Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Noi măsuri pentru protecția victimelor infracțiunilor: Spații de așteptare separate, la sediile instanțelor

Publicat


just

Victimele infracţiunilor vor beneficia de noi măsuri pentru asigurarea protecției. În sediile instanțelor de judecată vor fi amenajate săli sau spații de așteptare separate pentru victimele infracțiunilor, potrivit Legii nr. 97/2018, publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Săli şi spaţii de aşteptare separate

Actul normativ reglementează amenajarea unor săli / spaţii de așteptare separate pentru victimele infracțiunilor, în sediile instanțelor de judecată, astfel:

  • Începând cu data de 1 iunie 2018, sediile nou-construite ale instanțelor de judecată vor fi dotate cu săli de așteptare separate pentru victimele infracțiunilor.
  • Începând cu data de 1 ianuarie 2019, în sediile instanțelor de judecată, vor fi amenajate spații de așteptare separate pentru victimele infracțiunilor.

Plângeri

Legea nr. 97/2018 privind unele măsuri de protecție a victimelor infracțiunilor mai stabileşte că, începând cu 1 iunie 2018, la primul contact cu autorităţile, victima poate fi însoțită de către o persoană aleasă de ea în vederea facilitării comunicării cu acestea.

Tot de la această dată, la depunerea plângerii, victima va primi o confirmare scrisă. Confirmarea va cuprinde numărul de înregistrare al plângerii, precum și date cu privire la fapta pentru care plângerea a fost depusă. Dacă victima nu vorbește sau nu înțelege limba română, aceasta poate cere să primească, ulterior, și traducerea confirmării scrise.

Mediere

În Legea nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor se introduce o prevedere conform căreia organele judiciare au obligația de a informa victimele infracțiunilor şi cu privire la:

  • dreptul de a apela la un mediator în cazurile permise de lege;
  • autoritatea judiciară la care se vor putea adresa pe viitor pentru obținerea de informații privind stadiul cauzei, precum și datele de contact ale acesteia, dacă victima înțelege să depună o plângere.

De asemenea, în cauzele penale în care medierea este posibilă în condițiile prevăzute de lege, aceasta trebuie să se desfășoare astfel încât victima să nu se găsească în contact cu făptuitorul, cu excepția cazului în care părțile își exprimă acordul la încheierea contractului de mediere.

Încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracțiuni, potrivit legii, constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală. Încheierea unui acord de mediere în latura penală, în condițiile prezentei legi, poate interveni până la citirea actului de sesizare a instanței.

sursa: legestart.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CÎMPENI

FOTO: Drama unei familii din Câmpeni, în prag de sărbători. Focul le-a mistuit o casă și mare parte din agoniseală

Publicat

incendiu campeni

O casă a ars din temelii marți seara, 10 tone de mâncare pentru animale și o mare parte din agoniseala unei familii din Fața Abrudului, Câmpeni, au fost distruse de foc. Doar ajutorul vecinilor, intervenția pompierilor și o minune au făcut ca incendiul să nu cuprindă toată propritatea familiei Morariu. Un accident la aprinderea lemnelor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Platformă din România a British American Tobacco, atacată de hackeri. Au cerut răscumpărare pentru recuperarea datelor

Publicat

securitate cibernetica hacker internet

O platformă românească deținută de compania British American Tobacco a fost afectată de un atac cu malware de tip ransomware și o scurgere de date. Datele se aflau într-o bază Elasticsearch nesecurizată, pe un server localizat în Irlanda, iar volumul de date a fost de aproximativ 325 GB. În plus, au descoperit că hackerii au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Pieton accidentat MORTAL în zona unei treceri de pietoni din Alba Iulia. Victima este un bărbat de aproximativ 50 de ani

Publicat

Un pieton a fost acroșat miercuri seară, în apropierea unei treceri de pietoni din Alba Iulia, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba. Acesta a fost lovit, la prima vedere, destul de grav.  Accidentul s-a produs în apropiere de BRD, în centrul municipiului, la intersecția străzilor Iuliu Maniu cu Ardealului.  UPDATE 1: Ora 18.25: […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 22.000 de persoane condamnate au fost eliberate prin recurs compensatoriu. În top, tâlhăria și furtul

Publicat

inchisoare

Peste 22.000 de deținuți au fost eliberați prin recurs compensatoriu, în ultimii doi ani, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Majoritatea erau condamnați pentru tâlhărie sau furt, dar sunt și infractori care erau după gratii pentru omor, care acum sunt în libertate. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au precizat, marţi, pentru Agerpres, că, de la data […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate