Connect with us
Advertisement

Educație

MODIFICĂRI la structura anului școlar: 5 module de învățare în loc de semestre sau trimestre. Tezele, eliminate. Variante de lucru

Publicat

Structura anului școlar 2022-2023 este în discuții, miercuri, în ședința Consiliului pentru Dialog Social de la Ministerul Educației.

Autoritățile decid privind organizarea activității școlare. Varianta în discuții ar fi renunțarea la semestre sau trimestre.

„Vom avea 5 module de învățare care vor alterna cu vacanțele. Practic, se renunță la semestre și trimestre. Se lucrează la evaluare acum, să vedem cum se va putea face”, au precizat surse pentru Edupedu.ro.

Se ia în calcul și renunțarea la teze. Ar putea fi înlocuite cu o evaluare periodică.

Vezi și Tezele semestriale ale elevilor vor fi eliminate. Ministrul Educației vrea o evaluare standardizată la început și sfârșit de an

„Se merge pe vacanțele din octombrie și februarie, vor fi structurate pe module conform propunerilor de la CNPEE”, au mai spus sursele.

Structura anului școlar 2022-2023 – propunere

  • 5 septembrie – 21 octombrie: cursuri – modulul 1
  • 22 octombrie – 30 octombrie: vacanţă de toamnă (toți elevii)
  • 31 octombrie – 22 decembrie: cursuri – modulul 2
  • 23 decembrie – 8 ianuarie: vacanţă de iarnă (Crăciun)
  • 9 ianuarie – 6 aprilie cursuri (cu o săptămână de vacanţă între 6 şi 24 februarie) – modulele 3 și 4
  • 7 aprilie – 18 aprilie: vacanţa de primăvară (Paşte)
  • 19 aprilie – 16 iunie cursuri: modulul 5
  • 17 iunie – 4 septembrie: vacanța de vară

„S-a hotărât să avem cinci module de-a lungul unui an școlar, care să alterneze cu perioada de vacanță. Deci cinci module de predare – instruire – evaluare care să fie între șase și opt săptămâni și cinci vacanțe care să fie între una și două săptămâni, cu excepția vacanței de Crăciun care are mai mult de două săptămâni și bineînțeles a vacanței de vară”, a declarat președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – EDUPART, Iulian Cristache, pentru Edupedu.ro

Vacanța din februarie va di decisă de fiecare inspectorat școlar pentru toate școlile din județ.

Școala altfel va fi de o săptămână, la alegerea unităților de învățământ, în perioada 26 februarie – 6 aprilie

Săptămâna verde – tot la alegerea școlilor, în perioada 19 aprilie – 16 iunie 2023.

Anul școlar va avea 36 săptămâni (aproximativ 180 de zile de școală).

Elevii, de acord cu eliminarea tezelor

UPDATE: „Suntem foarte bucuroși că propunerea pe care CNE a făcut-o, anume aceea de a elimina tezele și de a le înlocui cu mijloace de evaluare sumativă, este agreată la nivelul Ministerului Educației.

În ceea ce privește structura anului școlar, sunt de părere că alternarea modelelor de studiu cu perioadele de repaus sunt benefice atât pentru elevi, cât și pentru profesori din punct de vedere al randamentului pe care îl pot da. Pedagogic vorbind, dacă ne uităm la statele europene, vedem că experții în educație au recomandat ca perioadele de studiu să fie întrerupte de vacanțe multe, în așa fel încât, într-o anumită perioadă, elevii și profesorii să-și poată reîncărca motoarele, să poată asigura un randament calitativ pentru că, după 6-8 săptămâni, deja randamentul în școală atât pentru elevi, cât și pentru profesori se pierde pentru că motoarele sunt întinse la maximum.

Așteptăm cu interes și solicităm Ministerului Educației să organizeze consultările pe marginea modificării evaluării periodice astfel încât elevii și părinții să aibă suficient timp la dispoziție pentru a se adapta noilor condiții, iar începând cu anul școlar viitor să poată asigura instrumente de evaluare noi, calitative și adaptate condițiilor de la acest moment.

În urma consultării pe care am lansat-o și la care au luat parte peste 11.000 de elevi, dintre aceștia undeva la 60% au fost de acord cu introducerea unei evaluări unitare cu subiect unic la nivel național, la începutul și respectiv sfârșitul anului școlar, care să nu afecteze media școlară.

Ca atare, propunerea aceasta am înaintat-o Ministerului Educației și ne-am dori ca în anul școlar viitor să fie pilotat acest tip de evaluare, astfel încât să analizăm obiectiv locul în care ne aflăm, ce măsuri remediale putem lua astfel încât să îmbunătățim actul de predare-învățare.” – Robert Avram, președintele interimar al Consiliului Național al Elevilor (declarație pentru sursa citată).

Varianta inițială pentru anul școlar 2022-2023

Deocamdată, potrivit declarațiilor anterioare ale ministrului Educației, structura anului școlar 2022-2023 este pe trimestre.

Calendarul anului școlar ar fi următorul, dacă structura ar rămâne pe semestre:

Semestrul I – 18 săptămâni

  • 5 septembrie – 21 octombrie – cursuri
  • 24-18 octombrie – vacanță de toamnă
  • 31 octombrie – 21 decembrie – cursuri
  • 22 decembrie – 6 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
  • 9 ianuarie – 3 februarie – cursuri
  • 6 februarie – 10 februarie – vacanță intersemestrială

Semestrul al II-lea – 17 săptămâni

  • 13 februarie – 6 aprilie – cursuri
  • 7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară
  • 19 aprilie – 16 iunie – cursuri
  • 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară

 

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement