Connect with us
Publicitate

Aiud

Munca lui Sergiu Pașca, savantul originar din Aiud, inclusă în TOP 10 realizări științifice ale anului 2022, la nivel mondial

sergiu

Publicat

Munca lui Sergiu Pașca, tânărul om de știință originar din Aiud, a fost inclus de revista The Week, printre cele mai relevante 10 performanțe științifice ale anului 2022, la nivel mondial. 

Injectarea de celule umane în creierul șobolanilor pentru a studia tulburările psihice, realizată de Segiu Pașca, se află pe locul 9, după fuziunea nucleară care a produs pentru prima dată mai multă energie decât a consumat, telescopul James Webb, realizarea unui vaccin universal sau schimbarea traiectoriei unui asteroid.

Realizarea sa se află înainte de o altă descoperire: realizarea unor embrioni în laborator fără a utiliza ouă sau spermă (într-un laborator din Israel).

Realizarea lui Sergiu Pașca

Oamenii de știință de la Universitatea Stanford, conduți de Sergiu Pașca, au injectat cu succes celule nervoase umane în creierul șobolanilor de laborator nou-născuți și au descoperit că acestea au format conexiuni cu propriile celule ale creierului animalelor, ghidându-le comportamentul.

Experimentul este descris pe larg în prestigioasa revistă Nature. Alba24 a scris despre acest subiect aici:

Echipă internațională coordonată de savantul din Aiud, Sergiu Pașca: Celule umane implantate la șoareci, pentru studii psihiatrice

Astfel, celulele umane au ajuns să constituie o șesime din creierul șobolanilor.

Clusterul, cunoscut sub numele de organoid cerebral, se dezvoltă apoi în moduri similare creierului uman, ceea ce ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai multe despre schizofrenie, tulburarea din spectrul autist, tulburarea bipolară și alte tulburări neuropsihiatrice.

Unii bioeticieni sunt neliniștiți cu privire la implicațiile introducerii celulelor umane în șobolani.

„Se ridică posibilitatea ca tu să creezi un șobolan îmbunătățit care ar putea avea capacități cognitive mai mari decât un șobolan obișnuit”, a spus Julian Săvulescu, bioetician la Universitatea Națională din Singapore.

Însă Sergiu Pasca, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Stanford, care a dezvoltat tehnica acestui transplant, spune că organoizii creierului uman, fabricați din celule stem, încetează să se dezvolte după câteva luni.

VIDEO: Cum și-a prezentat Sergiu Pașca cercetările legate de creierul uman, la TED 2022. A vorbit în aceeași sesiune cu Bill Gates

„Indiferent de cât timp îi ținem într-un vas, ei tot nu devin la fel de complecși cum ar fi neuronii umani într-un creier uman real”, spune Pașca.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate