Connect with us
Advertisement

Administrație

FOTO: Monumentul Marii Uniri de la 1918 începe să prindă contur. Vezi cum va arăta și unde va fi amplasat

Publicat

Monumentul Marii Uniri de la 1918 începe să prindă contur. În cea mai optimistă variantă, peste un an va începe construcția noului monument menit să simbolizeze momentul înființării României Mari, la Alba Iulia. Acesta va fi amplasat în Parcul Unirii, între fântâna arteziană și Catedrala Reîntregirii Neamului.

Până în prezent, au fost obținute toate avizele necesare construcției monumentului, de la Ministerul Culturii și urmează să se elaboreze documentația tehnico-economică și studiul de fezabilitate. Monumentul va fi o sculptură în piatră, înaltă de aproximativ 22 m, operă a artistului Mihai Buculei. Costul monumentului nu a fost încă estimat.

Monumentul a fost descris, într-o conferință de presă, de către arhitecții Stelian Fleschin și Hedviga Călin, iar secretarul de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu și prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, au vorbit despre semnificația construcției din punct de vedere al istoriei naționale.

„În cel mai bun caz, contrucția ar urma să înceapă într-un an de zile, iar în cel mai rău caz, în trei ani. Construcția în sine va dura aproximativ 2 ani, iar scopul este ca până la centenarul Unirii să fie gata”, a explicat arhitectul Stelian Fleschin.

Proiectul construirii unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia este vechi de nouă decenii, însă, din considerente financiare, a fost abandonat și reluat de mai multe ori. În 1993 s-a organizat un concurs pentru realizarea monumentului, care a fost câștigat de sculptorul Mihai Buculei. Concursul a fost reluat în 2008 și a fost câștigat de același artist.

„Din cele trei soluții care au fost propuse Comisiei Naționale în 2012, a fost agreată această soluție, care și mie mi se pare că este cea mai logică, cea mai nobilă, care să aducă o completare fericită în zona unirii. Dacă stăm să ne gândim că mai sunt 5 bugete până în 2018, ar fi bine să ne pregătim de acum și să demarăm lucrările atât pentru constuirea monumentului cât și pentru amenajarea spațiușllui în care va fi amplasat”, a declarat Radu Boroianu.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu, a punctat câteva aspecte care dau „impresia de kitsch” în peisajul albaiulian: „Am avut un singur <bemol> în Alba Iulia, pe care l-am adresat prefectului și primarului. Cred că e momentul să curățăm anumite kitsch-uri ridicate în epoci diferite în așa fel încât să lăsăm puritatea construcțiilor fundamentale să fie cât mai vizibilă. Mă refer la acele arcade de la intrarea în Parcul Unirii. Sunt convins că Monumentul Marii Unirii în ansamblul în care a fost gândit inițial va fi unul din lucrurile care va duce la acest lucru”.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia au vorbit despre un proiect de amenajare a întregului Parc al Unirii, în consens cu noul monument. „Ansamblul Marii Uniri are în vedere reabilitarea calitativă a spațiului urban și a Parcului Unirii. Cu această ocazie am putea elimina acele arcade și să le dăm o valoare calitativă actuală. Ele au fost făcute într-o altă epocă și de aceea preiau acele elemente de kitsch”, a adăugat arhitectul șef al orașului Alba Iulia, Hedviga Călin.

„Noi luăm în calcul ca unul din proiectele pe care intenționăm să le depunem spre finanțare pentru perioada de finanțare 2014-2020 a Comisiei Europene este acest monument dedicat Marii Uniri. Din discuțiile cu primarul, aceasta poate deveni una din principalele surse de finanțare pentru realizarea acestui obiectiv, mai ales că viziunea administrației publice locale asupra monumentului se integrează într-un ansamblu mai amplu, care cuprinde întreg Parcul Unirii, cu toate elementele sale de dotare, respectiv circulațiile conexe acestui parc”, a precizat administratorul orașului, Nicolaie Moldovan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

22 Comentarii

22 Comentarii

  1. Alin

    joi, 20.06.2013 at 13:36

    Element de kitsch e fântâna din parc !

    • Andrei

      joi, 20.06.2013 at 15:41

      De acord, aia n-o schimbați?!
      PS: Monumentul în plan e okay, dar nu faceți o cruce gigantă și groasă(ca în poză), e țigănie curată așa…

  2. Dionis

    joi, 20.06.2013 at 14:50

    „Proiectul construirii unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia este vechi de aproape un secol …” (copy-paste din textul de mai sus)

    Sa intelegem ca proiectul construirii acestui monument a existat chiar inainte de a se infaptui actul in sine: Marea Unire de la 1 Decembrie 1918???

    1 secol = 100 ani;
    1 deceniu = 10 ani.

  3. cocolinno

    joi, 20.06.2013 at 15:25

    Ma fratilor mai punem o cruce, s-au asa vad eu din schita ? Reluam vechiul obicei de sute de ani, unde la orice colt de ulita era plantata o cruce. Treziti-va, ca intre timp ne-am desteptat si ne-am cam saturat de cruci si de cei care umbla cu ele.

  4. toma

    joi, 20.06.2013 at 15:36

    Care au fost cele trei proiecte si pe ce criterii/cine a ales cistigatorul ? Dati o macheta cu acest proiect.

  5. toma

    joi, 20.06.2013 at 15:36

    Care au fost cele trei proiecte si pe ce criterii/cine a ales cistigatorul ? Dati o macheta cu acest proiect.

  6. Gabi

    joi, 20.06.2013 at 16:43

    Pacat ca acopera privelistea spre Catedrala…. Alt loc nu gasiti sa il amplasati?

  7. hava jr

    joi, 20.06.2013 at 16:56

    si vine alt primar cu alta viziune si facem alt parc? ne amintim cu toti vechiul parc umbros unde era o placere sa stai vara…. cine vine scoate pomii si iar stam in soare?
    nu i-mi place Mircea Hava pt k e pdl-ist dar are meritele sale si pt asta jos palaria 🙂

  8. andrei ghib

    joi, 20.06.2013 at 17:22

    ai gresit anul in titlu

    • moderatorul de serviciu

      joi, 20.06.2013 at 19:51

      am schimbat. multumim si scuze

  9. Dionis

    joi, 20.06.2013 at 17:59

    „FOTO: Monumentul Marii Uniri de la 1819 începe să prindă contur. Vezi cum va arăta și unde va fi amplasat” (copy-paste la titlu)

    La 1819 nu se dobandise inca nici independenta Romaniei (dupa razboiul din 1877 – 1878), iar revolutia condusa de Tudor Vladimirescu urma sa aiba loc doi ani mai tarziu (1821).

    „Monumentul Marii Uniri de la 1918 începe să prindă contur …” (urmeaza in text)

    Rog faceti corectura semnalata la titlu!

    • moderatorul de serviciu

      joi, 20.06.2013 at 19:51

      am schimbat. multumim frumos si scuze

  10. Dorina Borcau

    joi, 20.06.2013 at 19:38

    Cred ca e o problema la titlu… „unirea de la 1819”

    • moderatorul de serviciu

      joi, 20.06.2013 at 19:52

      am schimbat. graba…. multumim si scuze

  11. mihai

    joi, 20.06.2013 at 21:04

    Cel mai nimerit ar fi ca manumentul marii Uniri de la 1dec 1918 sa fie asezat in fata catedrale Rentregirii acolo unde s-au adunat atunci 100.000 de romani si astuparea gropilor care sunt un simbol al imperialismului austro-ungar!

  12. EMIL

    vineri, 21.06.2013 at 15:50

    ARATA GROAZNIC NU DA DE ROG BINE O CRUCE MODERNA INTR-O CETATE MEDIAVALA DAR MA ROG TREBUIE CHELTUITI BANII CUMVA,FANTANA LA FEL E SLABA AM FOST IN ALTE ORASE SI AM VAZUT FANTANI SI MONUMENTE MULT MAI FRUMOASE.SUCCES LA KITSCU-URI

  13. florin

    sâmbătă, 29.06.2013 at 14:26

    In loc de cruci moderne ,mai bine o fantana clasica ,de bun gust.Si fantana cinetica ,care este din punctul meu de vedere cel mai mare kitch avand in vedere amplasarea ei,ar trebui eliminata din peisaj.

  14. Pingback: Monumentul Marii Uniri, în umbră totală de luni de zile. Gabriel Pleșa: „Mi-e teamă că centenarul Unirii ne va prinde nepregătiți” | Alba24

  15. flo

    miercuri, 07.01.2015 at 18:33

    Nu inteleg cum o cruce poate simnifica unirea ? Chiar nu inteleg. In plus e urata cu draci, totusi da bine in pereche cu fantana aceea kitsch-oasa de alaturi. Ati reconditionat frumos cetatea, si-n afara ei faceti dezastru cu kitsch-uri ordinare. Felicitari ! 2 lumi paralele intr-un singur orasel. Uimitor.

  16. Cristian

    joi, 05.03.2015 at 10:25

    Hai serios, sper ca nu ramane in amplasamentul din poza, pe langa ca e urata, mai e si mare si acopera toata Catedrala Reintregirii. Pai asa mai bine readuceti cele doua blocuri translatate in ’87 pe amplasamentul original. Sunt doua catedrale mari si late la cate un capat de bulevard, la ce ar mai folosi o cruce intre ele? Alte modele chiar nu se pot gasi, umplem cetatea de cruci?

  17. mihai

    duminică, 15.03.2015 at 11:12

    CRUCEA reprezinta simbolul credintei,doar suntem96%crestini dupa ultimul recensamant si tot CRUCEA reprezinta omagiul nostru adus celor ce s-au jertfit in primul razboi mondial pentru infaptuirea UNIRII de la 1Decembrie1918 visul de veacuri al romanilor!

  18. Ion Goran

    sâmbătă, 16.01.2016 at 02:01

    Schimbarea paradigmei ar putea insemna pina la urma nu altceva decit repunerea in drept a conceptelor izvorite din existenta milenara a bisericii noastre nationale care ne poate oferi prin preceptele moralei sale crestine secretul dainuirii noastre fara intrerupere iar daca nu sucombarea in neant. Asezarea crucii la fundamentul constructiilor noastre de toate nuantele ar putea insemna daca ne trzim totusi la timp
    innoirea si invieraa noastra ca indivizi in primul rind,dar si ca societate in ansamblul sau .Am construit si-n anii din urma destul de mult dar fara sa-l facem partasi la realizarile noastre si pe Dumnezeu .Si cu asta ce-am facut ? Omul le-a facut si tot omul le-a distrus pentru ca acolo unde nici morala nue …nici precepte biblice n-au
    fost ,si nicci rusine sau frica de Dumnezeu n-aexistat .Poporul roman s-a dezvaluit siesi gol-golut ! Nu strainii ne-au distrus !Ci noi insine prin lacomia,hotia,si lipsa de iubire fata de aproapele nostru,ca sa reamintesc doar citeva incalcari ale moralei
    noastre stramosesti ,adinc intiparite in constiinta omului nou,a omului ateu, aomului
    neindumnezeit ! Daca partidul de a carui frica se mai stia inca a disparut, fiind ajutat
    sa dispara cit mai repede pentru a maximiza degringolada,era normal ca fiecare afacut tot ceea ce nu era de facut,a devenit fiecare Dumnezeul sau fera sa mai existe
    ordine,smerenie,rusine .Din mintea multora Dumnezeu disparuse de mult ! De fapt nu disparuse ci numai se retrasese putin in dinsul mirat poate de ce poate comite conditia umana neindumnezeita .Cit despre aceasta se vede cu ochiul liber cit de indumnezeiti sunt unii dintre romanii nostri atunci cind ridica privirile cu vadita imputinata dragoste asupra maicei noastr nationale si a clerului acesteia,prin aceasta
    facind dovada odata in plus a mai putinelor eforturi depuse de acesti romani in cunoasterea radacinilor noastre istorice,a istoriei si evolutiei noastre istorice

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement