Eveniment
Noi avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de ploi abundente în Alba și alte județe, până luni seara. Măsuri dispuse de ISU Alba
Meteorologii au actualizat avertizările Cod Portocaliu și Cod Galben de furtuni și ploi abundente, valabile în Alba și alte județe din țară până luni seara.
Din 21 august, ora 14:00 până în 22 august, ora 22:00 vor fii vijelii puternice, cu rafale de peste 70…90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 40…50l/mp, în sudul județului Alba.
Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ
Interval de valabilitate: 21 august, ora 10:00 – 22 august, ora 22:00
Potrivit ANM, în intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Muntenia. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.
Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.
În regiunile sud-estice disconfortul termic va fi în continuare ridicat, iar în după-amiaza zilei de 21 august indicele temperatură-umezeală ITU va depăși local pragul critic de 80 de unități.
Cod Portocaliu de ploi abundente
Interval de valabilitate: 21 august, ora 10:00 – 22 august, ora 22:00
În vestul Carpaților Meridionali, în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…90 l/mp.
Măsuri dispuse de ISU Alba
Având în vedere avertizările primite, s-a dispus activarea Grupei Operative din cadrul ISU Alba, pentru a monitoriza permanent situația.
Ca principală măsură, ISU Alba a înștiințat fiecare UAT vizat din județ, cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.
Ca măsură suplimentară, au fost prealertate toate subunitățile, iîn vederea ridicării nivelului de operaționalizare a tehnicii din dotare, specifice tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor primite.
Pentru optimizarea misiunilor de răspuns la potențialele efecte generate de fenomenele meteorologice preconizate, pompierii din cadrul ISU Alba sunt pregătiți să asigure în cel mai scurt timp intervențiile pentru limitarea efectelor produse de situațiile de urgență, forțele de intervenție fiind suplimentate la nevoie.
Măsuri în cazul producerii unei furtuni
- întrerupeți orice activități în aer liber
- dacă vă suprinde furtuna, intrați în casă, într-o construcţie sau într-un autoturism pentru a nu fi loviți de obiecte, pomi/crengi, stâlpi
- închideți bine ferestrele şi uşile
- dacă vă aflați într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așezați-vă ghemuit, puneți mâinile pe urechi şi pe cap, iar capul între genunchi
- evitați obiectele înalte, precum un copac izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau ambarcaţiuni pe apă, orice obiecte metalice, precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete
- dacă vă aflați în pădure, căutați adăpost într-o zonă în care sunt copaci mai puţin înalţi
- dacă sunteți într-o zonă deschisă, mergeți spre o zonă joasă, precum o vale
- dacă vă aflați pe un lac, ajungeți la mal de urgenţă şi adăpostiți-vă!
- evitați drumurile inundate (mers, șofat)
- aveți grijă la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), la poduri avariate parțial sau total, la arbori sau clădiri afectate de furtună.
sursa: meteoromania.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News