Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Noua lege a salarizării pentru bugetari. Angajații de la stat își vor primi banii în funcție de performanță. Situația pe categorii

Publicat

impozite bani taxe

Noua lege a salarizării pentru bugetari: bugetarii vor primi salarii în funcție de performanță. Sunt stabilite grile unice de salarizare, potrivit noii legi.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dat detalii despre legea salarizării pentru cei peste 1,3 milioane de angajați la stat.

Aceasta a anunțat că va fi introdus un spor lunar ”care va încuraja performanța”, iar posturile vor fi ierarhizate pe o scară de la 1 la 12.

„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanţa”, spune ministrul Muncii, potrivit Observator News.

Noua lege a salarizării pentru bugetari: grile de salarizare

Prin Legea salarizării, posturile vor fi pe o scară de la 1 la 12 (e ex: 1 la nivel de paznic, iar 12 – președintele ţării). La gradul 4 sunt poliţiștii locali, economiștii, cu studii medii sau superioare.

La gradul 7 sunt inspectori vamali, lectori universitari şi criminalişti.

Salariul bugetarilor va avea o parte fixă și una variabila, în funcție de performanță.

De exemplu, profesorii ar putea primi salariu mai mare dacă elevii lor se califică la olimpiade sau inspectorii antifraudă primesc mai mulți bani în funcție de sancțiunile date și neregulile pe care le descoperă.

Noua lege a salarizării pentru bugetari: salarizarea angajaților din primării

Salariile IT-iștilor din primării ar putea crește, în funcție de responsabilități suplimentare, complexitatea activității, performanță. În prezent, salariul unui informatician din administrație este în medie 6000 de lei, iar în privat este de peste două ori mai mult.

Salariile angajaților din administrațiile locale vor fi reglementate de Ministerul Muncii.

„E un haos în administraţia publică locală, lucrurile sunt scăpate de sub control. O să observati că sunt încadrări și grile diferite de la un sector al altul, nu mai spun în teritoriu”, a declarat Mircea Burlacu, vicepreşedinte BNS, potrivit sursei citate.

Peste 50 de tipuri de sporuri acordate bugetarilor în prezent ar putea fi eliminate.

Noua lege a salarizării ar urma să intre în vigoare cel mai devreme, în 2025. Termenul din PNRR de adoptare a acesteia este finalul anului 2024.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Lucia

    vineri, 27.10.2023 at 12:50

    Dupa 33 de banditism la star unde unii 3 ℅ lucrau si restul primeau salarii chiar mai mari fata de cei care lucrau….se cauta performanta la angajatii prin pile relatii plicuri etc…(analfabeti 99℅ -cu diplome evident – cand nu stii citi o lege…. ce poti fi ????
    sau …la propriu…abia scriu dupa dictare…. )….???
    Care performanta…. cetateanul nu poate rezolva o simpla cerere daca nu da o spaga ….sau …cheltuirea banului public pe contracte inutile , supraevaluate etcetera…???? Criteriile de angajare – pilele politrucilor pentru prostalaii lor analfabeti , plicul cat mai consistent ….????

  2. Spataru

    vineri, 27.10.2023 at 13:48

    O lege corectă, Cred ca e normal sa câștigi un ban pe performanță nu pe pile si ochii frumoși cum se întâmplă acum.

  3. Gabriel

    sâmbătă, 28.10.2023 at 07:22

    Nu exista economist cu studii medii. Ca sa te poți numi economist, trebuie să ai studii superioare.

  4. Popa Sapca

    luni, 30.10.2023 at 06:32

    Si cine va stabilii cine performeaza?
    Doamna Simona Bucura sau Inteligenta Artificiala?
    Cum faci asta într-un sistem corupt și plin de nepotisme?
    Cred ca știm dupa acum cine vor performa.
    Pupincuristii

  5. Adriana

    vineri, 03.11.2023 at 19:02

    De trei luni lucrez la stat . Până acum am lucrat la privat. Meseria mea este de arhivar, o meserie frumoasă din punctul meu de vedere dar foarte prost plătită și cu multe riscuri (boli, accidente) . Eu la ce categorie mă incadrez ( de la 1-12) ținând cont că majoritatea timpului de lucru îl petrec în subsol( arhivă)

  6. Adriana

    vineri, 03.11.2023 at 19:03

    De trei luni lucrez la stat . Până acum am lucrat la privat. Meseria mea este de arhivar, o meserie frumoasă din punctul meu de vedere dar foarte prost plătită și cu multe riscuri (boli, accidente) . Eu la ce categorie mă incadrez ( de la 1-12) ținând cont că majoritatea timpului de lucru îl petrec în subsol( arhivă) pe un salariu de nici măcar 3000

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax