Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Nivelul de trai în România, în raport cu țările Europei. Raport al bunăstării, realizat de Eurostat

Publicat

Nivelul de trai în România, în raport cu țările Europei: Trei indicatori utilizați de Eurostat pentru stabilirea nivelului de trai între 36 de țări europene, arată care a fost nivelul prosperității în România, în 2023. 

Este vorba despre: PIB pe cap de locuitor, nivelul consumului individual real (AIC) și nivelul relativ al prețurilor.

Astfel, în 2023, Luxemburg și Irlanda au înregistrat cele mai ridicate valori ale PIB/loc, situându-se cu 139% și 111% peste media UE. La polul opus se află Bulgaria, cu un PIB/loc de doar 64% din media UE.

La PIB/locuitor România a ajuns să se situeaze la egalitate cu Polonia, cu 80% din media UE, potrivit Curs de Guvernare.

Din punct de vedere al consumului individual real, România se situează la 89% din media UE, cu un punct procentual peste Spania, care se situează la 88% din media UE.

În 2023, consumul individual real (AIC) pe cap de locuitor, exprimat în standarde de putere de cumpărare (SPC), a variat între 70% și 138% din media UE în cele 27 de țări ale UE.

AIC include toate bunurile și serviciile pe care le utilizează gospodăriile, indiferent dacă acestea au fost achiziționate și plătite de către gospodării în mod direct, de către guvern sau de către organizații nonprofit.

Acesta poate fi considerat un indicator al bunăstării materiale a gospodăriilor, potrivit Eurostat.

Produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, o măsură a activității economice, a arătat, de asemenea, diferențe substanțiale între membrii UE.

PIB pe cap de locuitor peste media UE a fost înregistrat în 11 țări din UE. Acesta a fost cel mai ridicat în Luxemburg (cu 139% mai mare decât media UE), Irlanda (111%) și Țările de Jos (30%).

La celălalt capăt al intervalului, cel mai mic PIB pe cap de locuitor a fost înregistrat în Bulgaria (cu 36% sub media UE), Grecia (33%) și Letonia (29%).

talia, Spania, Estonia, Cipru, Malta și Slovenia au avut un nivel de preț cu mai puțin de 10 % sub media UE, urmate de Portugalia, Grecia, Cehia, Letonia și Slovacia, cu mai puțin de 20 % sub media UE.

Nivelul de trai în România: cele mai mici prețuri în 2023

Lituania și Croația au avut un nivel de preț situat cu mai puțin de 30 % sub media UE, urmate de Ungaria, Polonia și țara candidată Serbia, cu niveluri de preț cu mai puțin de 40 % sub această medie. Țările candidate Albania și Muntenegru, urmate de statul membru UE Bulgaria, țara candidată Bosnia și Herțegovina au avut un nivel cuprins între 40-50% din medie.

Țările candidate Macedonia de Nord și Turcia au avut niveluri de preț cu 53 % și, respectiv, 62 % sub media UE.

România a avut niveluri de preț între 50-60% din media UE.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax