Connect with us
Advertisement

Uncategorized

Modificări din noul Cod Civil: Persoanele infidele sunt puse la plată, iar cuplurile fără copii minori pot plăti pensie de întreţinere după divorţ

sala judecata

Publicat

Noul Cod Civil care va intra în vigoare începând cu luna octombrie a acestui an aduce veşti proaste pentru cuplurile infidele. După aplicarea noilor reglementări, partenerii care vor dori să calce strâmb sunt sfătuiţi să se gândească de două ori, deoarece infidelitatea îi poate lăsa fără agoniseala de-o viaţă. În Codul Civil sunt prevăzute despăgubiri pentru persoana înşelată sub formă de bani, rentă viageră sau sume globale.

Potrivit noilor reglementări, infidelitatea este costisitoare la divorţ, deoarece partenerul înşelat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei poate cere de acum despăgubire. De asemenea, poate obţine despăgubire şi în cazul în care motivele de divorţ sunt actele de violenţă morală sau fizică, consumul de băuturi alcoolice, părăsirea nejustificată a domiciliului.

Aceste despăgubiri se vor plăti sub formă de bani, sume globale sau rentă viageră ori sub forma unui uzufruct al unor bunuri mobile şi imobile. Odată cu decesul partenerului creditor sau cu căsătoria lor, vor înceta şi plăţile despăgubirilor.

Noul Cod Civil introduce şi apariţia contractelor prenupţiale prin care se va stabili cum se vor împărţi bunurile între soţi, în caz de divorţ. Acestea se vor încheia printr-un înscris autentificat de un notar public şi se vor înscrie la Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale. Aceste contracte se pot modifica şi pe parcursul căsătoriei, după un an de căsnicie, dacă unul dintre soţi investeşte într-un bun şi doreşte să-i aparţină la un eventual divorţ.

Noile modificări nu sunt privite cu prea mare aprobare de avocaţi şi judecători. Aceştia sunt de părere că oamenii nu pot fi obligaţi prin procese să devină fideli şi că instanţele vor fi invadate de o multitudine de dosare inutile.

Se pot da despăgubiri pentru cheltuielile cu nunta

Alte noutăţi absolute ale noului Cod Civil românesc sunt capitolele dedicate „Logodnei” şi „Dezmoştenirii”. Astfel, „logodna” este „promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria”. Persoanele logodite vor avea drepturi ca şi cele căsătorite, după o perioadă de convieţuire. În cazul în care cuplul se desparte, logodnicii vor avea dreptul să împartă bunurile dobândite. Totuşi, în cazul în care una dintre părţi rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei” – cheltuieli cu organizarea nunţii sau avansul pentru excursia din luna de miere.

O altă noutate o constituie pensia de întreţinere în caz de divorţ, chiar dacă nu există copii minori; în cazul în care soţul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decât a celui care l-a câştigat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Harabagiu Ioan

    luni, 12.09.2011 at 19:01

    Sincer, doar familia a rămas până astăzi nerobită. De acum încolo, cade şi ea în sistemul de a aduce bani la buget. Prin ce? Prin tranzacţiile făcute….dar este o altă problemă…Suntem oameni, nu roboţi programaţi pentru zeci de ani. Nu şti ce-ţi aduce guvernul a doua zi, darămite viaţa, sentimentul. Cine a venit cu propunerile astea, ori este copie fidelă (fizic nu moral) cocoşatului de la Notre Dame, ori este plecat cu pluta pe Bistriţa! Este un nou motiv ca acele amîrâte de păsări, curcile, să râdă de noi. Pe când reglementări pentru culoarea hârtiei igienice pe care o folosim?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement