Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Noi reguli pentru elevii străini care învață în România. Modificări legislative adoptate de Guvern

Publicat

Guvernul a modificat cadrul legal existent privind regimul străinilor în România. Au fost stabilite noi reguli privind elevii străini de origine română care doresc să studieze în țară.

Principalele modificări se referă la elevii străini de origine română înscriși în învățământul preuniversitar privat, de nivel postliceal.

Aceștia nu puteau urma cursurile la care erau înscriși deoarece nu le era prelungit sau, după caz, nu au obținut dreptul de ședere în România.

Definiția elevului străin

”elev

  • străinul care a fost acceptat de o unitate de învăţământ de stat sau particulară, autorizată să funcționeze provizoriu/acreditată, în cadrul unui program de schimb de elevi sau al unui proiect educaţional
  • precum și străinul de origine română, care este bursier al statului român sau este exonerat de la plata taxelor de şcolarizare ori are obligația plății taxei de înmatriculare,
  • înscris la o unitate de învăţământ de stat sau particulară, autorizată să funcționeze provizoriu/acreditată, nivel de învățământ liceal sau postliceal, inclusiv învățământul terțiar nonuniversitar, cu frecvență”.

Documente adiționale pentru vizele de lungă ședere

A fost introdusă posibilitatea solicitării de documente adiționale și pentru vizele de lungă-ședere, dar și pentru vizele de tranzit și cele de tranzit aeroportuar, mai ales în cazul solicitărilor de viză către zone de conflict armat, anunță Guvernul, într-un comunicat.

Acordarea vizei române. Se introduce litera j) la articolul 27 (condiții de acordare):

  • „ pentru străinul minor se prezintă act autentificat notarial, apostilat sau supralegalizat, după caz, și însoțit de traducerea în limba română a actului autentificat notarial
  • care să fie legalizată, cu apostilă sau supralegalizare după caz,
  • care să cuprindă încuviințarea din partea ambilor părinți, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească, a părintelui supraviețuitor sau a unei alte persoane care are calitatea de reprezentant legal, după caz,
  • cu privire la șederea pe teritoriul României în scopul pentru care se solicită viza.”

„Atunci când rezultatele interviului, documentele prezentate şi circumstanţele personale ale solicitantului de viză indică neclarităţi, pot fi solicitate și alte documente care se consideră a fi necesare pentru soluţionarea cererii de viză.”

Încuviințarea părinților – act legalizat

Solicitarea de viză de lungă ședere pentru studii trebuie să fie însoţită și de:

  • ”încuviințarea părinților, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească, a părintelui supraviețuitor sau a unei alte persoane care are calitatea de reprezentant legal,
  • în forma unui act autentificat notarial, apostilat sau supralegalizat, după caz,
  • și însoțit de traducerea în limba română a actului autentificat notarial care să fie legalizată, cu apostilă sau supralegalizare, după caz, cu privire la șederea pe teritoriul României în scop de studii, dacă străinul este minor”

Au fost clarificate unele situații incerte în cazul în care solicitantul este suspicionat că ar fi folosit înscrisuri false sau că ar fi făcut declarații false în cazul interviului consular.

Această măsură – aplicată până acum doar în cazul solicitărilor pentru vize de scurtă ședere – vizează prevenirea migrației ilegale, a traficului de persoane și a unor riscuri concrete la adresa securității naționale.

Urmează să fie reevaluată în momentul în care România va aplica integral dispozițiile acquis-ului Schengen.

Solicitarea de viză de lungă ședere pentru studii – acte necesare

  • în cazul străinilor de origine română, beneficiari ai burselor oferite de statul român
  • cei exoneraţi de plata taxelor de şcolarizare sau cei care au obligația plății taxei de înmatriculare
  • înscrişi la o unitate de învăţământ de stat sau particulară, autorizată să funcționeze provizoriu/acreditată, nivel de învățământ liceal sau postliceal, inclusiv învățământul terțiar nonuniversitar, cu frecvenţă:
    • ”dovada acceptării la studii, eliberată de Ministerul Educaţiei, din care să rezulte că vor urma o formă de învăţământ cu frecvenţă la o unitate de învăţământ de stat sau particulară, autorizată să funcționeze provizoriu/acreditată, nivel de învățământ liceal sau postliceal, inclusiv învățământul terțiar nonuniversitar;
    • dovada asigurării condiţiilor de cazare;
    • asigurarea medicală pe perioada valabilităţii vizei;
    • încuviințarea părinților, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească, a părintelui supraviețuitor sau a unei alte persoane care are calitatea de reprezentant legal, în forma unui act autentificat notarial, apostilat sau supralegalizat, după caz, și însoțit de traducerea în limba română a actului autentificat notarial care să fie legalizată, cu apostilă sau supralegalizare, după caz, cu privire la șederea pe teritoriul României în scop de studii, dacă străinul este minor
    • dovada achitării taxei de şcolarizare pe durata cel puțin a unui an de studiu, în cazul celor pentru care există obligația plații taxei;
    • certificat de cazier judiciar sau alt document cu același obiect și aceeași valoare juridică, eliberat de autoritățile din statul de domiciliu sau reședință, dacă solicitantul este major;”

Cazier pentru elevii străini majori

Alte modificări aprobate în ceea ce privește regimul străinilor în România elimină o situație în ceea ce privește solicitarea cazierului valabil pentru elevii străini majori.

La articolul 45, alineatul (2), litera b) – solicitarea de viză de lungă ședere pentru studii, după punctul (vi), se introduce un nou punct, punctul vii), cu următorul cuprins:

  • ”(vii) certificat de cazier judiciar sau alt document cu același obiect și aceeași valoare juridică, eliberat de autoritățile din statul de domiciliu sau reședință, dacă solicitantul este major;”

S-a mai decis prelungirea duratei dreptului de ședere pentru studenții străini cu 3 luni, pentru a permite realizarea formalităților pentru înscrierea la următorul ciclu de învățământ și obținerea tuturor documentelor necesare pentru prelungirea dreptului de ședere pe teritoriul României.

Viză de intrare pentru cetățeni străini minori

Sunt stabilite documentele necesare în cazul acordării de viză de intrare în România pentru cetățenii străini minori, ca garanție suplimentară pentru protejarea intereselor minorilor și prevenirea traficului de minori.

Cererea de acordare a vizei de intrare în România nu se preia, fiind considerată inadmisibilă, iar examinarea dosarului de viză este oprită și dacă

  • ”solicitantul este minor și nu prezintă act autentificat notarial, după caz însoțit de traducerea în limba română a actului, prevăzut la art. 27 alin. (2) lit. j”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax