Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Negocieri între Guvern şi Gabriel Resources pentru creşterea participaţiei statului la 25% privind proiectul de la Roşia Montană

Publicat

Creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de la 19,31% la maxim 25% este negociată de Guvern şi compania canadiană Gabriel Resources. De asemenea, se are în vedere o redevenţă de 6%, faţă de cea stabilită, de 4%.

Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Compania a luat notă de declaraţiile premierului Victor Ponta privind includerea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), alături de alte proiecte, în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă, se arată într-un comunicat al Gabriel Resources.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, figurează în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, joi, de Guvern şi este prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Beneficiile pentru România citate în planul autorităţilor ca fiind de până la 78% din ceea ce generează proiectul reprezintă estimări privind cheltuieli directe şi indirecte cu contractorii şi furnizorii în România, împreună cu taxe (atât pentru companie, cât şi pentru angajaţi), precum şi distribuirea de profituri statului român şi sunt bazate pe anumite presupuneri pe termn lung, tehnice, financiare, economice şi altele, inclusiv cele pentru preţurile materiilor prime (precum o cotaţie de 1.200 de dolari pe uncia de aur) şi rate ale cursului de schimb, notează compania canadiană.

„Beneficiile respective presupun şi o majorare a participaţiei statului român în proiect la maxim 25% şi o rată a redevenţei de 6% din venituri, fixă pe durata de exploatare a minei. Ambele presupuneri sunt în prezent în negociere cu Guvernul”, se arată în comunicat.

Compania este „încurajată în mod deosebit” de includerea proiectului în planul autorităţilor române, dar rămâne în discuţii avansate cu Guvernul privind participaţia statului şi nivelul redevenţei. Gabriel speră la o încheiere în scurt timp a negocierilor, care includ şi aspecte precum garnţii de mediu, o extindere a licenţei miniere, precum şi alte prevederi legale şi fiscale pe termen lung pe care compania le-ar dori adoptate.

Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană, prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. toma

    vineri, 12.07.2013 at 21:56

    Cel putin 51 % pt. statul roman ar fi echitabil. Si ne mai plingem ca n-avem bani de pensii si salarii, pt. invatamint si sanatate, etc…

    • bono

      sâmbătă, 13.07.2013 at 09:14

      51% pentru „statul roman” inseamna 51% drepturi dar si … 51% obligatii! Crezi ca ar avea acest stat praduit (de toti politicienii care s-au aflat la putere) puterea financiara de a se implica in astfel de proiecte (vezi si „shale gas”, blocurile de explorare concesionate din Marea Neagra, Oltchim, etc.) !? In plus, managementul asigurat de stat e un dezastru total care se lasa cu furturi si pradaciune, cu raspunderea nimanui pentru lipsa de performanta si risipa.
      Asa ca mai gandeste o data!

      • Anda

        sâmbătă, 13.07.2013 at 12:32

        statul nu e singur in acest parteneriat, deci nu va avea doar el managementul. Si e de preferat sa facem ceva, sa nu lasam zona aceea de izbeliste, decat sa ne gandim doar la ce e mai rau si sa stam cu mainile in san, lasand sa treaca pe langa noi o astfel de oportunitate

      • toma

        sâmbătă, 13.07.2013 at 19:35

        Atunci, sa avem inteligenta si sa le lasam acolo unde sint pt. copii nostrii care vor sti ce sa faca cu ele, si nu sa le dam strainilor pe nimic.

  2. Anda

    sâmbătă, 13.07.2013 at 12:28

    O negociere care nu-si prea are sensul, in conditiile in care statul ar iesi, si astazi, castigator majoritar, nesuportand vreun cost, percepand taxe si impozite si primind investitii majore in mediu, patrimoniu si infrastructura. Cred ca e doar o alta metoda de a mai trage de timp si a nu-si face datoria, de a nu lua decizii!

    • Dionis

      sâmbătă, 13.07.2013 at 23:33

      Anda, esti rmgc-ista! Las-o mai usor cu aprecierile! Mai suntem si noi, care nu ne dorim in ruptul capului cianuri atat de aproape de noi.
      Iti dau un sfat: nu te mai hazarda, nu te mai ambala in a aduce elogii celor de la RMGC!
      Se pare ca pentru tine „interesul poarta fesul”!

  3. Mariana

    duminică, 14.07.2013 at 11:36

    Statul oricum castiga cam 78% din total, daca stam sa calculam toate taxele erdeventa si participare in companie. Nu zice nimeni ca e rau ca vor mai mult, dar nimeni nu o as vina sa faca pe gratis. Oricum castigam mult si nu investim nimic

    • Dionis

      duminică, 14.07.2013 at 22:29

      Raspunsul de mai sus dat Andei este valabil si pentru tine.

  4. cocolino

    luni, 15.07.2013 at 22:20

    Bai fratilor stati bine cu procentele ! Pe popor il intereseaza ce castiga statul si cate locuri mincinoase de munca apar ? Acelasi lucru s-a intamplat si in Turcia dar locuri de munca pentru bastinasi IOC. Mai cititi si nu mai ascultati tampeniile guvernantilor, ca ei sunt pusi acolo sa-si rezolve problemele lor nu a celor care i-au ales.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax