Eveniment
Muncitori vietnamezi tratați ca sclavii la Hidroconstrucția Sebeș. Lăsați de trei luni fără salarii, privați de adăpost și hrană
La peste 8.500 de kilometri departe de casă, 57 de vietnamezi, muncitori detașati din Vietnam, la compania Hidroconstrucția au refuzat să mai muncească.
S-a întâmplat la Sebeș, undeva la marginea orașului, în spatele unor porți de tablă vopsite în albastru, pe care sub un strat de rugină stă scris SC. Hidroconstrucția S.A.
Motivul pentru care au refuzat să mai muncească este acela că nu și-ar mai fi primit banii de 92 de zile, iar pentru că au intrat în grevă sancțiunile nu au întărziat să apară: au fost privați de două nevoi primare, două nevoi umane – adăpost și hrană.
Potrivit datelor transmise de ITM Alba pentru alba24.ro, în luna iunie, în contul fiecărui muncitor ar fi intrat 200 de dolari, adică 832 de lei.
200 de dolari, deși potrivit muncitorilor, salariul lunar ar fi de 500 de dolari. 2.400 de lei pentru muncă fizică, într-o țară pe care nu o cunosc, a cărei limbă nu o înțeleg, a cărei cultură este total diferită de a lor.
Am reușit să luam legătura cu ei pe Facebook: muncitorii detșați în Sebeș nu cunosc limba engleză, așa că discuțiile s-au purtat cu ajutorul Google Translate.
În puține cuvinte, muncitorii care au vorbit cu reporterii alba24.ro au explicat ce se întâmplă cu ei.
Cum ajung muncitorii vietnamezi în țară
Potrivit datelor alba24.ro, obținute atât în mod oficial, dar și pe surse, muncitorii din țarile asiatice, Vietnam în cazul de față, vin pe baza unor contracte de detașare.
Mai exact, o firmă din Vietnam îi angajează în țara lor și îi detașează la o altă firmă din Europa, precum Hidroconstrucția.
Firma din România virează banii în conturile firmei din Vietnam, care la rândul ei virează banii în conturile muncitorilor.
Ce s-ar fi întâmplat la Sebeș
Muncitorii care au ajuns să lucreze în Sebeș au fost trimiși de la București, potrivit datelor oficiale obținute de alba24.ro. Însă datele oficiale se opresc aici, reprezentații filialei din Sebeș nu a vrut să comenteze situația joi, 8 iulie.
Bărbații sunt cazați în niște baraci albastre, situate în curtea unității din Sebeș.
Pe surse și din discuțiile purtate cu muncitorii, aceștia s-ar fi oprit din muncă din cauza faptului că nu și-ar mai fi primit salariile de 92 de zile, mai exact ar fi intrat în grevă.
CITEȘTE ȘI: FOTO: Mai mulți muncitori vietnamezi de la Hidroconstrucția Sebeș ar fi refuzat să mai lucreze după ce nu și-ar fi primit banii
La scurt timp de la refuzul acestora de a mai lucra ar fi apărut și primele ”sancțiuni”. Muncitorii care s-au oprit din lucru ar fi fost scoși afară din baracile în care erau cazați și nu ar mai fi primit mâncare care le era asigurată.
Adică ar fi fost lasați să își asigure singuri cazarea și hrana, susțin muncitorii.
Într-o serie de fotografii care au ajuns în posesia reporterilor alba24.ro, mai mulți muncitori vietnamezi apăreau cum stau întinși pe ciment, la umbra unei hale.
Reporterii alba24.ro au mers la fața locului pentru a încerca să ia legatura direct cu muncitorii. În curtea firmei se aflau mai mulți bărbați, însă aceștia nu vorbesc decât limba nativă.
De asemenea, reporterii alba24.ro au contactat de la fața locului și reprezentații firmei din Sebeș: aceștia nu au vrut să comenteze situația și au zis că nu oferă detalii.
Însă, la scurt timp de la publicarea articolului în alba24.ro, joi, 8 iulie, mai mulți muncitori au luat legătura cu reporterii ziarului și au detaliat cele întâmplate.
Mai mult de atât, după publicare articolului, muncitorii au spus că baracile au fost deschise pentru a dormi și că au primit mâncare.
Muncitorii au spus în cursul zilei de vineri, 9 iulie, că încă nu și-ar fi primit salariile restante.
Ce face Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba
Potrivit reprezentaților ITM Alba, contractele de muncă ale angajaților se află la sediul central al Hidroconstrucția din București.
În cursul zilei de vineri reprezentați de la București ar urma să ajungă la Alba cu o serie de documente justificative.
Cine sunt acționarii Hidroconstrucția
Hidroconstrucția nu a oferit încă un punct de vedere
Reporterii alba24.ro, au încercat joi, 8 iulie să ia legătura cu reprezentații companiei din București însă fără succes.
Vineri, reprezentați ai firmei au precizat că reporterii vor fi contactați de către conducerea companiei pentru a oferi o poziție oficială, însă până la publicarea materialului acest lucru nu s-a întâmplat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Aristica
vineri, 09.07.2021 at 14:16
Dintr o firma serioasa cindva, a ajuns in momentul de fata trei lulele si trei surcele. Sa ne amintim de vremurile cu Gh. Salajeanu, Iurie Druta, D, Gabudeanu si chiar D. Ene dupa care a inceput dezastrul.
Succesuri pe mai departe!