Câmpeni
Muntele Găina sau „Muntele Dragostei” din Apuseni: Cum s-a născut Târgul de Fete, cel mai vechi festival al moților
O alternativă românească la căsătoriile pe fundul mării sau în aer, se poate găsi în Alba, în Munții Apuseni. Târgul de Fete de pe Muntele Găina are loc în fiecare vară, la 1.500 m înălțime, spre sfârșitul lunii iulie.
Tradiția spune că târgul exista încă de pe vremea când poporul proslăvea Soarele și era o întâlnire a muntenilor risipiți pe văi, dornici să aducă mulțumire pentru roadele pământului. Mai târziu, platoul de la Găina a devenit locul unde se strângeau locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor, pentru schimb de produse.
La sfârșitul secolului al XIX- lea, sătenii urcau pe acest platou, de dimineață. Doi delegați din partea moților și doi din partea crișenilor trăgeau o linie de despărțire, iar moții își așezau merindele în partea de răsărit, iar creștinii la apus.
Se zice că, mândrele, sperând că își vor găsi soț, veneau cu zestrea gata pregătită, iar preoții săvârșeau cununiile acolo, pe Muntele Găina.
Fetele se pregăteau ani întregi pentru ziua cea mare de pe munte.
Fiecare familie cu fată de măritat, își ridica un cort pe munte, unde scotea zestrea la vedere și aștepta pețitori.
Feciorii se adunau însoțiți de familia lor și aduceau ce aveau mai bun, mai ales o curea frumoasă de argint și aur.
După ce își alegeau mireasa, urma o ”încredințare” înaintea publicului, ce consta în schimbarea unor năfrămi numite ”credințe”.
După acest obicei, se lua prânzul și apoi se încingea hora peste târg, formată din crișeni și moți, care își adresau tot felul de satire.
Din aceste glume se iscau certuri și bătăi.
Legenda găinii cu ouă de aur
Se povestește că pe Muntele Găina trăia o găină cu ouă de aur pe care le împărțea tinerilor căsătoriți, pentru har și viață bună.
Nu a durat mult și un om rău a furat ouăle. Moții nu s-au lăsat și an de an, urcă pe munte să o găsească și să primească ouăle ca binecuvântare.
În prezent, lumea vine la Muntele Găina nu pentru căsătorie, ci pentru a participa la serbarea etno-culturală și pentru distracție, târgul fiind un weekend cu muzică, foc de tabără, paradă a portului popular, concerte, târg de obiecte populare și spectacole tradiționale
sursa: Județul Alba – Ghid Turistic, Consiliul Județean Alba Iulia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News