Nu există miniştri evaluaţi de USR, PNL, UDMR, ci de premier. Vlad Voiculescu a administrat prost ministerul, nu au fost făcute nici măcar bugete.

Ludovic Orban: Premierul face evaluări pentru toată lumea, indiferent de partid. Guvernul a fost făcut zdrenţe din cauza lui Vlad Voiculescu, a fost o catastrofă de management, iar premierul nu se poate schimba când un partiduleţ are mofturi.

Florin Cîțu: Varianta unui guvern minoritar este exclusă. Un guvern minoritar nu poate duce România înainte.

Rareş Bogdan: Nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece. Voi propune şi un vot de susţinere pentru Cîțu. Politicile reformatoare vrem să le vedem cu toţii, legat de coaliţia USR de a face reforma promisă.

sursă: dcnews.ro

sursă foto: Facebook (Florin Cîțu)

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Când încep programele Rabla pentru mașini și electrocasnice. Precizările ministrului Mediului

Publicat

electrocasnice

Programele Rabla pentru mașini și pentru electrocasnice devin operaționale în scurt timp, după ce Guvernul va aproba, săptămâna aceasta, bugetul Administrației Fondului de Mediu, a anunțat telefonic la Digi24 ministrul Mediului Tanczos Barna.

„Se va aproba acest buget, sper, miercuri”, a spus ministrul, care a precizat că este vorba despre programele Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Electrocasnice.

Ministrul spune că bugetul pentru Rabla Plus, care finanțează automobile plug-in și electrice, a fost dublat, și că a fost dublat astfel și numărul de mașini ce vor putea fi achiziționate, avansând și ideea unei suplimentări de buget pentru această zonă a pieței auto.

Pentru Rabla Clasic creșterea este de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, adică aproximativ 1.500 de euro pentru un tichet, iar valoarea ecobonusului crește de la 1.000 la 1.500 de lei și de la 2.500 la 3.000 de lei, „astfel încât mașinile care au emisii mai scăzute să beneficieze de un sprijin în plus”, a precizat ministrul Mediului.

Tanczos Barna spune că după aprobarea bugetului AFM este o chestiune de zile până când programele vor deveni operaționale.

Ministrul a adăugat că platforma pentru Rabla Electrocasnice va fi funcțională, după problema de anul trecut.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate