Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Moise Guran: Analiză lucidă a dezastrului provocat de transferul contribuțiilor la salariat. Cinci exemple


Publicat

Dezechilibrele trecerii contribuțiilor de la angajat la angajator au fost analizate de Moise Guran și echipa sa. După zile întregi de documentare și simulări alături de experți din mai multe domenii, acesta a ajuns la câteva concluzii strigătoare la cer. Cinci cazuri particulare au fost analizate, iar rezultatul arată nedreptățile ”strigătoare” la cer produse de legile Olguței Vasilescu, în mod ironic ministru al Justiției Sociale.

”După transferul contribuțiilor pe salariat, situația celor care lucrează pe un salariu minim de 1900 de lei a devenit pur și simplu imposibilă, la un timp de lucru mai mic de opt ore. Asta pentru că patronul îți dă o fracție din 1900 de lei ăia, brut, și îți reține contribuțiile, pentru stat. Dacă nu beneficiază de excepțiile prevăzute de lege (student, angajat în altă parte, etc, ajungem și la ele) de la o normă de șase ore pe zi în jos, contribuțiile și impozitele plătite devin mai mari decât salariul net. Situația aberantă în care, dacă ai o normă de două ore pe zi, trebuie să vii de acasă cu 190 de lei pe lună, căci netul este mai mic decât dările s-a încercat a fi corectată prin ultima ordonanță, încă neaprobată…” scrie moise.ro

Situația 1
Prima comparație făcută de experții consultați de Moise Guran este întreun student și un masterand care muncesc part time, cu o jumătate de normă. Prin lege, studentul nu plătește contribuțiile la nivelul salariului minim, dar masterandul da. La un brut de 950 de lei, stundetul rămâne în mână cu 607 lei, iar masterandul cu 285 de lei pe lună. Este doar un exemplu de calcul, pentru că de aceste modificări sunt afectate categorii extinse de angajați din România.

Situația 2

Dacă patronul vrea să facă egalizeze venitul net al celor doi, va trebui să majoreze brutul masterandului la 1283 de lei, pentru ca cei doi să ia în mână aceeași sumă. Asta generează însă o altă problemă: masterandul va acumula dublu la fondurile private de pensie, dar și la cele de stat. Asta în condițiile în care cei doi au muncit același număr de ore, pe aceiași bani. De data aceasta, studentul este cel dezavantajat.

Situația 3

Dacă studentul și masterandul lucrează în aceeași firmă și se poate întâmpla să se îmbolnăvească amândoi și să intre în concediu medical. Având brut diferit, ar fi avut indemnizații de boală diferite. O noua ordonanță, încă neaprobată, corectează această situație, dar asta numai pentru a da naștere altor aberații.

”Dacă răcea la defilarea de 1 Decembrie 2017 și stătea acasă toată luna decembrie, ar fi primit o indemnizație de boală de 380 de lei. Dacă a răcit însă de Revelion, la concertul doamnei Firea, ar fi stat acasă același număr de zile, dar în ianuarie, ar fi primit o indemnizație de boală de numai 146 de lei. De ce? Pur și simplu sunt alte contribuții pe indemnizație! Doamna Olguța nu s-a gândit să coreleze legislația muncii, cea legată de salariul brut și aplicarea contribuțiilor pe angajat. Este incompetență asta? Nu știu, dar constat faptul că statul (banii de la stat vin, nu de la patron) tocmai i-a tăiat omului nostru indemnizația de boală cu 61,7%!” scrie Moise Guran.

Situația 4

Acesta analizează cazul unei sarcini cu risc, în care medicul recomandă 2-3 luni de concediu medical. ”Am ieșit din zona muncii part-time, am luat un salariu brut de 3000 de lei și am constat așa – dacă doamnei respective i-ar fi început contracțiile (sau alte lucruri, nu mă pricep) în decembrie, ar fi primit o indemnizație medicală de 2045 de lei. Dacă o apucau în ianuarie, ar fi primit doar 1796 de lei. E doar un transfer de contribuții, nu? Ghici ce! Și cei aflați în concediul medical plătesc contribuții. Pentru ce-ți trebuie cei 250 de lei ai doamnei care riscă să nască prematur, Olguța?” întreabă Guran.

Situația 5

În situația a V-a, sunt analizate trei cazuri de nașteri în trei perioade diferite, ale unor doamne care au toate același salariu. Să zicem un brut de 1000 de euro (4500 de lei în decembrie), deci 5300 de lei pe noul cod, după transferul contribuțiilor.
„Prima naște în decembrie, pe legislația de atunci, și primește o indemnizație de 4385 de lei. În ianuarie, pe noul cod, se schimbă modul de calcul al brutului, se schimbă și contribuțiile plătite, indemnizația scade la 4136 de lei. Vine însă acum, în februarie, noua ordonanță, încă neaprobată, recalculează indemnizații pentru concediile de creștere a copilului și netul rămas doamnei respective coboară la 3375 de lei” explică Moise Guran.

Miza politică

”În administrația locală salariile au crescut cu 55% în 2017 și cu încă 10% pe net în 2018. De această creștere pe net au beneficiat toți bugetarii și demnitarii care au salariul legat de minimul pe economie. Ați aflat deja că parlamentarii se află printre acești fericiți beneficiari ai noii legislații, dar eu cred că, explicația, cheia problemei, este tot în administrația locală.

Dați timpul înapoi în mai anul trecut, atunci când asupra domnului Dragnea au venit presiuni monstruoase să permită celor din administrația locală să-și facă fiecare cât vrea salariul. Și domnul Dragnea le-a dat, căci avea nevoie de baronii locali pentru a-l trânti pe domnul Grindeanu fără să i se răscoale baronii, și tot de ei pentru a-l trânti mai târziu și pe Tudose.”

”Conștientă că în curând (după 10 ianuarie) se va auzi un urlet peste România, Olguța îi face pe patroni hoți și îi asmute pe angajați împotriva lor, deși beneficiarul net al întregului circ este în final Partidul. Care nu s-a răsculat împotriva lui Dragnea, iar Dragnea i-a mituit pe baroni și pe angajații lor cu banii hoților de păgubiți” – sunt doar câteva dintre explicațiile lui Moise Guran. Puteți citi articolul, pe larg, pe siteul acestuia.

Sursa: moise.ro

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Declarații Klaus Iohannis. Odată depășit pragul de 3 la mie, este evidentă necesitatea de noi restricții

Publicat

Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă, luni, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni.

Declarații:

Am participat la summitul inițiativei celor trei mări, care va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică

Obiectivul principal al României sunt proiectele strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea proiectului BRUA, faza 1

Am subliniat importanța deosebită a liniei de cale ferată care leagă Constanța de Gdansk și proiectul Via Carpatica

Aceste proiecte au nevoie de finanțare substanțială

Pe lângă Fondul de Investiții al Inițiativei celor trei mări vor trebui folosite fonduri guvernamentale și fondurile anunțate de SUA

Referitor la situația epidemiologică:

Din nefericire, ca în întreaga Europă, ne confruntăm cu creșterea cazurilor de Covid

București este în scenariul roșu, alte județe sunt foarte aproape

Odată depășit acest prag e evidentă necesitatea de noi măsuri restrictive

Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu

Autoritățile locale au responsabilitatea de a le implmenta

E de neînțeles că deși am văzut zilnic creșterea numărului de cazuri, la nivelul capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită

Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări

Presiunea spitale și secții ATI a crescut la cote uriașe și acest lucru nu mai poate continua

Trebuie să acționăm acum decisiv

Dragi români, ducem de atâtea luni o bătălie pentru sănătatea și viața noastră

În primăvară, am reușit să reducem masiv curba infectărilor

Sunt convins că putem face din nou acest lucru

Răspunsuri la întrebări:

Situația impune măsuri suplimentare în București. Evident că dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare dar acum aceste măsuri care au fost decise sunt cele necesare

Alegerile (parlamentare – n.r.) au fost stabilite conform legii și vor avea loc în 6 decembrie.

Președintele Parlamentului European avertiza că bugetul european este blocat acum. Când ar urma să primim primii bani europeni?

Aceste chestiuni au fost discutate, în prezent negocierile merg un pic mai greu, i-m încurajat pe toți să se reunească și să caute soluții, ar fi foarte păcat să pierdem vremea și să nu obținem aceste fonduri. Eu cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în varianta normală în anul 2021 vom intra pe noul buget și vom putea folosi acești bani europeni.

Ar trebui demis prefectul Capitalei?

Lucrurile nu pot continua așa, oamenii au dreptul să fie preveniți, să fie luați în serios și să primească informațiile în timp util ca să se poată pregăti.

Mai suportați ce se întâmplă în învățământ?

Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie, și evident și școlile. E clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut și erori. Nu cred că e cazul să exagerăm însă cu aceste evaluări că totul este haotic, în majoritatea școlilor lucrurile sunt bine planificate

Am putea apela la sprijin european având în vedere deficitul de medici și asistente?

Eu cred că medicii români sunt foarte buni și până acum au făcut față foarte foarte bine.

În actualizare.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte până în 1 noiembrie. Când vor fi ploi și ninsori. Prognoza meteo pe două săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme în regiuni din țară pentru următoarele două săptămâni, până în 1 noiembrie.

În Transilvania, vor fi variații de temperatură, valori maxime, de la medie de 14 grade la 19 grade Celsius. Este posibil să plouă după 24 octombrie.

În Transilvania, pe parcursul primei săptămâni, vremea se va încălzi de la o zi la alta, iar temperaturile maxime vor crește de la 11 până la 19 grade, între 19 și 23 octombrie, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă.

Apoi, regimul termic diurn va marca o ușoară scădere, concretizându-se printr-o medie a maximelor de 14 grade în jurul datei de 28 octombrie, valoare în jurul căreia se vor menține și în zilele următoare.

Temperaturile nocturne se vor situa între 0 și 3 grade în intervalul 19 – 23 octombrie, apoi vor crește spre 7 grade pe 25 octombrie și, ulterior, vor fi în scădere până la 2 grade în ultima zi a intervalului de prognoză.

În mare parte a primei săptămâni nu vor fi precipitații, dar începând cu data de 24 octombrie probabilitatea pentru ploi pe arii restrânse va crește și se va menține ridicată până la finalul celei de a doua săptămâni.

La munte, prima săptămână va debuta cu vreme rece (19 și 20 octombrie), când vor fi în medie maxime de 4-6 grade și minime medii de -3…0 grade.

În perioada 21-23 octombrie se va încălzi, astfel încât valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 14-15 grade, urmând ca în weekendul 24-25 octombrie acestea să scadă ușor spre 12 grade.

În tot acest interval temperaturile nocturne vor fi în creștere treptată până la valori medii în jur de 6 grade. Cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de valori termice constante, în medie cu maxime de 8-10 grade şi minime de 0-4 grade.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, în general slabe cantitativ, va fi în creștere începând cu data de 24 octombrie. Vor fi ploi, iar spre finalul intervalului se vor semnala și lapoviță și ninsori, la altitudini mari.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

“Săptămâna voluntariatului” – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia. Acces la studio de înregistrări și atelier pentru tineri

Publicat

Casa de Cultura a Studentilor Alba Iulia

Astăzi a început “Săptămâna voluntariatului”, manifestare organizată de Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia pentru a evidenția rolul important în comunitate și societate pe care-l au tinerii, elevi sau studenți, dar și pentru a veni în sprijinul acestora prin activități menite să le pună în valoare și dezvolte abilitățile, potrivit reprezentanților instituției.

Pe parcursul acestei săptămâni vor fi distribuite vârstnicilor din Alba Iulia, cu venituri modeste, măști medicale de protecție, această categorie de vârstă fiind considerată de specialiști cea mai vulnerabilă în fața noului coronavirus.

Studenții talentați care activează în cadrul Casei de Cultură a Studenților vor avea, tot în această săptămână, ocazia să lucreze într-un studio profesionist, unde vor învăța lucruri noi în domeniul muzical, dar vor putea și să înregistreze.

Săptămâna se va încheia cu un atelier despre importanța practicării dialogului cu tinerii, implicarea acestora în politicile și programele de tineret, accesul tinerilor la educație ca factor de prevenire a marginalizării tinerei generații, implicarea tinerilor în și prin organizații neguvernamentale, la care vor participa elevii și studenții activi în proiectele Casei de Cultură a Studenților.

“Săptămâna voluntariatului” are ca parteneri Fundația Comunitară Alba și Liga Studenților din Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Măsuri pentru școala online. Declarație-angajament de apărare a dreptului la imagine, chestionar de feedback pentru profesori

Publicat

laptop calculator

Ministerul Educației a anunțat luni, într-un comunicat de presă, că au fost luate decizii privind desfășurarea activității în unitățile de învățământ, în sistem online.

Sindicatele vor participa la monitorizarea școlii online, se introduce o declarație-angajament ce va fi asumată de profesori, elevi și părințim prin care este vizată apărarea dreptului la imagine și un chestionar de feedback pentru profesori.

”Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării, a avut o întâlnire de lucru cu Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și cu Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. În cadrul întâlnirii a fost realizată o analiză a aspectelor cu privire la organizarea eficientă a procesului educațional în condițiile desfășurării activității didactice în sistem online”, transmite MEC.

În acest context, s-au decis următoarele:

– monitorizarea de către reprezentanții sindicatelor din cadrul fiecărui județ/municipiului București, împreună cu inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ, a desfășurării în condiții optime a activităților didactice atât în sistem online, cât și față în față și asigurarea consilierii cadrelor didactice în vederea îmbunătățirii actului educațional;

– informarea de către Ministerul Educației și Cercetării a tuturor unităților de învățământ în privința securizării și utilizării optime a platformelor educaționale G suite for Education și Microsoft Office 365 A1;

– angajamentul celor două federații reprezentative din învățământul preuniversitar de a susține demersurile Ministerului Educației și Cercetării, astfel încât toate cadrele didactice să utilizeze cu încredere tehnologia în activitățile de predare-învățare-evaluare în sistem online;

– realizarea unei declarații-angajament ce urmează a fi asumată de cadre didactice, elevi și părinți, declarație care va veni în completarea prevederilor Metodologiei-cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin această declarație este vizată protejarea dreptului la imagine atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi;

– simplificarea/eliminarea unor standarde ARACIP și promovarea lor prin hotărâre de guvern;

– continuarea procesului de debirocratizare a activității cadrelor didactice;

– acordarea posibilității cadrelor didactice de a oferi feedback, sub forma unui chestionar, pentru activitatea desfășurată de către conducerea unității de învățământ, pentru activitatea desfășurată la nivelul inspectoratului școlar și pentru activitatea elevilor;

– elaborarea de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a chestionarului de feedback pentru activitatea cadrelor didactice.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de luni au fost discutate chestiuni referitoare la Normele metodologice prevăzute de Legea 185/2020 privind desfășurarea orelor de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și de învățare remedială, dar și despre acelea privind reducerea normei didactice de predare cu 2-4 ore/săptămână a profesorilor care desfășoară activitatea de mentorat, mai transmite ministerul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate