Eveniment
Modificări la statutul cadrelor militare. Cum pot deveni soldații și gradații profesioniști, subofițeri MApN. Condiții
Ministerul Apărării Naționale propune formarea subofițerilor din rândul soldaților și gradaților profesioniști care au absolvit liceul, cu diplomă de bacalaureat. Este o modalitate de a reduce criza de personal din cadrul Armatei.
Proiectul a intrat la aprobare în ședința Guvernului din 28 martie.
MApN evidențiază ”necesitatea organizării imediate a cursurilor de formare a subofițerilor, luptători și specialiști militari, din rândul soldaților și gradaților profesioniști,
- în vederea diminuării deficitului foarte mare existent la nivelul acestei categorii de cadre militare”.
Subofițeri sanitari, formați în școli civile
Totodată, se creează cadrul normativ pentru formarea subofițerilor sanitari în cadrul instituțiilor civile de învățământ de profil, potrivit nevoilor Ministerului Apărării Naționale.
”Posturile militare de asistent medical sunt prevăzute doar cu grade de subofițeri. Diferența este în nivelul de studii alocat postului, respectiv superioare, postliceale sau medii. Modificările propuse se referă la clarificarea și uniformizarea condițiilor de studii pe care trebuie să le îndeplinească potențialii candidați pentru profesia militară”, potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Prin modificări propuse la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, se are în vedere
- reducerea semnificativă a deficitului de încadrare cu subofițeri și, implicit
- creșterea capacității de reacție a unităților militare la schimbările imprevizibile ale mediului de securitate.
Modificări la statutul cadrelor militare
Modificările propuse la Legea 80/1995 – statutul cadrelor militare sunt următoarele:
Ofițerii vor putea proveni și din rândul absolvenților anului IV de studii superioare (instituții civile de învățământ superior cu durata studiilor mai mare de 4 ani). Acum, aceștia pot fi absolvenți cu diplomă de licență ai instituțiilor civile de învățământ superior.
Condiția este să fie școlarizați pentru nevoi ale MApN. Se propune extinderea la nevoi ale instituții de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Subofițerii vor putea proveni și din:
- ”soldați şi gradați profesioniști în activitate, în rezervă sau cu statut de rezervist voluntar, absolvenți ai studiilor liceale cu diplomă de bacalaureat sau postliceale ori superioare
- corespunzătoare specialităților militare și ai cursului de formare a subofiţerilor, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale”.
În prezent, legea prevede că aceștia pot fi absolvenți ai studiilor postliceale sau superioare corespunzătoare specialitatilor militare, care au absolvit cursul de formare a subofițerilor.
Subofițeri pot fi și: absolvenți ai învățământului superior medical la programele de licență «Asistent medical generalist» cu diplomă de licență
- sau ai școlilor sanitare postliceale cu diplomă de bacalaureat și certificat de calificare profesională
- organizate în cadrul instituțiilor civile de învățământ, școlarizați pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naționale, în condiții stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale
Toți studenții și elevii școlarizați în instituții civile de învățământ pentru nevoi ale sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională încheie contracte cu instituția militară, cu o durată inițială de 8 ani
- la fel ca cei admiși în instituțiile militare de învățământ.
Cu excepția Ministerului Apărării Naționale, în toate celelalte instituții ale sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională
- se elimină limita de vârstă de 45 de ani până la care persoanele cu pregătire adecvată pot deveni cadre militare în activitate.
Context. Puțini candidați și demisii
MApN susține că ”atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina”.
Potrivit sursei citate, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus
- față de 2021, la 43% în anul 2022
- și la 59% în anul 2023.
Ministerul mai identifică scăderea semnificativă a numărului de potențiali candidați cu vocație pentru profesia militară:
- între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime pentru desfășurarea activității în mediul militar.
”Oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar. În mare măsură din motive pecuniare.
Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500). În anul 2022 a crescut la peste 2.700 de militari. În anul 2023 numărul demisiilor s-a menținut, în continuare, la cote crescute față de anii anteriori pandemiei”, potrivit MApN.
Această situație ”are un potențial ridicat de a afecta îndeplinirea misiunilor și obiectivelor specifice instituției militare”.
Stratul de mijloc al organizației militare îl reprezintă corpul subofițerilor și al maiștrilor militari, categoria cea mai numeroasă a cadrelor militare. Asigură funcționarea structurilor combatante și a celor tehnice de suport logistic. Sunt structuri esențiale pentru îndeplinirea misiunilor armatei, notează ministerul.
Măsurile sunt propuse prin ordonanță de urgență.
foto: arhivă (MApN), rol ilustrativ
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News