Economie
Neplata contribuțiilor la stat pentru angajați este penală, din septembrie. Zeci de mii de patroni riscă pușcărie între 1 și 5 ani
De la începutul lunii iulie, angajatorii care nu achită contribuțiile pentru proprii angajați riscă închisoarea.Potrivit ANAF până acum sunt aproape 62.000 de firme care nu au achitat la stat contribuțiile pentru angajațiAstfel, angajații ANAF fac deja raportările la Parchet, care pot deschide dosare penale în baza legii.
Sunt 61.918 contribuabili care au înregistrat creanțe recuperabile, reprezentând impozite si/sau contribuții sociale cu reținere la sursa in luna august. Ei au fost primii raportați potrivit antena3.
Potrivit noilor reglementări, reținerea și neplata impozitelor şi a contribuțiilor se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani.
ANAF a anunțat că aplică legislația privind formularea de sesizări penale pentru reținerea și nevirarea unor contribuții și impozite.
Statul pierde miliarde din cauza neplății contribuțiilor
Potrivit Ministerului de Finanțe, bugetul de stat pierde, anual 12 miliarde de lei, din cauza neplății contribuiților de către angajatori.
Un proiect care ar fi introdus la nivelul ANAF o analiză a situației firmei înainte de sesizarea penală, nu a mai fost adoptat, deși a fost pus în dezbatere publică la începutul anului.
În acest context, ANAF nu mai are alte variante decât să facă automat sesizările penale, chiar dacă impactul acestora ar putea fi unul semnificativ, atât economic, cât și asupra sistemului de justiție, având în vedere numărul mare de potențiale dosare.
Poliția și pachetul au acces direct la informațiile financiare deținute de ANAF
În urmă cu un an guvernul a aprobat o ordonanță prin care poliția și parchetul au dobândit permisiunea de a avea acces la mai multe informații financiare, dar şi la informațiile privind conturile din bănci.
Ordonanța prevede că anchetatorii nu vor avea acces și la rulajul sumelor.
Polițiștii, procurorii, și specialiștii Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) și ai Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) vor avea acces la registrul centralizat de conturi bancare al ANAF, unde sunt ținute informaţiile financiare, analizele financiare şi informaţiile privind conturile din bănci.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Mircea
sâmbătă, 10.09.2022 at 08:54
Sa vedem primul evazionist la puscarie!
ATENTIE, la magazinele care sunt la sate, magazinele din alba iulia intre blocuri, cand platesti cash, NU PRIMESTI BON FISCAL!!!
pilu
sâmbătă, 10.09.2022 at 12:13
De ce numai patronii, şi nu şi directorii puşi de partide, de la stat ? Ca să mă refer la ce a scris MIRCEA, aşa ceva se întâmplă şi la cel care comercializează pantofi sport, Sc B bl. 280. Ăla dă la „toţi”, şi este pace.