Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Muzeul, clădirea paraclis și centrala termică a Mănăstirii Râmeț vor fi restaurate și modernizate. Licitație, lansată de CNI

Publicat

Clădirea paraclis – corp 9

Acest corp de clădire supus intervenţiei a fost ridicat în anul 1920, pe vechea fundaţie a unei clădiri demolate în anul 1762. Acesta are un regim de înălţime parter şi etaj, având o formă aproximativ dreptunghiulară şi aflându-se într-un stadiu avansat de degradare. Este compusă din: parter unde sunt patru camere și etaj unde se află Paraclisul, șapte camere și o toaletă cu două cabine.

Construcţia este executată din zidărie de piatră şi cărămidă, cu ziduri de 70-80 cm la exterior şi de 55 cm la interior, la nivelul parterului, repectiv 35 cm la exterior şi de 20(35) cm la interior la nivelul etajului, cu placă peste sol executată din beton armat şi planşee lemn peste parter şi etaj.

Clădirea are şarpantă din lemn şi învelitoare din tablă vopsită. Pardoselile la parter sunt din beton, iar la etaj sunt din gresie în coridor, vestibul, băi şi în camera de la latura de sud a construcţiei şi duşumea în restul încăperilor. Tâmplăria exterioară şi interioară este din lemn cu geam simplu şi se află într-o stare de degradare avansată necesitând înlocuirea acesteia, exceptând uşa de la intrarea principala a etajului şi uşa încăperii paraclisului.

Structura de rezistenţă a clădirii supusă lucrărilor de intervenţii este alcătuită din pereţi portanţi din zidărie de piatră naturală şi cărămidă; fundaţii continue din zidărie de piatră naturală; planşee din lemn peste parter şi etaj; acoperiş şarpantă din lemn; învelitoare din tablă vopsită.

Deficiente identificate :

  • Clădirea existentă a fost proiectată și executată în anul 1920, la acea dată neexistând actualele normative de calcul la încărcări orizontale, astfel sistemul structural nu corespunde cerintelor normativelor în vigoare.
  • Fisuri și crăpături la un colt al clădirii, axul B/6
  • Degradări ale finisajelor interioare și exterioare
  • Degradări la nivelul învelitorii
  • Spațiul actual este neîndestulator pentru bogăția de obiecte de care dispune mănăstirea
  • Starea de degradare a clădirii este îngrijorătoare, clădirea muzeului fiind realizată din bolovani de râu și prezintând numeroase avarii, care pot pune în pericol colecția muzeală și chiar viețile persoanelor care vizitează muzeul.

Lucrări identificate ca fiind necesare:

  • consolidarea, conservarea și refuncționalizarea clădirii
  • refacerea finisajelor interioare si exterioare;
  • refacerea șarpantei și învelitorii;
  • desfacerea planșeului din lemn existent peste etaj și refacerea acestuia din beton armat, exceptând zona încăperii paraclis.
  • refacerea și modernizarea instalației electrice;
  • modificarea designului interior;
  • dotarea cu mobilier adecvat expunerii obiectelor;
  • sistem de alarmă și pază;
  • sistem de iluminat general și expozitional corespunzător;
  • amenajarea unui spatiu de depozitare a obiectelor ce urmează a fi expuse;
  • înlocuirea tâmplăriei;

Din punct de vedere al amenajării spaţiilor, la parter se doreşte refunctionalizarea acestora prin amenajarea în locul camerelor, a unor spaţii de expunere, după cum urmează: în locul camerelor alăturate pivniţei se vor amenaja spaţii expoziţionale pentru veşminte populare, obiecte bisericeşti, etnografie şi o cameră pentru veşminte vechi, pivniţa îşi va păstra în continuare destinaţia la fel şi coridorul. În spaţiul de depozitare existent se va amenaja un spatiu pentru depozitarea obiectelor de patrimoniu. Tot aici, accesul vizitatorilor fiind realizat prin coridorul existent, unde sunt dispuse spaţiile expoziţionale, pentru un circuit flexibil şi funcţional, se realizează două goluri de uşă în pereţii structurali care să asigure fluxul dintre spaţiile expoziţionale pentru veşminte populare, obiecte bisericeşti şi etnografie.

La nivelul etajului în locul depozitului existent între paraclis și vestibulul aferent băilor, se va amenaja o cameră pentru ghizi, iar în locul celor 6 camere se vor amenaja: camera SF. Ghelasie, Chilie Părintele Dometie, Muzeu Părintele Dometie, spații de depozitare pentru icoane pe sticlă și lemn, carte și țesături. De asemenea se va realiza o scară din lemn pentru accesul în pod în camera cu accesul din coridorul secundar al etajului.

Clădirea centrala termică – corp 10

Clădirea este o anexă a Paraclisului și a fost construită pentru a adăposti centralele termice pe combustibil lichid, cu randament scăzut. Aceste echipamente sunt depășite din punct de vedere tehnic în momentul actual. Clădirea este parțial deteriorată.

Deficiente identificate :

  • Nu au fost identificate deficiente din punct de vedere structural
  • Centrala termică este dotată cu centralele termice pe combustibil lichid, cu randament scăzut. Aceste echipamente sunt depășite din punct de vedere tehnic în momentul actual.
    finisaje interioare și exterioare degradate

Lucrări identificate ca fiind necesare:

  • refacerea finisajelor interioare și exterioare;
  • înlocuirea punctului termic cu unul nou, cu randament ridicat

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax