Administrație
Modificări la stabilirea taxelor și impozitelor locale în Alba Iulia. Modalitate de calcul, declarații, evaluări, amenzi
Primăria Alba Iulia actualizează regulamentul privind plata taxelor și impozitelor locale. Proiectul intră la aprobare în ședința Consiliului Local de vineri, 26 februarie.
Modificările propuse la HCL 341/2020, privind nivelurile valorilor impozabile, a impozitelor, taxelor locale, altor taxe, taxe speciale și amenzilor, se referă la modalitatea de calcul a impozitelor în anumite situații.
Sunt introduse prevederi privind stabilirea și calculul impozitelor/taxelor pe clădirile pentru care sunt contracte de concesiune, închiriere, administrare sau dare în folosință pe o perioadă mai mare de un an, precizări privind valoarea clădirilor rezultate din raport de evaluare, actualizarea o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii în cazul imobilelor deținute de persoane juridice.
De asemenea, se specifică situația în cazul clădirilor la care se constată diferenţe între suprafeţele înscrise în actele de proprietate şi situaţia reală rezultată din măsurătorile de cadastru. Impozitul se calculează conform noii situaţii începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care se înregistrează lucrarea de cadastru la oficiile de cadastru și publicitate imobiliară, cu anexă la declarația fiscală.
În ceea ce privește scutiri acordate la plata impozitelor pe clădiri, se precizează, în cazul clădirilor unităţilor sanitare publice, excepția încăperilor folosite pentru activități economice, iar în cel al spațiilor în care funcționează cabinete de medicină de familie, excepția încăperilor folosite pentru altă activitate decât cea de medicină de familie – pentru care se va datora impozit.
La fel, în cazul clădirilor caselor de cultură ale sindicatelor, aflate în proprietatea/administrarea organizațiilor sindicale, scutite de impozit, nu intră și încăperile folosite pentru activități economice sau de agrement. Pentru acestea din urmă se calculează și datorează impozit.
Altă propunere este că scutirea la impozit pe clădiri va rămâne valabilă și în cazul transferului proprietății prin moștenire către copiii persoanelor persecutate politic (Decretul-lege nr. 118/1990), indiferent unde aceștia domiciliază.
Pentru declararea impozitului pe mijloace de transport, în cazul mașinilor cumpărate din alt stat, proprietarul trebuie să depună o declarație la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data eliberării cărții de identitate a vehiculului (CIV) de către Registrul Auto Român.
Se mai propune că operatorii economici, comercianții auto sau societăți de leasing, care înregistrează ca stoc de marfă mijloace de transport, cumpărate de la persoane fizice din România, înmatriculate pe numele acestora, au obligația să radieze din evidența Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DSPCIV) mijloacele de transport de pe numele foștilor proprietari.
La capitolul Sancțiuni, pentru nedepunerea sau depunerea peste termen a declaraţiilor de impunere, nu mai este prevăzută expres ”posibilitatea achitării, în termen de 15 zile, de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”.
Modificările propuse la HCL 341/2020:
”Art.3 Calculul impozitului pe clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice (art. 458 Cod Fiscal)” se modifică astfel:
(1) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii la care se adaug o cotă adițională de 10%.
Valoare clădirii poate fi:
a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă; în situația depunerii raportului de evaluare după primul termen de plată din anul de referință, acesta produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor
b) valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă; în situația în care nu este precizată valoarea, se utilizează ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal
Art.4 Calculul impozitului pe clădirile cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice (art. 459 Cod Fiscal) – se modifică alineatul 3:
Clădire cu destinație mixtă –clădire folosită atât în scop rezidențial, cât și nerezidențial.
(1) În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea:
a) impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial conform art. 457 din Codul fiscal;
b) impozitului determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, indicată prin declaraţie pe propria răspundere, şi cu condiţia ca cheltuielile cu utilităţile să nu fie înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, prin aplicarea cotei stabilite conform art. 458 din Codul fiscal asupra valorii impozabile stabilite conform art. 457 Cod fiscal, fără a fi necesară stabilirea valorii prin depunerea documentelor prevăzute la art. 458 alin. (1) din Codul fiscal.
(2) În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457 Cod Fiscal.
(3) Se modifică astfel: ”În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă, când proprietarul nu declară la organul fiscal suprafața folosită în scop nerezidențial, potrivit alin (1) lit b, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457 din Codul Fiscal” .
Alineatul 3 în forma actuală: ”Dacă suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi evidenţiate distinct, se aplică următoarele reguli:
a) în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457 Cod Fiscal;
b) în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfăşoară activitate economică, iar cheltuielile cu utilităţile sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează conform prevederilor art. 458 Cod Fiscal)”
Art 5 alin (5) lit d) și alin (6), (8) și (9) se modifică astfel:
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News