Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Monumentul Marii Uniri de la 1918 începe să prindă contur. Vezi cum va arăta și unde va fi amplasat


Publicat

Monumentul Marii Uniri de la 1918 începe să prindă contur. În cea mai optimistă variantă, peste un an va începe construcția noului monument menit să simbolizeze momentul înființării României Mari, la Alba Iulia. Acesta va fi amplasat în Parcul Unirii, între fântâna arteziană și Catedrala Reîntregirii Neamului.

Până în prezent, au fost obținute toate avizele necesare construcției monumentului, de la Ministerul Culturii și urmează să se elaboreze documentația tehnico-economică și studiul de fezabilitate. Monumentul va fi o sculptură în piatră, înaltă de aproximativ 22 m, operă a artistului Mihai Buculei. Costul monumentului nu a fost încă estimat.

Monumentul a fost descris, într-o conferință de presă, de către arhitecții Stelian Fleschin și Hedviga Călin, iar secretarul de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu și prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, au vorbit despre semnificația construcției din punct de vedere al istoriei naționale.

„În cel mai bun caz, contrucția ar urma să înceapă într-un an de zile, iar în cel mai rău caz, în trei ani. Construcția în sine va dura aproximativ 2 ani, iar scopul este ca până la centenarul Unirii să fie gata”, a explicat arhitectul Stelian Fleschin.

Proiectul construirii unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia este vechi de nouă decenii, însă, din considerente financiare, a fost abandonat și reluat de mai multe ori. În 1993 s-a organizat un concurs pentru realizarea monumentului, care a fost câștigat de sculptorul Mihai Buculei. Concursul a fost reluat în 2008 și a fost câștigat de același artist.

„Din cele trei soluții care au fost propuse Comisiei Naționale în 2012, a fost agreată această soluție, care și mie mi se pare că este cea mai logică, cea mai nobilă, care să aducă o completare fericită în zona unirii. Dacă stăm să ne gândim că mai sunt 5 bugete până în 2018, ar fi bine să ne pregătim de acum și să demarăm lucrările atât pentru constuirea monumentului cât și pentru amenajarea spațiușllui în care va fi amplasat”, a declarat Radu Boroianu.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu, a punctat câteva aspecte care dau „impresia de kitsch” în peisajul albaiulian: „Am avut un singur <bemol> în Alba Iulia, pe care l-am adresat prefectului și primarului. Cred că e momentul să curățăm anumite kitsch-uri ridicate în epoci diferite în așa fel încât să lăsăm puritatea construcțiilor fundamentale să fie cât mai vizibilă. Mă refer la acele arcade de la intrarea în Parcul Unirii. Sunt convins că Monumentul Marii Unirii în ansamblul în care a fost gândit inițial va fi unul din lucrurile care va duce la acest lucru”.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia au vorbit despre un proiect de amenajare a întregului Parc al Unirii, în consens cu noul monument. „Ansamblul Marii Uniri are în vedere reabilitarea calitativă a spațiului urban și a Parcului Unirii. Cu această ocazie am putea elimina acele arcade și să le dăm o valoare calitativă actuală. Ele au fost făcute într-o altă epocă și de aceea preiau acele elemente de kitsch”, a adăugat arhitectul șef al orașului Alba Iulia, Hedviga Călin.

„Noi luăm în calcul ca unul din proiectele pe care intenționăm să le depunem spre finanțare pentru perioada de finanțare 2014-2020 a Comisiei Europene este acest monument dedicat Marii Uniri. Din discuțiile cu primarul, aceasta poate deveni una din principalele surse de finanțare pentru realizarea acestui obiectiv, mai ales că viziunea administrației publice locale asupra monumentului se integrează într-un ansamblu mai amplu, care cuprinde întreg Parcul Unirii, cu toate elementele sale de dotare, respectiv circulațiile conexe acestui parc”, a precizat administratorul orașului, Nicolaie Moldovan.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

22 Comentarii

22 Comments

 1. Alin

  joi, 20.06.2013 at 13:36

  Element de kitsch e fântâna din parc !

  • Andrei

   joi, 20.06.2013 at 15:41

   De acord, aia n-o schimbați?!
   PS: Monumentul în plan e okay, dar nu faceți o cruce gigantă și groasă(ca în poză), e țigănie curată așa…

 2. Dionis

  joi, 20.06.2013 at 14:50

  „Proiectul construirii unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia este vechi de aproape un secol …” (copy-paste din textul de mai sus)

  Sa intelegem ca proiectul construirii acestui monument a existat chiar inainte de a se infaptui actul in sine: Marea Unire de la 1 Decembrie 1918???

  1 secol = 100 ani;
  1 deceniu = 10 ani.

 3. cocolinno

  joi, 20.06.2013 at 15:25

  Ma fratilor mai punem o cruce, s-au asa vad eu din schita ? Reluam vechiul obicei de sute de ani, unde la orice colt de ulita era plantata o cruce. Treziti-va, ca intre timp ne-am desteptat si ne-am cam saturat de cruci si de cei care umbla cu ele.

 4. toma

  joi, 20.06.2013 at 15:36

  Care au fost cele trei proiecte si pe ce criterii/cine a ales cistigatorul ? Dati o macheta cu acest proiect.

 5. toma

  joi, 20.06.2013 at 15:36

  Care au fost cele trei proiecte si pe ce criterii/cine a ales cistigatorul ? Dati o macheta cu acest proiect.

 6. Gabi

  joi, 20.06.2013 at 16:43

  Pacat ca acopera privelistea spre Catedrala…. Alt loc nu gasiti sa il amplasati?

 7. hava jr

  joi, 20.06.2013 at 16:56

  si vine alt primar cu alta viziune si facem alt parc? ne amintim cu toti vechiul parc umbros unde era o placere sa stai vara…. cine vine scoate pomii si iar stam in soare?
  nu i-mi place Mircea Hava pt k e pdl-ist dar are meritele sale si pt asta jos palaria 🙂

 8. andrei ghib

  joi, 20.06.2013 at 17:22

  ai gresit anul in titlu

  • moderatorul de serviciu

   joi, 20.06.2013 at 19:51

   am schimbat. multumim si scuze

 9. Dionis

  joi, 20.06.2013 at 17:59

  „FOTO: Monumentul Marii Uniri de la 1819 începe să prindă contur. Vezi cum va arăta și unde va fi amplasat” (copy-paste la titlu)

  La 1819 nu se dobandise inca nici independenta Romaniei (dupa razboiul din 1877 – 1878), iar revolutia condusa de Tudor Vladimirescu urma sa aiba loc doi ani mai tarziu (1821).

  „Monumentul Marii Uniri de la 1918 începe să prindă contur …” (urmeaza in text)

  Rog faceti corectura semnalata la titlu!

  • moderatorul de serviciu

   joi, 20.06.2013 at 19:51

   am schimbat. multumim frumos si scuze

 10. Dorina Borcau

  joi, 20.06.2013 at 19:38

  Cred ca e o problema la titlu… „unirea de la 1819”

  • moderatorul de serviciu

   joi, 20.06.2013 at 19:52

   am schimbat. graba…. multumim si scuze

 11. mihai

  joi, 20.06.2013 at 21:04

  Cel mai nimerit ar fi ca manumentul marii Uniri de la 1dec 1918 sa fie asezat in fata catedrale Rentregirii acolo unde s-au adunat atunci 100.000 de romani si astuparea gropilor care sunt un simbol al imperialismului austro-ungar!

 12. EMIL

  vineri, 21.06.2013 at 15:50

  ARATA GROAZNIC NU DA DE ROG BINE O CRUCE MODERNA INTR-O CETATE MEDIAVALA DAR MA ROG TREBUIE CHELTUITI BANII CUMVA,FANTANA LA FEL E SLABA AM FOST IN ALTE ORASE SI AM VAZUT FANTANI SI MONUMENTE MULT MAI FRUMOASE.SUCCES LA KITSCU-URI

 13. florin

  sâmbătă, 29.06.2013 at 14:26

  In loc de cruci moderne ,mai bine o fantana clasica ,de bun gust.Si fantana cinetica ,care este din punctul meu de vedere cel mai mare kitch avand in vedere amplasarea ei,ar trebui eliminata din peisaj.

 14. Pingback: Monumentul Marii Uniri, în umbră totală de luni de zile. Gabriel Pleșa: „Mi-e teamă că centenarul Unirii ne va prinde nepregătiți” | Alba24

 15. flo

  miercuri, 07.01.2015 at 18:33

  Nu inteleg cum o cruce poate simnifica unirea ? Chiar nu inteleg. In plus e urata cu draci, totusi da bine in pereche cu fantana aceea kitsch-oasa de alaturi. Ati reconditionat frumos cetatea, si-n afara ei faceti dezastru cu kitsch-uri ordinare. Felicitari ! 2 lumi paralele intr-un singur orasel. Uimitor.

 16. Cristian

  joi, 05.03.2015 at 10:25

  Hai serios, sper ca nu ramane in amplasamentul din poza, pe langa ca e urata, mai e si mare si acopera toata Catedrala Reintregirii. Pai asa mai bine readuceti cele doua blocuri translatate in ’87 pe amplasamentul original. Sunt doua catedrale mari si late la cate un capat de bulevard, la ce ar mai folosi o cruce intre ele? Alte modele chiar nu se pot gasi, umplem cetatea de cruci?

 17. mihai

  duminică, 15.03.2015 at 11:12

  CRUCEA reprezinta simbolul credintei,doar suntem96%crestini dupa ultimul recensamant si tot CRUCEA reprezinta omagiul nostru adus celor ce s-au jertfit in primul razboi mondial pentru infaptuirea UNIRII de la 1Decembrie1918 visul de veacuri al romanilor!

 18. Ion Goran

  sâmbătă, 16.01.2016 at 02:01

  Schimbarea paradigmei ar putea insemna pina la urma nu altceva decit repunerea in drept a conceptelor izvorite din existenta milenara a bisericii noastre nationale care ne poate oferi prin preceptele moralei sale crestine secretul dainuirii noastre fara intrerupere iar daca nu sucombarea in neant. Asezarea crucii la fundamentul constructiilor noastre de toate nuantele ar putea insemna daca ne trzim totusi la timp
  innoirea si invieraa noastra ca indivizi in primul rind,dar si ca societate in ansamblul sau .Am construit si-n anii din urma destul de mult dar fara sa-l facem partasi la realizarile noastre si pe Dumnezeu .Si cu asta ce-am facut ? Omul le-a facut si tot omul le-a distrus pentru ca acolo unde nici morala nue …nici precepte biblice n-au
  fost ,si nicci rusine sau frica de Dumnezeu n-aexistat .Poporul roman s-a dezvaluit siesi gol-golut ! Nu strainii ne-au distrus !Ci noi insine prin lacomia,hotia,si lipsa de iubire fata de aproapele nostru,ca sa reamintesc doar citeva incalcari ale moralei
  noastre stramosesti ,adinc intiparite in constiinta omului nou,a omului ateu, aomului
  neindumnezeit ! Daca partidul de a carui frica se mai stia inca a disparut, fiind ajutat
  sa dispara cit mai repede pentru a maximiza degringolada,era normal ca fiecare afacut tot ceea ce nu era de facut,a devenit fiecare Dumnezeul sau fera sa mai existe
  ordine,smerenie,rusine .Din mintea multora Dumnezeu disparuse de mult ! De fapt nu disparuse ci numai se retrasese putin in dinsul mirat poate de ce poate comite conditia umana neindumnezeita .Cit despre aceasta se vede cu ochiul liber cit de indumnezeiti sunt unii dintre romanii nostri atunci cind ridica privirile cu vadita imputinata dragoste asupra maicei noastr nationale si a clerului acesteia,prin aceasta
  facind dovada odata in plus a mai putinelor eforturi depuse de acesti romani in cunoasterea radacinilor noastre istorice,a istoriei si evolutiei noastre istorice

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU la Alba Iulia: O mașină a luat foc în sensul giratoriu din centrul orașului

Publicat

Anvelopa unui autoturism a luat foc vineri în giratoriul de la magazinul ”Unirea” din Alba Iulia.

Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia cu o mașină.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Baremele pentru setul 8 de teste de pregătire pentru examen. Repere de notare la Română și Matematică

Publicat

Au fost publicate baremele pentru setul 8 de teste de pregătire pentru Evaluare Națională 2020.

Elevii de clasa a VIII-a au repere de evaluare a subiectelor rezolvate, ca pregătire înaintea examenului.

Vezi celelalte teste publicate până acum de minister: EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: TOATE TESTELE de pregătire pentru examen și baremele. Ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a

Este ultimul set de teste/bareme pus la dispoziție de minister, înainte de examen.

”Având în vedere faptul că începând din data de 2 iunie la nivelul unităților de învățământ se organizează cursuri de pregătire pentru cele două examene naționale, pentru a da posibilitatea elevilor să recapituleze în ritm propriu toate testele de antrenament și pentru a nu aglomera programul zilnic de învățare-repetare-exercițiu – în fapt, ciclul zilnic activitate-odihnă vă informăm că am publicat ultimul set de teste de antrenament pe data de 02.06.2020”, a anunțat Centrul de Evaluare în Educație.

”În perioada 2-12 iunie, pornind de la testele de antrenament puse la dispoziție de MEC, profesorii pot să susțină sau pot relua acele probleme pe care le consideră a fi clarificate sau care ridică anumite abordări specifice. Mai mult, profesorii de la clasă pot adapta testele concepute de aceștia nevoilor punctuale de verificare a formării/dezvoltării unor competențe specifice ale propriilor elevi, respectiv, pot concepte teste al căror conținut este focalizat pe acele elemente din materie care necesită repetare/retenție/exercițiu”; potrivit sursei citate.

BAREME teste de antrenament pentru clasa a VIII-a, Evaluare Națională 2020 – setul 8:

Limba și literatura ROMÂNĂ

Barem Test 36 Română

Barem Test 37 Română

Barem Test 38 Română

Barem Test 39 Română

Barem Test 40 Română

MATEMATICĂ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Program special de Rusalii al autobuzelor STP, în zona Metropolitană Alba Iulia

Publicat

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport pentru Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile).

Astfel, pentru ziua de luni, 08.06.2020, programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia, în Zonele Metropolitane 1-7 va fi program de duminică.

Informațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 (Alba Iulia, Micești, Bărăbanț, Oarda, Pâclișa) se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826.

Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7 (Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru, Ciugud, Șard, Hăpria, Totoi, Șeușa, Oiejdea, Ighiu, Galtiu, Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra, Mesentea, Coșlariu, Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus, Mihalț, Obreja, Poiana Galdei, Cetea, Întregalde) călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967 sau 0258/810588.

Informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 100 de cazuri de abuzuri asupra minorilor sau neglijență, reclamate la DGASPC Alba. Câți copii au ajuns în plasament

Publicat

Peste 100 de cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copilului au ajuns în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba, în primul trimestru al anului. În urma verificărilor, pentru 23 de copii a fost dispusă măsura plasamentului în regim de urgență, 66 au rămas în familii, dar au fost necesare servicii de consiliere și terapie, iar într-un alt caz a fost necesară urmărirea penală a agresorului.

Instituția reamintește importanța protejării minorilor, în contextul în care, în 5 iunie este marcată Ziua Națională împotriva violenței asupra copilului.

În primul trimestru al anului 2020, la DGASPC Alba au fost înregistrate 122 sesizări privind cazuri/situaţii de abuz, neglijare, exploatare a copilului din care 84 de sesizări au fost confirmate.

Majoritatea au fost cazuri de neglijare a copilului (110 sesizate, 76 confirmate), dar au fost și situații de abuz fizic (10 sesizate, 7 confirmate) sau emoțional (1 caz). Cele mai multe cazuri confirmate au fost în mediul urban (54), potrivit datelor instituției.

În cazurile confirmate, în funcţie de gradul de pericol în care se afla copilul, s-a hotărât menţinerea copilului în familie şi acordarea unor servicii sociale (consiliere psihologică, asistență/consiliere juridică pentru inițierea urmăririi penale a agresorului, terapie comportamentală, reintegrare sau orientare şcolară, servicii medicale) sau instituirea unei măsuri de protecţie specială. Pentru 9 copii s-a dispus plasamentul în regim de urgență prin dispoziția directorului general, iar pentru 14 copii s-a dispus plasamentul prin hotărârea Comisiei pentru Protecția Copilului Alba sau prin instanță, transmite DGASPC.

Semnalarea oricărei situaţii de abuz, neglijare, exploatare şi a oricărei forme de violenţă se poate face de către: copil; membri ai familiei sau ai comunităţii; profesionişti din sistemul de sănătate publică (medici de familie, asistente medicale comunitare, mediatori sanitari, medici pediatri etc.) şi din sistemul de educaţie (educatori, învăţători, consilieri şcolari, profesori, psihopedagogi, mediatori şcolari etc.); preoţi; personal din alte instituţii / organizaţii care vin în contact cu copiii, inclusiv din serviciile organizaţiilor neguvernamentale; personalul SPAS (lucrători sociali comunitari, asistenţi sociali);  profesionişti din mass-media. Personalul DGASPC (asistenţi sociali, psihologi, etc.) se poate autosesiza ca urmare a vizitelor efectuate în zonele cu risc, potrivit sursei citate.

Protejarea copiilor de orice formă de violență este un drept fundamental, garantat de Convenția 5 cu privire la Drepturile Copilului , precum și de alte tratate și standarde cu privire la drepturile omului, iar sesizarea/raportarea cazurilor de violență este extrem de importantă pentru viața unui copil.

”Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migraţiei ilegale, răpirii, violenţei, pornografiei prin internet, precum şi a oricăror forme de violenţă, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituţii de învăţământ, medicale, de protecţie, medii de cercetare a infracţiunilor şi de reabilitare/detenţie, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.”, potrivit art. 89 alin. (1) a Legii nr. 272 din 21 iunie 2004.

De asemenea, „orice persoană fizică sau juridică, precum şi copilul pot sesiza autorităţile abilitate de lege să ia măsurile corespunzătoare pentru a-l proteja împotriva oricăror forme de violenţă, inclusiv violenţă sexuală, vătămare sau de abuz fizic sau mental, de rele tratamente sau de exploatare, de abandon sau neglijenţă.”

La 1 iunie 2006,  un grup de iniţiativă format din politicieni, reprezentanţi ai instituţiilor responsabile de protecţia copilului, persoane publice, lideri de opinie, oameni de presă, a semnat Manifestul împotriva violenţei asupra copiilor, înaintând către Parlament un proiect de lege prin care ziua de 5 Iunie să fie declarată Ziua națională împotriva violentei asupra copilului în România, lege  adoptată de Parlamentul României în data de 28 decembrie 2006 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 16 din 10 ianuarie 2007.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate