Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Nefertiti, regina uitată a Egiptului (P)

Publicat

Fosta regină a Egiptului, Nefertiti, era considerată, în vremurile sale de glorie, cea mai frumoasă femeie din istorie. Frumusețea sa este notorie, dar a rămas în istorie și pentru faptul că, împreună cu soțul ei, faraonul Akhenaton, a revoluționat religia egiptenilor. Totuși, ea a dispărut brusc în istorie.

Se crede că Nefertiti a trăit undeva între anii 1370 și 1330 înainte de Hristos (datele sunt cu aproximație) și reprezintă o personalitate marcantă din istoria Egiptului. Împreună cu soțul său, a modificat radical formele de guvernământ, a schimbat capitala Egiptului și apoi cei doi au dispărut brusc din istorie.

Astfel, cei doi au început să venereze un singur zeu. E vorba despre Aton, discul solar, despre care considerau că își trimitea razele binefăcătoare spre lume și oameni.

Aceasta este una dintre marile realizări din mandatul reginei Nefertiti, care este considerată a doua regină ca importanță din istoria Egiptului, după Cleopatra. Drept dovadă stau numeroasele filme făcute despre ea, câteva exemple fiind Nefertiti, regina del Nilo (1961), Nefertiti, figlia del sole (1995), Nefertiti Resurrected (2003) ori documentarul Nefertiti and the Lost Dynasty (2007).

În plus, Nefertiti este un personaj des întâlnit și la pacanele online. Un exemplu este jocul Tomb of Nefertiti, dezvoltat de compania NoLimit City. Distracția este la cote înalte în acest slot, în care printre simboluri se află chipul lui Nefertiti și alte obiecte din istoria Egiptului, la fel ca și coloana sonoră.

Nefertiti a dispărut din istorie în anul 1336

Deși este o personalitate marcantă din istoria Egiptului, despre ea nu se mai știe nimic după anul 1336, când soțul său Akhenaton era în al 14-lea an de domnie. Istoricii au dat naștere mai multor ipoteze despre ce s-ar fi putut întâmpla cu ea.

Unii istorici sunt de părere că a murit din cauza unei epidemii, în timp ce alții consideră că a căzut în dizgrație. Altă variantă vehiculată este că și-a schimbat numele de două ori. Mai întâi în Ankhkheperure Neferneferuaten și apoi în Ankhkheperure Smenkhkare, reușind să domnească drept singură suverană sub ultimul nume.

Teoria conform căreia ar fi murit subit se baza pe descoperirea unor fragmente ushabti aflate în prezent la Luvru și la Muzeul Brooklyn. Ulterior, în anul 2012, descoperiri din Amarna au determinat unii istorici să afirme că Nefertiti era încă în viață în al 16-lea an de domnie al lui Akhnaton.

Bustul lui Nefertiti e celebru

Una dintre cele mai cunoscute statui din istoria Egiptului este bustul lui Nefertiti. Acesta a fost descoperit pe 6 decembrie 1913 de o echipă condusă de arheologul german Ludwig Borchardt, un mare eveniment la acea vreme. Era îngropată cu susul în jos în niște dărâmături nisipoase din atelierul sculptorului regal Thutmose din Amarna.

Figura redă o persoană cu un gât subțire, cu o figură proporționată grațios, care are deasupra capului o cască de culoare albastră, așa cum se putea vedea doar în alte imagini cu Nefertiti. În primii 11 ani de la descoperire, bustul lui Nefertiti s-a aflat în proprietatea lui Jacques Simon, cel care a finanțat expediția. De aproape un secol însă, este expus la Berlin, la Muzeul Neues, unde este una dintre principalele atracții pentru cei 500 de mii de oameni care îi trec pragul. De altfel, inclusiv Adolf Hitler a ținut la această operă de artă și a protejat-o în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, spunând că „nu voi renunța niciodată la capul reginei”.

Se crede că bustul a fost creat undeva în secolul al XIV-lea înainte de Hristos și este una dintre cele mai bine conservate piese de muzeu din acea perioadă.

foto: pexels.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax