Actualitate
Monumente istorice importante din judeţ, pe lista obiectivelor în curs de reabilitare
O serie de 14 monumente istorice din Alba de interes naţional şi universal sunt în restaurare, prin implicarea Ministerului Culturii. Patru dintre acestea se află chiar în municipiul Alba Iulia, respectiv Catedrala Romano-Catolică, Palatul Episcopiei Romano-Catolice, Palatul Catedralei Ortodoxe şi Cetatea Alba Carolina. În prima fază, Ministerul a mai prevăzut în Planul Naţional de Restaurare a Bisericilor din Lemn refacerea a opt lăcaşuri de cult din judeţ.
Deputatul PNL de Alba, Călin Potor a solicitat un răspuns din partea ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, cu privire la degradarea monumentelor istorice. Potrivit unui document parlamentar, Potor l-a informat pe ministrul UDMR că dezvoltarea urbanistică haotică din foarte multe localităţi ale României a condus, în ultimii ani, la deteriorarea şi chiar devastarea unor monumente istorice, culturale şi de artă, extrem de importante pentru naţiunea noastră.
„După cum bine cunoaşteţi, am asistat la eliberarea de către autorităţile locale, fără discernământ şi fără avizul ministerului pe care îl conduceţi, a numeroase autorizaţii de demolare a unor clădiri de patrimoniu, fapt extrem de grav pentru istoria naţională”, se arată în documentul trimis de Potor ministrului Culturii.
Potrivit Biroului de presă al deputatului Călin Potor, ministrul Kelemen Hunor îl informează pe parlamentarul liberal că, potrivit legii în vigoare, „protejarea monumentelor istorice se realizează în interes public şi, în funcţie de situaţie, poate constitui cauză de utilitate publică”. Ministrul UDMR a adăugat că atribuţii în acest sens nu are doar Ministerul Culturii, ci şi proprietarii, dar şi alte instituţii centrale şi locale, îndeosebi Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Inspectoratul de Stat în Construcţii.
„Precizăm că inclusiv Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional are pe rolul unor instanţe judecătoreşti numeroase procese având ca obiect măsurile de protejare a monumentelor istorice”, a dezvăluit Kelemen Hunor.
Acesta i-a mai spus deputatului de Alba că ministerul condus de el are în curs de elaborare Codul Patrimoniului Cultural, care va opera modificări inclusiv în ceea ce priveşte măsurile de protejare a monumentelor istorice.
În ceea ce priveşte judeţul nostru, Hunor a precizat că în Alba sunt clasate în lista monumentelor istorice 668 de obiective, din care 179 în grupa „A” de interes naţional şi universal şi 489 în grupa „B”, de interes local.
Ministrul Culturii a adăugat că, în prezent, în Programul Naţional de Restaurare sunt incluse 14 obiective din judeţul nostru, din care patru de interes naţional major şi comunitar chiar în municipiul Alba Iulia şi anume: Catedrala Romano-Catolică, Palatul Episcopiei Romano-Catolice, Palatul Catedralei Ortodoxe şi Cetatea Alba Carolina.
„Este, de asemenea, cuprinsă în Programul Naţional de Restaurare şi Casa parohială de la Cetatea Ţărănească din Câlnic, monument istoric înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi la care lucrările vor fi terminate în cel mai scurt timp”, a subliniat Hunor, în răspunsul adresat deputatului Potor.
Demnitarul a mai spus, conform Biroului de presă al deputatului Călin Potor, că strategia Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional are în vedere restaurarea bisericilor de lemn, în prezent, din judeţul Alba fiind incluse bisericile din lemn din localităţile Şpălnaca, Turdaş, Ghirbom, Galda de Jos, Inceşti, Boz, Tătârlaua şi Veseuş.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News