Connect with us
Advertisement

Eveniment

Noaptea Muzeelor 2018. Peste 150 muzee din ţară vor putea fi vizitate sâmbătă noaptea. PROGRAMUL din Alba

m

Publicat

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) a anunţat că, pentru ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor, aproximativ 150 de muzee şi organizaţii partenere vor participa la acest eveniment. Cea de a XIV-a ediţie a evenimentul Noaptea Muzeelor va avea loc sâmbătă, 19 mai. Intrarea la muzee va fi fără plată, în această seară.

La Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii a pregătit un program cu evenimente pentru toate vârstele. Manifestarea are tradiţie în Cealaltă Capitală. Încă din 2010, la muzeul albaiulian manifestarea a debutat sub conceptul special de Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expozițional de care dispune, cât și impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

Citeşte şi „Noaptea Muzeelor” 2018: Program special al autobuzelor STP, la Alba Iulia. Curse gratuite la întoarcere din Cetatea Alba Carolina

În acest an, sunteţi invitaţi să vizitaţi muzeul, dar şi să vedeţi reprezentație cu Garda Apulum, Parada Personajelor istorice, reprezentație cu Garda Națională și Personalitățile Unirii, dansuri romane cu Magna Nemesis, lupte de gladiatori cu Ludus Apulensis, atelier de machete, ateliere antice, ateliere de grafică şi pictură.

Un moment interesant va fi o expoziţie de sculptură 3D cu personaje şi scene mitologice greco-romane – Noaptea vedetelor de marmură: Supereroul Hercules, Necruțătoarea Nemesis, Veselul Liber Pater – ce fac parte din colecţia de artă romană a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, cele mai multe dintre acestea fiind descoperite în situl Apulum.

Va fi şi un atelier interactiv de scanare și vizualizare 3D a sculpturilor romane: Zei pe display.

Vedeţi PROGRAMUL complet Noaptea Muzeelor 2018 la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Şi Casa Forum se alătură evenimentului „Noaptea Muzeelor” printr-o serie de trei expoziții sâmbătă, 19 mai 2018, începând cu ora 19.00.

Cap de afiș este expoziția „70/80/90”, care cuprinde fotografii ale orașului din anii ’70 – ’90. Vor putea fi văzute imagini cu Alba Iulia în perioada de construcție, cu celebrul tren „mocănița”, care a circulat prin oraș până în anul 1982, cu principalele obiective edilitare, precum și cu Cetatea Alba Carolina.

Vizitatorii vor mai putea admira „Harta (din oficiu) a orașului Alba Iulia” – văzută de Oana Barbonie și Solomon Stefan, precum și expoziția „Artist și cetățean” – o colecție de vederi cu lucrări de Dan Perjovschi.

Casa Forum este în Alba Iulia, str. Regina Maria, la nr. 18.

Citeşte şi Recomandări ISU Alba pentru respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la Noaptea Muzeelor 2018

Va fi Noaptea Muzeelor şi la Aiud. Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud își desfășoară activitatea, sâmbătă, după un program special, între orele 15.00 şi 23.00. Va găzdui Expoziția fotografică Speoarta, în colaborare cu Asociația de Speologie, Ecologie și Turism, Polaris Med.

De asemenea, va fi ediția a IV-a a proiectului Muzeograf pentru o zi. În intervalul orar 17.00 – 22.00, ghidajele în muzeu vor fi făcute cu participarea unor elevi, ocazie cu care aceștia vor primi titulatura de Muzeograf pentru o zi.

Vezi şi Noaptea Muzeelor şi la Aiud. Programul evenimentelor din municipiu

La Sebeş, este a doua ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor. Muzeul Municipal „Ioan Raica” va fi deschis publicului până la ora 23.00. Pe lângă vizitarea gratuită a expoziţiilor muzeului, oaspeţii vor fi întâmpinaţi cu o serie de surprize pregătite de organizatori, în atmosfera feerică oferită de grădina muzeului.

Programul de la Sebeş include expoziția „Gastronomia medievală transilvăneană”, dansuri tradiționale săsești din Transilvania, dansuri medievale, reprezentaţie de teatru – adaptare după „Meșterul Manole” de Lucian Blaga, recital Vali Șerban şi reprezentație de reenactment istoric cu Ordinul Scutierilor de Muhlbach.

Vezi Noaptea Muzeelor, ediția a II-a, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș. PROGRAMUL

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România precizează că această ediţie a „Nopţii Muzeelor” cuprinde şi alte proiecte special gândite pentru a fi cât mai prietenoasă interacţiunea între muzee şi vizitatori, cum ar fi: trasee muzeale digitale care pot fi explorate gratuit.

De asemenea, peste 34 de muzee au creat tururi prin care publicul va descoperi singur spaţiul, poveştile, expoziţiile şi exponatele, aceste trasee fiind menite să atragă foarte mult segmentul de tineri şi să valorifice expoziţiile şi poveştile muzeelor participante.

Noaptea Muzeelor este o manifestare culturală inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța în anul 2005. Acțiunea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement