Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi măsuri pentru protecția victimelor infracțiunilor: Spații de așteptare separate, la sediile instanțelor

Publicat

just

Victimele infracţiunilor vor beneficia de noi măsuri pentru asigurarea protecției. În sediile instanțelor de judecată vor fi amenajate săli sau spații de așteptare separate pentru victimele infracțiunilor, potrivit Legii nr. 97/2018, publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Săli şi spaţii de aşteptare separate

Actul normativ reglementează amenajarea unor săli / spaţii de așteptare separate pentru victimele infracțiunilor, în sediile instanțelor de judecată, astfel:

  • Începând cu data de 1 iunie 2018, sediile nou-construite ale instanțelor de judecată vor fi dotate cu săli de așteptare separate pentru victimele infracțiunilor.
  • Începând cu data de 1 ianuarie 2019, în sediile instanțelor de judecată, vor fi amenajate spații de așteptare separate pentru victimele infracțiunilor.

Plângeri

Legea nr. 97/2018 privind unele măsuri de protecție a victimelor infracțiunilor mai stabileşte că, începând cu 1 iunie 2018, la primul contact cu autorităţile, victima poate fi însoțită de către o persoană aleasă de ea în vederea facilitării comunicării cu acestea.

Tot de la această dată, la depunerea plângerii, victima va primi o confirmare scrisă. Confirmarea va cuprinde numărul de înregistrare al plângerii, precum și date cu privire la fapta pentru care plângerea a fost depusă. Dacă victima nu vorbește sau nu înțelege limba română, aceasta poate cere să primească, ulterior, și traducerea confirmării scrise.

Mediere

În Legea nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor se introduce o prevedere conform căreia organele judiciare au obligația de a informa victimele infracțiunilor şi cu privire la:

  • dreptul de a apela la un mediator în cazurile permise de lege;
  • autoritatea judiciară la care se vor putea adresa pe viitor pentru obținerea de informații privind stadiul cauzei, precum și datele de contact ale acesteia, dacă victima înțelege să depună o plângere.

De asemenea, în cauzele penale în care medierea este posibilă în condițiile prevăzute de lege, aceasta trebuie să se desfășoare astfel încât victima să nu se găsească în contact cu făptuitorul, cu excepția cazului în care părțile își exprimă acordul la încheierea contractului de mediere.

Încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracțiuni, potrivit legii, constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală. Încheierea unui acord de mediere în latura penală, în condițiile prezentei legi, poate interveni până la citirea actului de sesizare a instanței.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax