Economie
Noi măsuri de austeritate pregătite de la 1 august 2025. Ce se va scumpi și cum vor fi afectați românii

Val de scumpiri după 1 iulie: urmează un val și mai dur din august. După scumpirile anunțate de la 1 iulie 2025, Guvernul pregătește un nou pachet sever de măsuri, supranumit deja „Ordonanța Trenuleț”. Potrivit vicepremierului Dragoș Anastasiu, documentul va fi aprobat în această săptămână și va intra în vigoare de la 1 august 2025. Noile măsuri vor fi anunțate în 2 sau 3 iulie 2025.
Scopul declarat: evitarea scăderii ratingului de țară la nivelul „junk”, adică nerecomandat pentru investiții. Însă pentru populație și mediul de afaceri, măsurile vor aduce scumpiri masive și taxe suplimentare.
TVA mai mare : de la 19% la 21%
Una dintre cele mai importante schimbări este creșterea Taxei pe Valoare Adăugată. România va renunța la actualul sistem cu trei cote de TVA și va păstra doar două.
Cota standard va urca de la 19% la 21%, iar cotele reduse de 5% și 9%, aplicate acum pentru alimente de bază, medicamente, energie sau turism, vor fi majorate considerabil.
Această decizie va scumpi aproape tot: de la pâine și lapte, până la facturile de energie, apă și servicii turistice. „Este o măsură dureroasă, dar inevitabilă”, a explicat premierul Ilie Bolojan.
Accize majorate: combustibilii și alcoolul se scumpesc
Accizele pentru combustibili și băuturile alcoolice vor crește cu 10%.
Impactul va fi resimțit nu doar la pompă, unde românii vor plăti mai mult pentru benzină și motorină, ci și în prețurile tuturor produselor transportate. Alimentele, bunurile de larg consum și orice alt produs care depinde de transport vor deveni mai scumpe.
Pensiile mari, taxate suplimentar
O măsură extrem de controversată este introducerea contribuției la sănătate (CASS) pentru pensiile care depășesc 4.000 lei.
Astfel, pensionarii cu venituri peste acest prag vor suporta un impozit suplimentar, măsură justificată de Guvern ca fiind necesară pentru reducerea deficitului bugetar.
Impozit dublu pe dividende, noi taxe speciale
Impozitul pe dividende va crește de la 8% la 16%. de asemenea vor fi aplicate :
- taxă pe profiturile băncilor comerciale
- taxe speciale pentru jocurile de noroc și pariurile
- Impozite pentru platformele de închiriere, cum ar fi Airbnb și Booking
Noi reguli pentru proprietăți
Guvernul plănuiește și recalcularea impozitelor pe proprietăți, pe baza valorii de piață, nu pe evaluări vechi. Astfel, mulți proprietari se pot aștepta la creșteri semnificative ale taxelor anuale.
Scopul: evitarea colapsului financiar
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat că toate aceste măsuri sunt necesare pentru a evita o retrogradare a ratingului de țară, ceea ce ar duce la costuri mai mari pentru împrumuturile României și la o posibilă criză asemănătoare celei din Grecia, în 2010.
„Dacă nu avem acest pachet trecut, riscăm scăderea ratingului la nivel junk. Asta ar însemna haos financiar și costuri uriașe pentru toți românii”, a avertizat Anastasiu.
Val de scumpiri și tensiuni sociale
„Ordonanța Trenuleț” este pregătită să lovească direct buzunarele românilor și să provoace nemulțumiri în rândul pensionarilor, antreprenorilor și al angajaților din sectorul public.
Scumpirile în lanț, taxele mai mari și reducerea facilităților fiscale marchează cel mai dur pachet de austeritate din ultimul deceniu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
X
miercuri, 02.07.2025 at 12:15
tot în populație loviți.de ce nu se pune sechestru pe averile hoților care au furat tara?dacă s-ar vinde bunurile tuturor celor care au furat, nu ar mai fi deficit bugetar
Mama
miercuri, 02.07.2025 at 13:04
Aceste majorări sunt mult prea multe deodată și mari!
De ce nu Desființați anumite servicii inutile și ineficiente din Administrațiile locale, REDUCEȚI PERSONALUL INEFICIENT cu minim
20% și impozitarea Pensiilor speciale cu 75% sau desființate, pt ca NU există nimeni în țara asta special (nu au făcut nici o invenție pt țara) . Desființați Poliția locală si vameși acolo unde nu mai trebuiesc și altele, Reformați și digitalizați ANAF și restul instituțiilor de stat!
MEREU TOT CE ESTE MAI RĂU ESTE PE SPATELE PRIVATILOR .. de ce? Dacă NU AR FI PRIVATII SĂ PLĂTEASCĂ TAXE VOI NU AȚI AVEA DE UNDE VA LUA SALARIILE “ABERANT DE MARI” rușine să vă fie ca mereu ați protejat bugetarii , cea mai puturoasa și incompetenta clasă muncitoare din țara asta !! 👎👎🤬😤
Mama
miercuri, 02.07.2025 at 13:08
Comasați de la 1.01.2026 toate Primăriile din țară care au sub 6000 de locuitori și reduceți personalul prin introducerea digitalizării obligatorii…. Și acum mai au registre pe care scriu în primării!
Să vedem dacă aveți curaj ?!
Marius
miercuri, 02.07.2025 at 13:08
Impozitul pe dividende va crește de la 8% la 16%! Nu are cum, deja este 10% !!!
Ion
miercuri, 02.07.2025 at 13:41
Anastasiu cu gândirea lui strategica de porumb mare!Cum crezi ca mărind taxe și impozite vei strânge mai mulți bani când efectiv romanul nu are mai mult?Trebuie sa fii aerian sa gândești asa@Iara modelul de antreprenori!O sa ajungem ca pe vremea fanariotilor taxa pe fum,taxa pe vacarit și pe aer!În respectul e bine,am scăpat de superman și am dat peste demolator!