Actualitate
Noi prevederi pentru cooperaţiile agricole. Cum se pot constitui, modificări la capitalul social şi cum pot primi subvenţii
Legea cooperaţiei agricole a suferit noi modificări. Noutăţile se referă la posibilitatea constituirii unor noi entităţi, la finanţări şi subvenţii, dar şi la capitalul social.
Potrivit Legii 164/2016, de modificare a Legi cooperaţiei agricole (nr.566/2004), publicată în Monitorul Oficial din 27 iulie, constituirea pe tipuri de cooperative include:
Cooperativele agricole de gradul 1: sunt constituite din persoane fizice, persoane fizice autorizate, dar şi întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale.
Cooperativele agricole de gradul 2 sunt constituite din persoane juridice şi persoane fizice, din persoane fizice autorizate, inclusiv întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
De asemenea, se pot constitui:
– cooperative agricole care pot organiza integrarea producţiei agricole primare rezultate din exploataţiile membrilor cu procesarea şi/sau cu comercializarea, precum şi utilizarea în comun a utilajelor şi construcţiilor care aparţin cooperativelor;
– cooperative agricole pentru asistenţă mutuală şi asigurare agricolă.
Societatea cooperativă agricolă va putea derula toate operaţiunile în cadrul aceleiaşi societăţi cooperative, mai puţin pe cele de asistenţă mutuală şi asigurare agricolă.
Cooperativa agricolă de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale poate primi drept de folosinţă asupra bunurilor membrilor cooperatori, în baza acordului scris dat de către aceştia şi conform statutului cooperativei. Cooperativa agricolă de acest tip este asimilată unui fermier, producător agricol, persoană juridică, a cărei dimensiune reprezintă cumulul dimensiunilor exploataţiilor membrilor cooperatori, aferente producţiei valorificate prin cooperativa agricolă, şi a exploataţiei cooperativei, după caz.
Dacă sunt accesate fonduri de la bugetul de stat sau europene, aferente schemelor de plăţi directe, ajutoarelor naţionale tranzitorii şi măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în PNDR 2014-2020, de către cooperativele agricole, aceste finanţări pot fi distribuite membrilor cooperatori, nefiind purtătoare de impozit.
Despre capitalul social
Bunurile care se aduc în folosinţă în cooperativa agricolă, precum şi terenurile de orice fel rămân în proprietatea membrilor cooperatori, în cazul cooperativelor agricole pentru administrarea şi gestionarea terenurilor agricole.
În cazul cooperativei agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale, totalitatea terenurilor şi efectivelor de animale a căror producţie este valorificată prin cooperativa agricolă şi a bunurilor acesteia se asimilează unei unităţi tehnico-economice, conform statutului cooperativei. Terenurile şi animalele membrilor cu care participă aceştia în cooperativa agricolă trebuie identificate într-o anexă la statut.
Majorarea capitalului social sau reducerea acestuia, precum şi primirea de noi membri cooperatori se fac pe baza hotărârii adunării generale şi se vor înregistra în registrul Majorarea sau reducerea capitalului social. Dacă este mai mare de 10%, se afişează la sediul cooperativei agricole. Majorarea sau reducerea poate fi operată numai după 30 de zile de la data afişării.
Raporturile patrimoniale dintre cooperativă şi membrul cooperator sunt concretizate prin obligaţia membrului cooperator de a depune părţile sociale şi/sau aporturi în natură.
Raporturile de muncă, în cazul membrilor cooperatori asociaţi la muncă şi capital, sunt stabilite în temeiul contractului individual de muncă sau al convenţiei individuale de muncă, după caz, încheiat/încheiată cu cooperativa agricolă al cărei membru este.
Prestările de servicii efectuate de cooperativa agricolă către propriii membri cooperatori nu vor fi considerate acte de vânzare.
Finanţări
Cooperativa repartizează anual minimum 5% din profitul brut la fondul de rezervă legală, până la atingerea nivelului de 20% din capitalul social vărsat.
Profitul net se repartizează în cotele aprobate de adunarea generală.
Cooperativele agricole asociate în uniunile de ramură pot constitui federaţii, fie de asistenţă mutuală, fie de marketing, acestea din urmă asigurând – prin redefinirea dată de legea de modificare – aprovizionarea cooperativelor agricole cu inputuri şi valorificarea produselor agricole ale acestora prin vânzare ca atare, semiprelucrate sau prelucrate.
Statul sprijină activitatea cooperativelor agricole, prin:
scutirea de la plata impozitului agricol a cooperativelor agricole pentru primii 5 ani de la constituire;
scutirea de la plata impozitului pe profit pe primii 5 ani a cooperativelor agricole care procesează produsele agricole;
scutirea de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani a cooperativelor agricole prevăzute la art. 6 lit. b)-e), care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 2.000.000 euro, echivalent în lei, cu excepţia cooperativelor care procesează produse agricole. Această prevedere intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării legii de modificare şi vizează: cooperative agricole de achiziţii şi vânzări, cooperative agricole de procesare a produselor agricole, care asigură produse tipice, de marcă, cu prezenţă permanentă; cooperative agricole manufacturiere şi de mică industrie în agricultură, cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale;
scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi şi de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice, respectiv persoană fizică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială, pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă;
în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea plătesc impozit pe profit şi sunt scutite de la plata impozitului pe venituri;
scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor imobile ale membrilor cooperatori aferente producţiei valorificate prin cooperativa agricolă;
scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperative de la aceştia;
accesul la subvenţii şi la fondurile publice, precum şi la fonduri externe, prevăzute în programul de susţinere a agriculturii României;
scutirea de la plata taxelor vamale pentru importurile de tractoare, maşini şi utilaje agricole, echipamente de irigat şi alte asemenea echipamente utilizate de cooperativele agricole.
recunoaşterea şi asimilarea cooperativelor agricole de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale ca grupuri de producători, pentru a beneficia de toate drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Formele de sprijin financiar de la bugetul de stat sau din fonduri europene se acordă cooperativelor agricole care nu şi-au fragmentat exploataţiile după intrarea în vigoare a modificărilor din lege.
sursa: legestart.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News