Connect with us
Publicitate

Eveniment

Norul de poluanţi cauzat de erupţia vulcanului din La Palma ajunge în România, duminică. Efectele, explicate de un specialist

Publicat

Norul de poluanţi generat de erupţia vulcanului din La Palma ajunge în România și va acoperi toată țara. Un profesor la Facultatea de Fizică explică dacă norul este periculos și ce efecte ar putea avea pe termen lung. 

Vulcanul din La Palma generează un nor de poluanţi care ajunge în România duminică. Norul toxic va intra în ţară prin vest, pe la Timişoara, şi se va întinde peste toată ţara până luni seară.

Aşadar, România va fi sub norul de particule şi compuşi chimici rezultaţi din acea zonă, a declarat la Digi24, Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică.

Explicații

O cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa.

Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potenţială răcire a solului şi compuşi chimici secundari (acizi, sulfaţi, etc) care sunt aduşi la sol prin precipitare, precipitaţii şi influenţează concentraţia ozonului, a explicat profesorul de fizică.


„Modelele sunt în evoluţie. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timişoara şi se va întinde peste toată ţară până luni seară, dacă nu apar alte evoluţii.

Aşadar, timp de două zile ar putea fi deasupra ţării. România poate fi sub norul de particule şi compuşi chimici rezultaţi din acea zonă.

Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălţimi foarte mari în timp, pot apărea compuşi chimici secundari şi de modificare măcar locală a acestor proprietăţi legate de aerosolii din atmosferă la înălţimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat Silviu Gurlui.

Ar fi indicat că persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece sunt condiţii pentru o poluare mai mare, spus profesorul de fizică.

Deplasarea norului poate fi urmărită live AICI.

Autoritățile din Luxemburg, alertă moderată

Norul mare de cenușă de la vulcanul Cumbre Vieja, care a erupt duminică, s-a răspândit peste Insulele Canare înainte de a se deplasa pe coasta Marocului spre Franța.

Autoritățile din Luxemburg au avertizat sâmbătă populația că vântul a împins norul toxic de dioxid de sulf spre Luxemburg.

”Norul va trece la o altitudine de 5 km, afectând astfel calitatea aerului din Luxemburg” au transmis autoritățile.

Mii de tone de material, aruncate în atmosferă

Vulcanul Cumbre Vieja, situat pe mica insulă din Oceanul Atlantic, a expulzat în ultimele șase zile mii de tone de lavă care au distrus sute de case şi au dus la evacuarea a aproape 6.000 de persoane.

Conul principal s-a rupt şi s-a format un alt curs de lavă, care se mişcă mai repede, pe o altă parte a muntelui.

Foto hartă: Silviu Gurlui Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate