Connect with us

Eveniment

Noaptea Muzeelor 2025 în Alba: PROGRAMUL evenimentelor organizate în Alba Iulia și alte locații din județ

Publicat

Noaptea Muzeelor 2025 în Alba. Muzeele și instituțiile de cultură din Alba Iulia, dar și din alte orașe din județ au pregătit program special cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, ce va avea loc sâmbătă, 17 mai.

Muzeele vor fi deschise cu program prelungit și intrare liberă, iar specialiștii și autoritățile, alături de invitați, prezintă ateliere, concerte, spectacole de reconstituire istorică. Aceste activități promovează particularități interesante ale științei și culturii.

Noaptea Muzeelor 2025 la Alba Iulia. Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii, Museikon, sediul administrativ al județului din Cetatea Alba Carolina

Sâmbătă, 17 mai 2025, începând cu ora 19.00, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia dă startul celei de a XIV-a ediții a Nopții Muzeelor. Muzeul este deschis vizitatorilor, cu intrare gratuită, între orele 19.00 și 1.00

Evenimentul inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța încă din anul 2005 este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Din 2010, muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special ”Noaptea în care istoria prinde viață”, pentru a pune în valoare atât patrimoniul expozițional, cât și impresionanta istorie a județului Alba și a municipiului Alba Iulia.

De la ora 19.00, pe strada Muzeului (între muzeu și Sala Unirii), vor fi reprezentație Garda Apulum, parada personajelor istorice, lupte de gladiatori, bătălie inedită între daci și romani, dansuri romane. Va fi prezentată povestea coifului de la Coțofenești, povestea asasinării lui Mihai Viteazul și Garda Națională de la Alba Iulia. Noaptea, va fi concert Laura Orian & Cristian Alexievici.

Vezi PROGRAM Noaptea Muzeelor Alba Iulia 2025: Istoria prinde viață la Muzeul Național al Unirii. Spectacole, ateliere, reprezentații

În clădirea muzeului, vor fi ateliere antice (confecționat opaițe, pielărie, monetărie, prelucrare os, scriptori) și este prezentat exponatul Priapus de la Apulum – un relief unic care îl înfățișează pe zeul roman al virilității și fecundități.

La Sala Unirii vor fi ateliere Eco (jucării din materiale reciclabile, bijuterii eco). La Centrul Etnografic al județului Alba vor putea fi văzute expoziții despre portului popular din zona Târnavelor Mici și de plante vechi (La Belle Époque și ierbarul lui Adalbert Cserni).

La Museikon vor fi ateliere creativ-educative: grafică, lectură, întâlnire cu artiști.

La sediul Consiliului Județean Alba din Cetatea Alba Carolina va fi prezentată povestea centurionului Lucius Aninius Firminus, primus pilus al legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum (ora 20.30). De la ora 21.30 va fi concert extraordinar susținut de Coincidentia Oppositorum, trupa tribute Haggard din România. AICI, detalii.

Noaptea Muzeelor 2025 la Alba Iulia. Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia

Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia își deschid porțile între orele 18.00 – 02.00, cu intrare liberă, pentru o seară memorabilă. Publicul va fi întâmpinat cu parade spectaculoase, reconstituiri istorice, dansuri baroce, muzică live (de la baroc la rock medieval), ateliere meșteșugărești antice, jocuri medievale și tururi ghidate tematice. Toate acestea creează un program interactiv, potrivit pentru toate vârstele.

Printre momentele speciale ale serii:

  • Turul ghidat interactiv „Povestea Castrului Roman de la Apulum”, cu Tullius Hostilius Germanicus și Caius CassiusProculeianus
  • Defilare și salve de tun oferite de Garda Eugeniu de Savoya – Timișoara
  • Impresionanta demonstrație a Legiunii a XIII-a Gemina Minor, cu zeci de tironesechipați de luptă, gata să readucând la viață spiritul din anticul Apulum
  • Expoziția „Pe urmele principilor – incursiuni istorice”, ce evidențiază patrimoniul îmbogățit în primul an de activitate al muzeului
  • Finalul serii va fi pe măsura întregii experiențe: la ora 22.00, Cimpoierii din Transilvania vor electriza curtea Palatului cu un concert de rock medieval

Vezi integral PROGRAM Noaptea Muzeelor la Alba Iulia, 17 mai 2025 – Palatul Principilor și Muzeul Principia. Spectacole, concert, ateliere

Noaptea Muzeelor la Sebeș. Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Sâmbătă, 17 mai, muzeul nostru va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.

Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori.

Vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971). În grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.

Noaptea Muzeelor la Aiud. Muzeul de Științe ale Naturii

Muzeul de Științe ale Naturii din Aiud, cel mai vechi muzeu de profil din România, își deschide porțile la „Noaptea Muzeelor”.

Vineri, 16 mai, până la ora 20.00, sunt organizate ghidaje de către elevi voluntari („muzeograf pentru o zi”). De asemenea, este prezentat atelier de pictură pe lemn.

De la ora 18.99 este recital profesor Marius Moga și elevii cercului de chitară și muzică al Centrului ”Liciu Rebreanu” Aiud.

Sunt prezentate și două expoziții: „Pădurea” și „Flori de mină „.

Vineri, accesul este gratuit între orele 8.00 și 22:00 (ultima intrare 21.30).

Muzeul a fost înființat în anul 1796.

Noaptea Muzeelor la Blaj: „Noaptea Albă a Muzeelor: Muzeul în lumina nopții”

Primăria Municipiului Blaj și Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj organizează sâmbătă, 17 mai 2025, între orele 18.00 și 24.00, „Noaptea Albă a Muzeelor: Muzeul în lumina nopții”.

Programul serii cuprinde:

  • vizitarea Muzeului de Istorie „Augustin Bunea”, cu secțiile de istorie, artă sacră, artă modernă contemporană, etnografie
  • In memoriam Timotei Cipariu – 220 de ani de la naștere (1805-2025) – Expoziție documentară
  • Anul Eminescu – expoziție documentară
  • In memoriam Horea Cucerzan (1938-2021) – expoziție de pictură
  • Emil Comșa – „Peisajul, eterna inspirație”- expoziție de pictură
  • expoziție de arte plastice „Metamorfoze”- expun absolventele Secției de conservare-restaurare a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ora 18.00, Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj, str. Dr. Vasile Suciu)
  • „Satele de pe Valea Târnavelor” – expoziție etnografică reorganizată
  • In memoriam Ioan Deva (1947-2020) – Expoziție de sculptură.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.