Actualitate
Monedă de aur cu tema „Buzduganul Regelui Ferdinand I”, lansată de Banca Naţională a României. Tirajul este de 500 de piese
Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur, cu tema “Istoria aurului – Buzduganul regelui Ferdinand I”. Valoarea acesteia este de 10 lei.
“În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 27 decembrie 2016 Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului – Buzduganul regelui Ferdinand I”, arată BNR, într-un comunicat.
Aversul monedei redă un detaliu al buzduganului regelui Ferdinand I, inscripţia „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2016”.
Reversul monedei prezintă portretul regelui Ferdinand I și inscripția ,,REGELE FERDINAND I”.
Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul pentru această emisiune este de 500 monede din aur.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare este 395 lei (474 lei cu TVA).
Monedele din aur cu tema storia aurului – Buzduganul regelui Ferdinand I au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Caracteristicile monedei:
Valoare nominală: 10 lei
Metal: aur
Titlu: 999‰
Formă: rotundă
Diametru: 13,92 mm
Greutate: 1,224 g
Calitate: proof
Cant: zimțat
Buzduganul ca simbol al puterii regale a fost adoptat de regele Ferdinand în 1920, după ce regele precedent, Carol I, folosise ca simbol al puterii un baston de mareşal.
Pe buzdugan erau reprezentate patru statuete de ţărănci în costume naţionale, ce reprezentau Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina.
Vezi şi Povestea Încoronării Regilor Ferdinand şi Maria: Retrăieşte unul din cele mai importante momente ale istoriei aşa cum a fost acum 9 decenii
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News