Connect with us
Advertisement

Eveniment

Noi acuzaţii pentru Traian Berbeceanu: DIICOT îl cercetează şi pentru luare de mită, spălare de bani, fals şi complicitate la delapidare

Publicat

Comisarul-şef Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba, a fost chemat, vineri, la DIICOT Bucureşti, pentru a-i fi prezentate noi acuzaţii în dosarul în care este cercetat. Este vorba despre mită, fals, spălare de bani şi complicitate la delapidare.

UPDATE: Fostul şef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu a declarat vineri, la ieşirea de la DIICOT, că este acuzat, între altele, că a luat mită o maşină. Susţine că nu este vorba despre aşa ceva, întrucât pentru acel autoturism a dat la schimb o altă maşină şi a plătit o diferenţă de bani.

„Maşina era de vânzare, am luat-o printr-un intermediar care se ocupa cu aşa ceva, eu am plătit la preţul pieţei şi ulterior, când am vândut-o, am vândut-o tot aşa. Am vândut-o prin site-ul Autovit, a stat trei luni de zile pusă pe site la vânzare şi am vândut-o cu greutate”, a spus Traian Berbeceanu, citat de Mediafax.

El nu a dorit să comenteze celelalte acuzaţii care i-au fost aduse de procurori şi nici situaţia în care se află în prezent, respectiv cu un dosar penal care îl vizează şi un alt dosar în care sunt vizaţi anchetatorii săi.

Berbeceanu a arătat că nu a dat declaraţii în faţa anchetatorilor.

Potrivit unui comunicat DIICOT, „Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au adus în data de 16.05.2014 la cunoștința inculpatului Berbeceanu Traian noile acuzaţii formulate ca urmare a dispunerii extinderii urmăririi penale şi a acţiunii penale faţă de acesta.

Prin ordonanțele emise anterior în cauză, respectiv în datele de 16.11.2012, 21.10.2013, 23.10.2013 și 20.12.2014  au fost formulate următoarele acuzații penale faţă de Berbeceanu Traian  –  săvârșirea infracțiunilor prev. de art. 367 alin. 1 din Codul penal cu aplicarea art. 38 alin. 2 Codul penal, art. 269 alin. 1 din Codul penal cu aplic. art. 38 alin. 2 Codul penal, art. 269 alin. 1 Codul penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Codul penal, art. 367 alin. 1 și 2 Codul penal cu aplic. art. 38 alin. 2 Codul penal, art. 269 alin. 1 Codul penal cu aplic. art. 38 alin. 2 Codul penal, art. 267 alin. 1 Codul penal, art. 274 alin. 1 Codul penal și art. 326 Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal și art. 5 din Codul penal.

Din actele de urmărire penală efectuate ulterior, au rezultat indicii rezonabile şi probe în legătură cu săvârşirea de către Berbeceanu Traian a unor fapte noi.

Procurorii susțin că ”în cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte R.G., C.D.E.I.  şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. şi R.A., pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către susnumiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U. S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale.

Pentru disimularea adevăratei naturi a circulaţiei bunului anterior menţionat s-a creat aparenţa transmiterii către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI în temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate, deşi, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare, având drept consecinţă scoaterea frauduloasă a bunului în cauză din patrimoniul societăţii.

În raport cu situaţia de fapt prezentată în cele care preced, s-a dispus extinderea urmăririi penale şi a acţiunii penale faţă de inculpatul Berbeceanu Traian, sub aspectul săvârşirii:
1). infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, fapta constând în aceea că, în cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte R.G., C.D.E.I. şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. şi R.A. pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către susnumiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale;

2. infracţiunii de spălare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002, republicată,  fapta constând în aceea că a disimulat adevărata natură a circulației autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creându-se aparența, contrară realității, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. U. S.R.L. către inculpatul Berbeceanu Traian în temeiul unei convenții oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis, cu titlu gratuit, ca obiect al infracţiunii de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare;

3. infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 322 alin. 1 C.p.,  fapta  constând în aceea că a falsificat înscrisul intitulat „contract de vânzare –cumpărare, datat  22.07.2011, prin atestarea în cuprinsul acestuia a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului privitoare la vânzarea de către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion către S.C. U S.R.L., vânzarea – cumpărarea între aceiași cocontractanți a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum și a plății unei sulte de 10.000 de euro. Înscrisul falsificat a fost folosit ulterior de R.G. și R.A. pentru evidențierea în contabilitatea societății anterior menționate a operațiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI către inculpatul Berbeceanu Traian, precum și pentru înmatricularea aceluiași autoturism pe numele inculpatului;

4. complicităţii la infracţiunea de delapidare, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 295 C.p. și la art. 308 C.p.,  fapta constând în aceea că, în cursul anului 2011, cu intenție, i-a ajutat pe R.G. şi R.A. să își însușească fraudulos din patrimoniul S.C. U S.R.L  autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a i-l remite ulterior, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p..

Menţionăm că prin rezoluţia procurorului-şef  DIICOT din data de 1 noiembrie 2013 s-a dispus preluarea prezentei cauze de către Structura Centrală a DIICOT de la Serviciul Teritorial Alba Iulia în vederea continuării efectuării urmăririi penale.

După preluarea cauzei, procurorii DIICOT –  Structura Centrală au procedat, pe de o parte, la readministrarea unei părţi a probatoriului administrat anterior de către Serviciul Teritorial Alba Iulia, iar pe de altă parte au fost administrate noi probatorii. La toate activităţile procesuale efectuate inculpatul a beneficiat de plenitudinea drepturilor procesuale garantate de Codul de procedură penală pentru asigurarea unei apărări concrete şi efective.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

Citeşte şi Traian Berbeceanu „Polițistul Anului 2013”: Diplomă de onoare și plachetă oferite comisarului de Sindicatul Național al Polițiștilor

Acuzaţiile iniţiale din dosarul DIICOT

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar au fost cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.

În momentul începerii anchetei de către DIICOT Alba, procurorii au considerat că şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, ar fi ajutat învinuiţii, soţii Titus şi Anişoara Biriescu, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de anchetatori sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

Traian Berbeceanu a fost acuzat de sprijinirea unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals în declaraţii.

În noiembrie 2013, după o lună de arest preventiv, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Traian Berbeceanu poate fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală, dispunând ca măsură preventivă interdicţia de a părăsi ţara.

Tot atunci, instanţa supremă a dispus ca Traian Berbeceanu să se prezinte la organele judiciare ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Poliţia municipiului Deva conform programului de supraveghere, să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organelor judiciare şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme.

Totodată, Traian Berbeceanu nu avea voie să comunice cu 46 de persoane care au diferite calităţi în dosarul instrumentat de către procurorii DIICOT Alba.

În 18 aprilie, Traian Berbeceanu a obţinut hotărâre definitivă în instanţă pentru revocarea măsurilor preventive dispuse în cazul său.

Citeşte şi VIDEO: Traian Berbeceanu a scăpat de măsurile preventive. Curtea de Apel Alba Iulia a respins contestaţia DIICOT. Decizia este definitivă

Reamintim că DNA informa, în 19 martie, că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, reieşea din ordonanţa DNA privind urmărirea penală a şefului DIICOT Alba, a lui Muntean şi a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.

Ulterior, Traian Berbeceanu afirma că încă de când a fost reţinut şi arestat în dosarul care i-ar fi fost fabricat şi-a pus încrederea în DNA şi a sperat că procurorii anticorupţie vor demonstra că este victima unei înscenări şi că odată aflat adevărul va fi repus în funcţie. Deocamdată, acesta este pus la dispoziţia IPJ Hunedoara.

Citeşte şi Înalta Curte le-a respins contestaţiile: Procurorii Ioan Mureşan şi Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean rămân sub control judiciar

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement