Actualitate
„Noaptea muzeelor”, la Alba Iulia: Istoria, povestită chiar de personajele care au scris-o
Peste 30 de personaje din diferite perioade ale istoriei vor prinde viaţă, sâmbătă, pentru a întâmpina vizitatorii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Traian, Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu sau regii României Mari – Ferdinand şi Maria – sunt doar câteva dintre personalităţile care se vor întoarce din trecut în „Noaptea Muzeelor”, pentru a ne conduce prin sălile expoziţionale ale instituţiei.
„Noaptea muzeelor” este un eveniment aflat anul acesta la cea de a II-a ediţie, în Alba Iulia şi reprezintă un concept unic, prin care se doreşte punerea în valoare atât a patrimoniului expoziţional, cât şi a istoriei bogate a judeţului. Astfel, sâmbătă, între orele 21.00 şi 24.00, angajaţii Muzeului Unirii, dar şi voluntari vor îmbrăca ţinutele de om preistoric, soldat roman, dac sau cavaler medieval, pentru a da viaţă unor personaje reprezentative pentru trecutul românilor.
Special pentru vizitatorii muzeului, şi doar cu această ocazie, vor fi expuse cele 40 de artefacte dacice, din patrimoniul cultural naţional, confiscate de autorităţile române în luna aprilie, la Orăştie. Acestea se alătură, pentru câteva ore, statuii Zeiţei Nemesis şi basoreliefului care-l înfăţişează pe zeul Marte, descoperite de arheologii muzeului albaiulian în timpul lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Vauban.
Evenimentul va fi deschis în Sala Unirii, cu o dublă manifestare culturală, respectiv reprezentaţia teatrală a trupei „Skepsis”, de la ora 19.00, urmată, la ora 20.00, de concertul de jazz al formaţiei „White City Band”.
„Noaptea Muzeelor” a reuşit, la prima ediţie, să atragă peste 1.000 de vizitatori în doar câteva ore, iar în acest an organizatorii speră să depăşească această realizare. „Anul acesta, nu mai puţin de 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc acest eveniment. Muzeul Naţional al Unirii este singurul din România care a creat conceptul de personaje istorice, iar succesul de care s-a bucurat a convins şi alte instituţii de cultură din ţară să preia această idee”, a explicat purtătorul de cuvânt al muzeului, Liviu Zgârciu. „Pentru a facilita accesul vizitatorilor la evenimentul de sâmbătă, am apelat la Societatea de Transport Public Alba. Astfel, în intervalul orar 21.00-24.30 , trei curse STP vor sta la dispoziţia cetăţenilor, iar punctul de pornire este în faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Maşinile se vor deplasa pe ruta Catedrală – Gară – Ampoi – Spitalul Judeţean şi înapoi la Catedrală, iar preţul unui bilet este de 1,80 lei. De asemenea, la întoarcere, cei care doresc pot să se deplaseze cu mijloacele de transport puse la dispoziţie, gratis, doar făcând dovada biletului simbolic oferit la intrarea în muzeu. Este important de reţinut că intrarea la Noaptea Muzeelor este gratuită”, a completat Liviu Zgârciu.
Cu ocazia conferinţei de presă ce a avut loc luni, a fost lansat şi albumul intitulat „Ţinutele Istoriei”, un colaj de imagini şi texte ce redau într-o manieră succintă cele 20 de personaje care au prins viaţă la „Noaptea Muzeelor”. Evenimentul, de factură europeană a fost iniţiat în anul 2004 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, iar de anul trecut este patronat de Secretarul General al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, partener al „Nopţii Muzeelor” din anul 2009.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News