Connect with us
Advertisement

Administrație

Modificări propuse la salarizarea bugetarilor care gestionează fonduri europene. Angajații MIPE cer majorări și statut special

Publicat

Salariaţii din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) organizează proteste, nemulțumiți de nivelul salariilor. Aceștia cer și statut special, având în vedere activitățile complexe din gestionarea fondurilor europene.

Ministrul Adrian Câciu susține că nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevăzut în grila de salarizare pentru familia ocupaţională „Administraţie” (Legea 153/2017). Acesta recunoaște însă că aplicarea mai mult sau mai puţin corectă a legislației a creat inechităţi între salariaţii din diverse instituţii.

„Trebuie menţionat faptul că nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevăzut în grila de salarizare pentru familia ocupaţională „Administraţie”, din Legea 153/2017.

Aplicarea însă, mai mult sau mai puţin corectă a diferitelor articole de lege sau a modificărilor aduse la legea salarizării unitare, de-a lungul timpului, de către unele din instituţiile din administraţia centrală, a făcut ca, pe anumite segmente, să existe diferenţe de salarizare între instituţii care nu neapărat s-au regăsit şi într-un grad mai mare de responsabilitate sau de performanţă.

Ceea ce creează inechităţi între salariaţii din diverse instituţii. Tocmai de aceea, rezolvarea trebuie să fie una structurală şi nu una ad-hoc, iar toată administraţia centrală trebuie reaşezată pe principii de echitate, responsabilitate şi eficienţă”, a scris joi ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Adrian Câciu, pe pagina sa de Facebook.

Modificări propuse la salarizarea bugetarilor care gestionează fonduri europene

Acesta anunță că au fost transmise o serie de propuneri privind noua grilă de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene din cadrul MIPE. Ar urma să fie cuprinse în noua lege a salarizării unitare – jalon PNRR. Documentul este în elaborare la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Am avut discuţii aplicate cu membrii sindicatului MIPE-Normalitate în vederea găsirii unor direcţii de acţiune pentru soluţionarea cererilor venite din partea sindicatului.

(…) având în vedere faptul că noua lege a salarizării unitare în sectorul public este în elaborare la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, au fost transmise o serie de propuneri privind noua grila de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene din cadrul MIPE pentru a fi cuprinsă în noua lege a salarizării unitare – jalon PNRR

cu solicitarea corelării salarizării personalului în raport cu complexitatea activităţii desfăşurate şi eliminarea inechităţilor salariale existente prin modificarea Legii-Cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare”, a precizat Adrian Câciu, potrivit Agerpres.

Ministrul a menţionat că se va continua dialogul pentru aşezarea legislaţiei astfel încât să răspundă nevoilor de remunerare corectă a performanţelor şi responsabilităţilor ce revin personalului MIPE, fără a afecta stabilitatea macroeconomică şi a bugetului de stat.

Protestele salariaților MIPE. Care sunt solicitările

Sindicatul „MIPE Normalitate”, al salariaţilor din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), a anunţat că va organiza, joi şi vineri, un miting de protest în faţa instituţiei.

Solicită salarizare la nivelul maxim existent în cadrul categoriei profesionale şi acordarea unui statut special personalului de specialitate care gestionează fonduri europene nerambursabile.

„Având în vedere

  • complexitatea muncii personalului care gestionează fonduri europene
  • gradul de încărcare care a crescut în 2023 comparativ cu anul 2019 de 6 ori
  • migrarea personalului din cauza volumului mare de muncă, complexitatea muncii
  • multiplele sarcini care exced fişei postului, (ex.: lungile discuţii purtate cu beneficiarii proiectelor pentru a soluţiona problemele şi a continua fluxul în vederea atragerii fondurilor europene)
  • pentru a putea păstra personalul pregătit în MIPE, personal care a reuşit să obţină o absorbţie istorică de 96%, rezultat foarte important pentru întreaga ţară,

solicităm soluţionarea urgentă a următoarelor revendicări:

  • stabilirea nivelului de salarizare în funcţie de nivelul maxim de salarizare existent în cadrul categoriei profesionale, respectiv Familia Ocupaţională de Funcţii Bugetare ‘Administraţie’, aşa cum a solicitat Comisia Europeană în repetate rânduri
  • reglementarea privind acordarea unui statut special personalului de specialitate care gestionează fonduri europene nerambursabile şi desfăşoară activităţi cu caracter complex şi special în cadrul MIPE
  • rezolvarea solicitărilor existente privind condiţiile deficitare în care îşi desfăşoară activitatea salariaţii MIPE, inclusiv în teritoriu”,

se menţionează într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical.

BNS subliniază că salariile angajaţilor MIPE sunt susţinute majoritar din sursă externă, „printr-un efort al Comisiei Europene de a păstra personalul bine-pregătit în sistem”.

Protestul va avea loc joi, 16 mai 2024, între orele 15:00 şi 17:00, şi vineri, 17 mai 2024, între orele 12:00 şi 14:30.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Emil

    sâmbătă, 18.05.2024 at 18:56

    De ce trebuie plătiți special ? e altfel contabilitatea sau matematica ? vin ei cu bani de acasă ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement