Connect with us
Advertisement

Eveniment

Notarul Răzvan Mărginean, arestat preventiv la Curtea de Apel Alba Iulia. Face parte din gruparea cămătarilor din Sibiu

Publicat

Șase dintre membrii grupării infracținale din Sibiu acuzați de cămătărie și spălare de ani au fost reținuți luni seară de procurorii DIICOT și prezentați, marţi, Curții de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Între aceștia se află și notarul public Răzvan Mărginean. Instanţa a admis propunerea DIICOT.

”Astăzi, 14.11.2012, Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă pentru 29 de zile a 7 inculpaţi (printre care şi un notar din Sibiu), acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la comunicare. Competenţa de soluţionare a recursului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ședința de judecată a început în 13.11.2012 în jurul orei 18 iar hotărârea a fost pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia după miezul nopții”.

Alături de cei şase învinuiți, alte cinci persoane au primit din partea procurorilor interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile. Membrii grupării infracționale sunt acuzați de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia au procedat la destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit din 17 persoane, doi dintre învinuiți având calitatea de notar public și unul de funcționar în cadrul OCPI Sibiu.

Membrii grupării ar fi obţinut beneficii financiare substanțiale din săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, șantaj, cămătărie și spălare de bani. Au fost efectuate 19 percheziții domiciliare pe raza municipiului Sibiu și în comuna Șelimbăr, județul Sibiu, la locuințele membrilor grupării, la sediul unei societăți comerciale, precum și al unui birou notarial.

Procurorii DIICOT au identificat 15 părţi vătămate, pe care învinuiții le- au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat și încasat dobânzi săptămânale/lunare de 10-50%. Pentru a-și asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării au obligat părţile vătămate să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre învinuiți, la solicitarea și conform indicațiilor membrilor grupării  și cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferențial obținerea certificatelor de carte funciară.

Notarul public primea  comisioane substanțiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înșelarea părților vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut.

Ulterior, învinuiții exercitau violențe asupra victimelor, le șantajau și le amenințau,  pentru a le determina să plătească sumele de bani și dobânzile fixate discreționar de către membrii grupării.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională depășește suma de 1.000.000 euro. În sarcina inculpaţilor se reţine săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani.

Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de DOS. Procurorii DIICOT vor proceda la audierea a 30 de  persoane, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Potrivit unui comunicat IGPR, „Din investigaţiile efectuate de poliţişti a reieşit că, perioada anilor 2008- 2012, pe raza judeţului Sibiu, suspecţii Constantin C., Dumitru D., Daniel I. şi Bogdan J. au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane.
Scopul grupului era acordarea de împrumuturi cu camătă şi majorarea, ulterior, în mod nejustificat, a dobânzilor stabilite iniţial, finalitatea acestui fapt fiind deposedarea persoanelor care au împrumutat bani, de bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea acestora sau a unor rude apropiate.
În perioada menţionată, zeci de persoane (părţi vătămate) au apelat la aceştia pentru împrumutul unor sume de bani, de regulă în valută, pentru care suspecţii impuneau în mod obligatoriu o dobândă între 10% – 50 % săptămânal sau lunar, precum şi constituirea unor garanţii imobiliare.
Totodată, din investigaţii a reieşit că suspecţii nu acordau niciodată banii trecuţi în contract şi reţineau la împrumuturile mai mari sume de 5.000 – 10.000 de euro, cu titlu de garanţie pentru plata dobânzii.
Dobânzile erau majorate ulterior de suspecţi, astfel că valoarea acestora şi sumele împrumutate ajungeau la cifre uriaşe, iar părţile vătămate, aflate în imposibilitatea de a plăti, pierdeau bunurilor gajate. Pentru recuperarea banilor, membrii grupului recurgeau la ameninţări, acte de violenţă şi şantaj asupra părţilor vătămate sau a membrilor familiilor acestora.”
Un grup de 30 de persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba – Iulia în vederea audierii şi luării măsurilor legale.
„Membrii grupării sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire, aderare, sprijinire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor comise cu violenţă (ca şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, vătămare corporală, loviri şi alte violenţe), înşelăciune şi activităţi de cămătărie.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement