Connect with us
Publicitate

Cugir

Niciun vinovat, la patru ani de la mutilarea unei angajate a Fabricii de Arme Cugir, în urma unui accident. Ce s-a întâmplat

fabrica de arme cugir 2

Publicat

Au trecut mai bine de patru ani de la producerea unui accident de muncă la Fabrica de Arme Cugir, în urma căruia o angajată și-a pierdut două degete, însă nimeni nu a fost încă tras la răspundere. 

O persoană a fost indicată ca fiind vinovată pentru mutilarea femeii, însă o primă decizie într-o instanță de judecată nu se va lua prea curând. 

Citește și VIDEO REPORTAJ: Ziua în care Cugirul a explodat. Fluturașii de salarii, scânteia protestelor de la cele două fabrici de armament

În paralel, femeia a dat în judecată Fabrica de Arme Cugir și a cerut daune de 200.000 de lei, însă magistrații Tribunalului Alba au considerat că 50.000 de lei este de ajuns ca daune morale. 

În data de 26 ianuarie 2022, maistrul de pe secția pe care care lucra femeia a încercat să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției, însă magistrații Judecătoriei Alba Iulia au considerat că pedeapsa ar fi prea blândă, raportat la faptele petrecute.

Ce s-a întâmplat

Femeia era angajată la Fabrica de Arme Cugir, iar, în data de 13 iulie 2018, i-a fost dată o responsabilitate pentru care nu avea competențe.

Mai exact, femeia lucra în cadrul Atelierului Flux 2: ”numitul B.E., angajat în cadrul aceleiași societăți comerciale pe postul de reglor, cu toate că nu avea această competență, i-a trasat sarcina de a utiliza o mașină de frezat piese metalice, iar, în timpul activității, victima a suferit un accident la mâna dreaptă, în urma căruia i-au fost amputate două degete, suferind leziuni traumatice ce necesită pentru vindecare 60-65 de zile de îngrijiri medicale, fiindu-i cauzată și o infirmitate”, se arată în motivarea instanței.

CITEȘTE ȘI: O angajată a Fabricii de Arme Cugir, mutilată într-un ACCIDENT de MUNCĂ, a dat în judecată compania. Daune de sute de mii de lei

În urma anchetei, oamenii legii au descoperit că maistrul care supraveghea angajații a dat ordin ca femeia să lucreze pe aparatul respectiv. Primul angajat care i-a spus femeii să lucreze a fost scos din cercetare, dosarul său fiind clasat.

În continuare, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au dispus cercetarea asupra maistrului Augustin P.L.

Potrivit motivării instanței, la data de 13.07.2018, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu la Fabrica de Arme Cugir S.A., unde era angajat pe postul de maistru, inculpatul nu a respectat dispozițiile legale privind securitatea și sănătatea în muncă, pentru activitatea de frezor, deoarece, pe de o parte a permis numitului B.E. să repartizeze sarcinile de muncă angajaților din cadrul Atelierului Flux 2, deși această obligație îi revenea exclusiv inculpatului, iar, pe de altă parte, i-a permis persoanei vătămate să lucreze pe mașina de frezat fără ca aceasta să aibă pregătirea necesară, cu consecința producerii unui accident în urma căruia acesteia i-au fost amputate două degete de la mâna dreaptă, și a suferit, totodată, leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 60-65 de zile de îngrijiri medicale, precum și o infirmitate”, se arată în documentul citat.

În urma acuzațiilor aduse, bărbatul a încercat să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției. Însă, magistrații au respins acordul motivând că: ”pedeapsa agreată prin acordul de recunoaștere este nejustificat de blândă în ceea ce privește infracțiunea de vătămare corporală din culpă având în vedere gravitatea infracțiunii săvârșite, privită prin prisma consecințelor produse”, se mai arată în motivare.

Drept urmare, au respins încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției între bărbat și procurorul de caz.

Daune de 50.000 de lei

Femeia mutilată a cerut daune de 200.000 de lei din partea Fabricii de Arme Cugir, după ce a rămas fără două degete de la mâna dreaptă.

După aproape doi ani de ședințe de judecată pe rolul Tribunalului Alba, în data de 13 iulie 2021, magistrații instanței au admis în parte cererea acesteia și au decis ca 50.000 de lei este de ajuns pentru suferința acesteia.

”Admite în parte cererea formulată de reclamanta P.P.I., în contradictoriu cu pârâta SC FABRICA DE ARME CUGIR SA: Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 50.000 lei, reprezentând despăgubiri civile pentru prejudiciu moral. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 482 lei şi respectiv a sumei de 3000 euro (sau echivalentul în lei la data plăţii), reprezentând despăgubiri civile pentru prejudiciu material. Respinge în rest cererea formulată. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 1063 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 10 de zile de la comunicare”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Alba.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate