Eveniment
Modificare COD RUTIER 2022: Polițiștii locali primesc puteri sporite. Ce amenzi vor putea da șoferilor
Polițiștii locali primesc competențe sporite, potrivit unui proiect de modificare a Codului Rutier adoptat luni la Senat.
Aceștia vor putea solicita proprietarului sau deţinătorul mandatat al unui vehicul să le prezinte datele de identificare a persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.
Dacă nu se conformează, persoana respectivă poate fi sancționată. Amenzile pot fi între 1.305 și 2.900 de lei.
Proiectul a fost adoptat luni la Senat cu 101 voturi „pentru”, 11 „împotrivă” şi trei abţineri și vizează modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Actul normativ oferă Poliţiei locale a posibilitatea de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, se precizează în raportul comun de admitere a proiectului.
La acest proiect au fost adoptate două amendamente. Primul prevede că „Poliţia locală poate solicita aceste date de identifîcare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”.
Al doilea menționează: „constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către poliţistul local se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
De ce a fost propusă modificarea Codului Rutier
În expunerea de motive se precizează că aplicarea acestei modificări la legislaţia în domeniu va conduce la reducerea numărului de încălcări ale normelor legale privind oprirea, staţionarea sau parcarea autovehiculelor.
”În considerarea faptului că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/staţionarea/parcarea, având în vedere şi faptul că sancţiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/staţionarea/parcarea”, se arată în actul normativ.
Proiectul va ajunge la Camera Deputaților, pentru vot final.
sursă: Agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gardianul
luni, 19.09.2022 at 21:03
Sa gindit cineva sa le explice ce inseamna detinator mandatat gardienilor ?