Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Muzeul, clădirea paraclis și centrala termică a Mănăstirii Râmeț vor fi restaurate și modernizate. Licitație, lansată de CNI


Publicat

Muzeul, clădirea paraclis și centrala termică din cadrul Ansamblului Mănăstirii Râmeț vor fi restaurate și modernizate printr-o investiție de peste 3,7 milioane de lei. 

Compania Națională de Investiții a lansat joi în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor la obiectivul de investitii: „Restaurarea – consolidarea muzeului, a clădirii paraclis – aflată în imediata apropiere a muzeului – din cadrul Ansamblului Mănăstirii Râmeț, reamenajarea spațiilor de expoziție și depozitare a obiectelor de cult, precum și realizarea unor lucrări de amenajare exterioară – Ansamblul Mănăstirii Râmeț, sat Valea Mănăstirii nr. 15, comuna Râmeț”.

Valoarea totală estimată este de 3.759.919,64 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, imobilul este amplasat în intravilanul localităţii Valea Mănăstirii, comuna Rimet, judet Alba, fiind înscris în lista de monumente istorice cu codul AB-II-m-A-00386.01 (biserica „Izvorul Tămăduirii”) şi AB-II-m-A-00386.02 (muzeu), formând ansamblul istoric Mănăstirea Rîmeţ, având codul AB-II-a-A-00386, biserica şi muzeul sunt amplasate în zona centrală a incintei. Din suprafața totală de 44.471 mp, suprafața de teren pe care beneficiarul are posibilitatea să o predea (și să o pună la dispoziție pe perioada lucrărilor de execuție) în vederea realizării acestor lucrări de restaurare – consolidare a imobilelor propuse, este de 1061,49 mp. 

Pe terenul în cauză există în prezent un ansamblu de clădiri cu diferite destinaţii, executate în perioade istorice diferite.

Imobilele ce se vor cuprinde în acest proiect, aflate pe suprafața de teren pusă la dispozitie pentru efectuarea lucrarilor de interventie și pentru care se solicită finanțarea, sunt identificate în planul cadastral după cum urmează: clădirea care adăpostește colecția muzeală – Muzeul – denumit actual Corp 3, fost Corp 1 în studiile si proiectele anterioare, în suprafață construită de 153 mp, clădirea paraclis – Corp 9, în suprafață construită de 319 mp și centrala termică – Corp 10, anexă a paraclisului, în suprafață construită de 41 mp.

Accesul în incintă se realizează din DJ 750C.

Istoricul, descrierea clădirii si deficiențele constatate

Clădirea Muzeului – corp 3

Clădirea este un monument istoric de valoare națională și universală, înscris în LMI sub codul nr. AB-II-m-A-00386.02, care se află în imediata vecinătate a Bisericii “Izvorul Tămăduirii”, clasificat monument istoric, înscris sub codul AB-II-m-A-00386.01.

Conform studiului istoric, clădirea școala – muzeu a fost construită în mai multe etape. Iniţial imobilul a fost destinat a fi stăreţie. Construcţia lui se estimează a fi fost la jumătatea sec XVIII, fiind distrus ulterior de Generalul Bucow în 1762 şi apoi în 1785. Şcoala funcţiona încă înainte de 1762 când este închisă forţat de ocupaţia habsburgică. În 1821, sătenii fac cereri insistente şi primesc îngăduinţa de a folosi drept şcoală pentru copii lor „prânzitorul monahilor”. Şcoala a fost amintită în documente din sec. XIX şi XX.

Clădirea a fost reconstruită cu funcţiunea de şcoală între 1818-1819, probabil pe forma planului iniţial, extins cu încă două încăperi, pentru a răspunde noii funcţiuni. Imobilul va funcţiona ca şcoală, inclusiv în perioada când patrimoniul mânăstirii a trecut în proprietatea Bisericii greco-catolice, până în 1940, când va deveni din nou stăreţie.

În această perioadă s-au făcut modificări la acoperiş, s-a schimbat forma şarpantei, s-a schimbat învelitoarea şi s-a extins cu o „verandă“ închisă spre Nord. Între 1930-1931, cu ocazia reparaţiilor bisericii – şef de lucrări fiind arh. Wagner, s-a executat un zid de piatră care delimitează curtea bisericii, s-a construit cu canal din ciment de drenaj acoperit cu pietriş.

Din cauza depunerilor aluvionare s-a schimbat echilibrul hidrologic a pârâului Pleaşa (albia Geoagiului), pânza freatică ajungând la 15-20 cm sub pardoseala. Atunci când situaţia financiară a localnicilor nu a mai putut permite plătirea a doi învăţători, s-a hotărât funcţionarea doar a unei şcoli cu sediu diferit în fiecare an.

Construcţia a făcut obiectul unui proiect de restaurarea în 1989. Execuţia lucrărilor s-a făcut după 1990 şi a constat în subzidiri la pardoseala pivniţelor vizitabile în acel moment şi amenajarea pavimentului de acces la pivniţă.

În 2003 s-au efectuat lucrările de modificare a şarpantei şi înlocuirea învelitorii de ţiglă cu o învelitoare din tablă de cupru, cu păstrarea cotelor de înălţime la streaşină și cu forma geometriei schimbată. Muzeul s-a (re)înfiinţat în 1969.

 

Conform inventarului patrimoniului adăpostit, spaţiul actual este neîncăpător, iar condiţiile de expunere precum şi starea de degradare a clădirii, impun o reconsiderare a muzeului atât din punct de vedere al modului de expunere cât şi din punct de vedere a o restaurării/consolidării clădirii.

 

În prezent clădirea muzeului este formată din 4 încăperi şi un hol /verandă şi adăposteşte valori de artă bisericească şi artă populară, icoane vechi pe lemn şi sticlă, colecţii de carte, numismatică, unelte de lucru, etc. Regimul de înălţime este de subsol, parter şi pod. Construcţia este executată din piatră de râu, cu liant din mortar de var, nisip şi pământ, cu grosime de 60-70 cm.

Zidăria este tencuită la interior şi exterior, cu tencuială pe bază de var şi pământ lutos spoit. Pardoselile sunt din duşumele de lemn, şi prezintă un grad avansat de degradare.

Plafonul este realizat din grinzi de lemn, din care una longitudinala este aparentă în interiorul camerei principale (P02). Plafonul este finisat cu acelaşi glet de var şi lut ca şi pereţii, aplicat pe o reţea de stuf prinsă de dulapi de lemn care închid parterul la partea superioară. Tâmplăria exterioară este de lemn cu ferestre duble în 2 canate (cu deschidere exterioară şi interioară), vopsite la interior în alb şi băiţuite la exterior, protejate cu grilaj metalic la camerele P02, P03, P04, P05 şi o fereastră simplă gen „veranda” din lemn, băiţuită la camera de intrare P01. Uşile interioare sunt pe căptuşeli, realizate din rame şi tăblii şi/sau cu ochiuri de geam. În patru din încăperi sunt păstrate 4 sobe de cărămidă văruite, care prin autenticitatea formei reprezintă elemente de valoare ambientală.

În subsol, în încăperile în care există acces (S01, S02, S03) pardoseala este din ciment sclivisit iar ferestrele sunt simple din lemn. O încăpere S04 este în prezent inaccesibilă din cauza depunerilor de aluviuni.

Clădirea este acoperită cu şarpantă din lemn ignifugată, cu sistem de popi, căpriori şi tălpi şi învelitoare de tablă de cupru. Forma acoperişului a fost modificată pe parcursul intervenţiilor şi reparaţiilor clădirii.

Deficiente identificate :

  • Spatiul actual este neîndestulător pentru bogăția de obiecte de care dispune mănăstirea
  • Starea de degradare a clădirii este îngrijorătoare, clădirea muzeului fiind realizată din bolovani de râu și prezentând numeroase avarii, care pot pune în pericol colecția muzeală și chiar viețile persoanelor care vizitează muzeul.

Lucrări identificate ca fiind necesare:

  • consolidarea structurii de rezistență a complexului muzeal;
  • refacerea finisajelor interioare si exterioare; refacerea și modernizarea instalației electrice;
  • modificarea designului interior;
  • dotarea cu mobilier adecvat expunerii obiectelor;
  • sistem de alarmă și pază;
  • sistem de iluminat general și expozițional corespunzător;
  • amenajarea unui spațiu de depozitare a obiectelor ce urmează a fi expuse;
  • înlocuirea tâmplariei;

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Premierul Cîțu așteptat ca un star rock la Alba Iulia. A fost ”asaltat” de doamne și domnișoare pentru poze

Publicat

Stilul nonconformist pe care premierul României, Florin Cîțu îl adoptă pare că are succes, în special în rândul tinerilor.

De asemenea și faptul că este un fan declarat al celor de la Metalica și Foo Fighters aduce un mare plus de imagine în rândul adolescenților și nu numai, iar asta s-a văzut și la vizita pe care a avut-o joi, 17 iunie la Alba Iulia. 

În jurul orei 15.30, pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, lângă punctul de vaccinare anti COVID era zarvă mare. Forțele de ordine mișunau peste tot, din loc în loc câte un cetățean cu o cască în ureche stătea cu o cafea în mână, iar politicieni din alianța de guvernare începeau să apară în zonă.

Camerele de filmat și apartele foto erau pregătite pentru momentul când premierul Cîțu va ajunge în punctul de vaccinare, după ce în timpul conferinței de presă nu a știut care sunt investițiile prin PNRR pentru județul Alba.

Vezi și VIDEO: Premierul Florin Cîțu nu a putut numi nici un proiect concret, finanțat în Alba prin PNRR. S-a încurcat în explicații

Toată lumea căuta un petic de umbră, dar premierul se lăsa așteptat. În toată zarva respectivă se distingeau două tinere, care sub un chioșc de ziare, păreau că așteaptă pe cineva.

După încă 20 de minute de așteptare a apărut și ministrul Cîțu, îmbrăcat casual, în teneși, blugi, o cămașă neagră și un sacou, însoțit de restul politicienilor, aranjați la patru ace.

Nici nu a ajuns bine că a și fost oprit de două femei pe care le-a salutat și a stat câteva momente de vorbă, la fel și cu o altă femeie care se întorcea cu un copil de la grădiniță.

Între timp cele două adolescente îl filmau pe premier cu telefoanele mobile.

După alte câteva minute bune de plimbat printre oficialități e anunțat că două fete vor să facă o poză cu el. Timide, cele două fete îi dau aparatul lor roz Polaroid unui bărbat și se așează la stânga și dreapta primului ministru.

După câteva poze trase, Cîțu discută timp de câteva momente cu cele două fete iar apoi pleacă spre mașini. Între timp cele două tinere, pleacă fericite cu pozele în mână.

Înainte să intre înapoi în mașină, premierul a mai fost oprit de o femeie care timp de aproape un minut a avut o discuție cu acesta, iar chiar înainte să intre în mașină a fost oprit de o altă femeie pentru un selfie.

De asemenea, fostul primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a făcut o serie de declarații pentru reporterul alba24.ro, declarații în care a criticat în termeni duri actuala administrație și pe actualul primar.

Declarațiile europarlamentarului Mircea Hava pot fi vizualizate aici: VIDEO EXCLUSIV: Mircea Hava critică în termeni extrem de duri administrația municipiului Alba Iulia: Lipsă crasă de competență

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Președintele PNL Alba, Mircea Hava revine asupra susținerii lui Ludovic Orban la șefia partidului: „Mi s-au luat vorbele”

Publicat

Europarlamentarul Mircea Hava, președintele organizației PNL Alba revine asupra declarațiilor făcute în urmă cu mai bine de o lună în care anunța că îl va susține pe Ludovic Orban pentru șefia partidului.

Acesta a explicat, în cadrul unui interviu acordat pentru Alba24, că o decizie o va lua doar după ce se va întâlni cu primarii. Mircea Hava l-a însoțit joi pe premierul Florin Cîțu, în cadrul vizitei efectuate în județul Alba. 

Reporter Alba24: Am văzut că acum îl susțineți pe domnul Cîțu în lupta pentru PNL …

Mircea Hava: Nu este nici o luptă. Eu nu mă duc la bătălii. Am o singură luptă. Vreau un partid care să rămână și să mai guverneze România încă cel puțin patru ani de zile. Mă gândesc la opt ani de zile. Sunt aproape 80 de miliarde de euro care intră în România. Nu vă gândiți numai la PNRR-ul acesta care deja la mulți le-a aburit mințile și nu mai văd cele 47 de miliarde care vin pe cadrul financiar multianual, care trebuie să apară, pentru asta trebuie scrise programele. Asta mă pasionează și asta mă face să vin și acasă foarte des. Domnul Cîțu se ocupă de lucrurile acestea și face lucrurile acestea. Eu încă nu m-am declarat. Eu nu sunt dintre cei care sar primii, poate îmi găsesc un loc în față.

Reporter Alba24: Prima dată l-ați susținut pe domnul Orban. De ce acum schimbarea?

Mircea Hava: Nu. Au fost niște chestiuni care au fost făcute și care mi s-au luat vorbele, pentru că se poate face lucrul acesta. În momentul în care eu mă întâlnesc cu tine și spun susțin pe cutare, da. Dar asta, după ce mă voi întâlni cu primarii, cum ne-am întâlnit astăzi și cu oamenii cu care am construit. 30 de ani să știți că nu am fost de capul meu, am fost de capul lor. Să nu credeți în toate poveștile acestea că suntem dezbinați. Este o mare prostie. Suntem împreună și vom construi împreună. Și ceea ce trebuie.

În urmă cu mai bine de o lună, Mircea Hava a precizat, în cadrul unui interviu acordat redacției PSnews.ro, că îl va susține pe Ludovic Orban la șefia partidului dacă acesta va candida.

„Cei care mă cunosc știu că sunt un om care nu prea schimbă caii în timpul mersului. Niciodată nu aș fi putut să facem ceea ce s-a făcut la Alba dacă nu eram o echipă în care aveam lider, aveam oameni, fiecare știa culoarul pe care se duce. Eu am făcut campanie la primele alegeri ale lui Ludovic. Vă dați seama că nu pot să fac lucrul acesta acum, să mă întorc, pentru ce? Că îmi spune cineva ceva? O să văd cine va candida. Poate Ludovic spune că nu vrea. Dacă el dorește, mergem în continuare. Echipa se clădește, echipa se întărește”, a spus atunci președintele PNL Alba.

În finalul interviului, Mircea Hava a precizat că îl va susține pe Ludovic Orban pentru un nou mandat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Premierul Florin Cîțu nu a putut numi nici un proiect concret, finanțat în Alba prin PNRR. S-a încurcat în explicații

Publicat

Premierul Florin Cîțu, aflat joi la Alba Iulia, nu a putut numi în mod concret nici o investiție finanțată în județul Alba prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Întrebat de reporterul Alba24, în timpul conferinței de presă desfășurate la un hotel din Cetatea Alba Carolina, acesta s-a încurcat în explicații. 

„Județul Alba … și aici, iarăși, ne concentrăm doar pe un … o componentă a proiectelor. Prin județul Alba trec mai multe. Pe partea de infrastructură feroviară vom avea în județul Alba.

Dar trebuie să ne gândim că și spitale, și sunt mai multe lucruri care vor fi la nivel național și toate județele vor avea acest lucru” a spus Cîțu.

”Toate UAT-urile din județul Alba vor avea acces la Fondul de Dezvoltare, care a fi în PNRR și are 2 miliarde de euro. Toate UAT-urile din județ au acces. Eu zic să ne uităm la investiții, nu doar la PNRR. România se dezvoltă prin PNRR, prin fonduri europene și bani de la buget. Toate acestea sunt legate.

Unele investiții intră în PNRR pentru că sunt mature și au o componentă verde și digitală și se pliază pe aceste caracteristici. Altele pot merge prin fonduri europene, infrastructură mare, de exemplu, va merge în PNRR și ce nu se poate în PNRR va merge în fonduri europene.

Iar pentru comune, care nu merg nici pe PNRR și nici pe fonduri europene, de la buget” a spus Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO EXCLUSIV: Mircea Hava critică în termeni extrem de duri administrația municipiului Alba Iulia: Lipsă crasă de competență

Publicat

Fostul primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a criticat în termeni extrem de duri actuala conducere a orașului, inclusiv pe actualul primar Gabriel Pleșa. ”Lipsă crasă de competență” a fost una dintre expresiile folosite de Mircea Hava pentru descrie actuala administrație. 

Mai mult de atât, actualul europarlamentar a invocat și habarnismul în ceea ce înseamnă actuala conducere. De asemenea nu a uitat nici de plecarea din PNL a lui Gabriel Pleșa și că acesta a fost viceprimar în ultimul său mandat de primar, și a precizat că îl deranjează pentru că nu și-a dat seama ce a ”crescut în primărie timp de șase ani”.

Declarațiile fostului primar Hava au fost făcute la întrebările reporterului alba24.ro, în timpul vizitei premierului Cîțu de joi, 17 iunie, la Alba Iulia.

Problema gunoaielor – ”Lipsă crasă de competență”

Întrebat de reporterul alba24.ro cum vede actuala conducere și organizare a municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a adus o serie de critici dure. De asemenea nu a trecut cu vederea nici problema gunoaielor care a afectat municipiul în ultima lună și care încă își face simțită prezența.

„Dacă nu mi-ar păsa nu aș mai veni acasă, dar îmi pasă foarte mult și mă gândesc ce să fac. Mă deranjează extraordinar de mult.

Mă deranjează pentru că nu mi-am dat seama ce am crescut acolo în primărie 6 ani.

Nu poți să vii să te lauzi cu ce ți-au lăsat alții, să faci poze și să dai filmulețe când astăzi, trebuia să se lucreze pe străzi. (n.r. se referă la video-urile postate de reprezentații primăriei, clipuri care prezintă cum vor arăta principalele străzi din Alba Iulia după ce vor fi modernizate, dar momentan proiectul stagnează).

Vezi și VIDEO: Plimbare virtuală pe șapte străzi din Alba Iulia. Cum va fi reorganizat traficul în centrul municipiului

La problema gunoaielor nu trebuie să găsim vinovați. Problema gunoaielor este datorită unei lipse crase de competență și datorită faptului că nu știi ce să faci”, a precizat Mircea Hava.

”Existau soluții”

Întrebat de reporterul alba24.ro cum ar fi manageriat problema gunoaielor, acesta a declarat scurt că: ”existau soluții”.

”Așa cum le-am manageriat și pe celelalte, pentru că totul este o legătură între oameni, nu relații, o legătură corectă între oameni.

Gunoaiele se puteau depozita undeva, se puteau face lucrurile… Nu aș fi stopat investiția cu acele gropi, pentru că nu erau gropile ascunse…acolo se depozita selectiv.

Lucrurile trebuie să te gândești din timp să le faci, nu să tot vorbești”.

Mai mult de atât, întrebat de reporterul alba24.ro, dacă crede că în Alba Iulia va funcționa colectarea selectivă, fostul primar Mircea Hava a mai declarat: ”Țin minte când am început, acum 20, 30 de ani, când toată lumea spunea că nu o să fie nimic, că toată lumea arunca peste tot.

Uite că oamenii s-au obișnuit foarte repede să fie curat și bine, așa va fi și aici. Nu va merge sută la sută, nicăieri în lume, dar va merge bine, depinde de noi ca și cu vaccinarea”, a mai precizat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate