Administrație
Nicolaie Moldovan, despre „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană – 2020”: „Avem toate motivele să credem că această idee poate deveni realitate”
Nicolaie Moldovan, şef Serviciu Proiecte Comunitare din cadrul Direcţiei Programe a Primăriei Alba Iulia şi una dintre persoanele invitate să facă parte din Comitetul de Iniţiativă pentru proiectul „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană în 2020” ne-a explicat punctul lui de vedere în legătură cu acesta. Moldovan este de părere că Alba Iulia are toate şansele să devină capitală culturală într-un viitor nu foarte îndepărtat şi vine şi cu propuneri concrete despre modul în care acest deziderat se poate transforma în realitate.
Vă prezentăm ideile lui Nicolaie Moldovan:
„Despre idee…
• O inițiativă generoasă, meritată de Cealaltă Capitală a României, care recunoaște realizările curente ale administrației publice locale înregistrate în ultimii ani și exprimă o gândire orientată prin fapte spre destinatarii acesteia – locuitorii municipiului Alba Iulia și cei care îl vizitează.
• Avem toate motivele să credem că această idee poate deveni realitate în viitorul nu foarte îndepărtat. Marile proiecte de infra și suprastructură începute acum 10 ani, pe cale a se finaliza în curând în fiecare punct cardinal al orașului și în zona istorică, sunt baza acestei reașezări a orașului Alba Iulia în rândul orașelor frumoase, al orașelor culturale, adică acolo unde îi este de fapt locul, în rândul capitalelor culturale ale Europei.
• Apreciez faptul că dl. Roman preia ideatic multe din planurile Primăriei Alba Iulia, asumă materializările acesteia în domeniul patrimoniului cultural-istoric și admite că orașul poate avea un destin recunoscut legitim la nivel european.
Câteva cerințe/precizări punctuale considerate pentru materializarea ideii:
• Este momentul ca Alba Iulia să găzduiască sau să genereze un program de evenimente culturale de înaltă ținută, care să armonizeze specificul național/local cu dimensiunea europeană a fenomenului cultural. Acest program să fie unic, ingenios, creativ… să mobilizeze cetățenii și orașul, să se adreseze oricărui tip de public. Un calendar extins de evenimente de impact local, național și european, realizat deopotrivă cu artiști consacrați, cât și cu tinere talente, evenimente care să orienteaze spre Alba Iulia atenția oamenilor din țară, mass-media, companiilor de comunicare și publicitate, marilor consumatori de evenimente de înaltă calitate.
• Pentru ca toate aceste lucruri să se întâmple este nevoie de motivație, capacitate de implicare și bani. Pe primele două le avem cu toții în orașul acesta. Banii însă, trebuie aduși, atrași din fonduri publice sau fonduri private.
• Trebuie apoi să fim consecvenți: consecvenți în declarații și fapte, pe termen lung, în menținerea unui consens politic și administrativ asupra temei, indiferent de culoarea politică a celor care participă la conducerea orașului, atât în executivul Primăriei, cât și în Consiliul Local sau în cel Județean.
• Utilizarea ca un avantaj pentru candidatură a cadrului legal (chiar modificarea acestuia în direcții utile proiectului la inițiativa parlamentară județeană) conform căruia Alba Iulia este oraș de importanță națională definit în acte normative (ex. prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr. 93/2000, aprobată prin Legea nr. 344/2001, care defineşte întreg oraşul Alba Iulia şi zona înconjurătoare ca obiectiv de interes naţional sau ale Hotărârii Parlamentului României nr. 26/1994, care definește Municipiul Alba Iulia – Cetate – Simbol al Marii Uniri a Românilor).
• Comitetul de inițiativă propus de dl. Florin Roman trebuie să fie unul structurat, reprezentativ pentru toate mediile instituționale și de reprezentare culturală, economică civică, religioase etc., cu întâlniri de lucru periodice, ale căror concluzii să fie comunicate transparent, cu reuniuni organizate în medii instituționale diverse, dar legitime/credibile pentru ideea proiectului. Când luptăm pentru oraș, trebuie să o facem acolo unde sunt locurile importante din viața orașului, pentru ca toată lumea să înțeleagă utilitatea proiectului pentru comunitatea locală – de ex. sala de ședințe a Consiliului Local sau Județean, Aula Universității, casele de cultură, școli etc. De aceea, Primăria nu va refuza niciodată și va conlucra cu orice inițiativă de constituire a unor grupuri de dialog sau suținere a unor proiecte care pot valoriza Alba Iulia ca o destinație de excelență.
• Mobilizarea expertizei și sprijinului unor ambasadori instituționali și ale unor personalități de prestigiu, regăsibile la nivelul unor instituții precum Uniunea Scriitorilor, Academia Română, teatrele naționale reprezentative, asociațiile profesionale ale artiștilor, Arhiepiscopiilor, mediului universitar, Agenției de Dezvoltare Regională Centru, consultanților și managerilor culturali profesioniști, precum dl. prof. dr. Constantin Chiriac (expert ales al Comisiei Europene, care alege şi monitorizează capitalele culturale europene), sectorului neguvernamental etc.
• Poate o idee foarte bună este ca întreaga candidatură a orașului să fie girată sub înaltul patronaj al Casei Regale de România, date fiind afinitățile acesteia cu orașul Alba Iulia – ex. construirea Catedralei Ortodoxe, încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, Regele Mihai este cetățean de onoare al orașului, Dl. Primar Mircea Hava oferindu-i Majestății sale cheia orașului în 2007, respectiv prestanța și puternica capacitate de lobby extern al acestei instituții.
• Complementar, dosarul de candidatură și acțiunile specifice trebuie manageriate de un specialist din zona managementului cultural, respectiv advertisingului, cu reușite notorii. Un astfel de proiect trebuie girat și condus de profesioniști. Nu este loc de amatorisme într-o competiție cu 3 poli de creștere naționali (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași) și cu o bogată tradiție culturală în spate sau cu o capacitate imensă de mobilizare comunitară… Oricum nu putem fi nici o <filială> a unuia dintre aceste orașe… Totuși, și David l-a invins pe Goliath, iar orașele mici, cu planuri îndrăznețe și proiecte concrete de materializare, au șansa lor… Oare câți oameni aveau încredere acum 10 ani că Primăria, Consiliul Local și instituțiile publice și private din zona istorică vor reuși să regenereze domeniul public al Cetății în aproape întreaga sa anvergură sau patrimoniul său de clădiri? Îmi aduc aminte de primele întâlniri la care am participat în urmă cu 9 ani legate de primele proiecte majore pentru Cetatea Alba Carolina. În mare parte erau constant Primarul orașului, colegii mei din Primărie, câțiva proiectanți, consultanți, tehnicieni, consilieri locali… O mână de oameni… care au avut o strategie, îndrăzneală, voință, au știut unde să caute banii… au scris proiectele și au convins instituții finanțatoare să ofere bani orașului. Aceeași oameni au avut și au azi curajul să materializeze și alte proiecte… Există deja o vocație a muncii de echipă în administrația locală din acest oraș, care trebuie să fie completată de inițiativele elitelor culturale, societății civile, mass-media sau companiilor de publicitate. Este nevoie de continuitate și de stabilitate în multiplicarea proiectelor de valorizare a Cetății și orașului ca destinație de excelență sau ca o comunitate atractivă și iubită de locuitorii săi.
• Un acord de definire a cadrului legal, financiar și de responsabilități inter-instituționale care să materializeze investiții încă foarte necesare pentru infrastructura culturală, atât pentru spațiile aflate în patrimoniul administrației locale, cât și a celor aflate în patrimoniul altor instituții – Palatul Principilor, Amfiteatrul Roman, Poarta a VI, Biblioteca Batthyaneum, cele 2 case de cultură locale, cinematograful, Teatrul Prichindel, teatrul de proiecte etc.
• Sunt proiecte care obligatoriu trebuie fezabilizate pentru programele operaționale din viitoarea alocare bugetară 2014 – 2020 a Comisiei Europene sau în alte inițiative de finanțare… spre pildă Programul Norvegian de Cooperare sau granturile Spațiului Economic European, respectiv programe de finanțare guvernamentale. Primăria Alba Iulia deja consideră portofoliul ideilor de proiecte care să fie pregătite tehnico-economic pentru viitoare alocare financiară a CE. Le are în lucru… Multe dintre ele sunt proiecte culturale și sociale care vor prinde viață într-un spațiu deja restaurant și deschis publicului (să nu uităm că o mare parte din Cetate a fost interzisă locuitorilor orașului pentru foarte mulți ani)…
• Un efort de voință comunitară și extracomunitară menținut constant în direcția susținerii acestui proiect… avem nevoie de sprijinul albaiulienilor, dar și a altor oameni care iubesc sau pot aprecia orașul nostru. Precedente recente au fost nominalizarea Cetății în rândul celor 7 minuni ale României (peste 60.000 de voturi), intrarea Municipiului în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare îmbrățișare din lume. Practic, fiecare albaiulian poate fi un ambasador al orașului oriunde în România sau în lume.
• În curând (30 septembrie – 2 octombrie), la inițiativa reunită a administrației locale – Primăria și Consiliul Județean Alba, împreună cu Revista Dilema Veche, Alba Iulia va găzdui un eveniment cultural cu o prezență intelectuală prestigioasă. Personalități naționale ale vieții culturale vor fi prezente la Alba Iulia. Acest festival, care este la prima ediție și care trebuie reluat an de an de acum înainte, poate fi, printre altele, un laborator de idei pentru evenimentele culturale, pe care Alba Iulia să le organizeze și modul de materializare aferent acestora pe termen mediu și lung. Un festival al gărzilor militare, al fanfarelor din Europa sau un altul al cetăților fortificate sunt prin excelență apanajul organizatoric al unor personalități care cunosc fenomenul, îl pot ancora în specificul local și îl pot acomoda gusturilor culturale specifice grupurilor țintă vizate.
• Proiectul de capitală culturală europeană nu poate fi materializat fără contribuția companiilor private de turism, servicii hoteliere, transport, comunicații, publicitate etc… Materializarea unor noi facilități de cazare în viitor, acompaniată de modernizarea celor existente, investiții în creșterea pregătirii și abilităților resurselor umane deservente, a calității serviciilor, sunt doar câteva din exigențele necesar a fi gândite în perspectiva de timp imediată.
• Și, când toate acestea vor fi puse în operă, vom putea spune oriunde în lumea asta: <Veniți la Alba Iulia ! Veniți cu miile, cu sutele de mii!>”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
el gringo
duminică, 25.09.2011 at 08:17
si eu propun trimiterea unui albaiulian in spatiu…trebuie amenajata doar o statie NASA