Administrație
Monumentul Marii Uniri, în umbră totală de luni de zile. Gabriel Pleșa: „Mi-e teamă că centenarul Unirii ne va prinde nepregătiți”
Au mai rămas cinci ani până la aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1918, iar planurile grandioase ale autorităților nu se grăbesc să se transforme în realitate. Până în 2018, în Parcul Unirii, între fântâna arteziană și Catedrala Reîntregirii Neamului ar urma să fie amplasat Monumentul Marii Uniri, o sculptură de piatră, înaltă de 22 m. Pentru începerea construcției, mai este nevoie de o mulțime de documente.
În conferința de presă a PNL Alba, consilierul local Gabriel Pleșa a adus subiectul în discuție și a ținut să arate că municipiul are toate șansele să intre în criză de timp în organizarea evenimentului din 2018. Acesta a precizat că, deși colegii săi de partid, Teodor Atanasiu și Florin Roman, au purtat discuții la Guvern pentru alocarea de fonduri pentru construirea monumentului, în cea mai optimistă variantă banii ar putea fi virați din bugetul pe 2014. Mai mult, documentele necesare construcţiei ar putea întârzia demararea proiectului.
„Mai sunt 5 ani până la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Am vorbit și cu primarul și cu președintele Consiliului Județean și trebuie să facem eforturi mari pentru a putea avea acel monument al Unirii. Mi-e teamă că trece timpul și că în afară de faptul că am votat un loc destinat pentru acest monument, nu s-a întâmplat nimic. Curge atâta cerneală, toate instituțiile dau mesaje, dar de o jumătate de an, realmente nu văd nimic să se miște în sensul acesta. Deja aproape că a trecut 2013 și ne vom trezi că intrăm în criză de timp”, a spus Pleșa.
În luna iunie, monumentul a fost prezentat de către arhitecții Stelian Fleschin și Hedviga Călin, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu și prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer. Aceștia precizau atunci că au fost obținute toate avizele de la Ministerul Culturii, necesare începerii construcției, urma să se elaboreze documentația tehnico-economică și studiul de fezabilitate, însă costurile nu erau estimate.
Construirea monumentului a fost atribuită prin concurs, iar câștigătorul a fost desemnat artistul Mihai Buculei.
Vedeți care era stadiul proiectului în iunie:
FOTO: Monumentul Marii Uniri de la 1918 începe să prindă contur. Vezi cum va arăta și unde va fi amplasat
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News