Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noua lege a turismului, în dezbatere publică. Care sunt drepturile și obligațiile turiștilor


Publicat

turisti

Ministerul Turismului a pus recent în dezbatere publică forma finală a Legii Turismului. Noul act normativ stabilește mai clar competențele ministerului, dar certifică și autoritățile locale ca fiind competente în domeniul administrării patrimoniului turistic din zona lor. 

Potrivit documentului, autoritățile administrației publice locale au obligația să introducă şi să mențină în circuitul turistic, casele memoriale, muzeele şi alte obiective turistice locale din patrimoniul acestora şi să asigure personal calificat pentru desfășurarea activităților specifice pentru conservarea şi valorificarea turistică a acestor obiective.

De asemenea, județele, în a căror rază administrativ-teritorială se află masive montane, organizează servicii publice Salvamont de interes județean, cu personalitate juridică, care coordonează activitatea de prevenire a accidentelor montane şi care intervin în zone montane şi munți, cu echipe specializate, pentru salvarea persoanelor accidentate şi a bolnavilor. Serviciile publice Salvamont se află sub coordonarea operativă a Departamentului pentru Situații de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, potrivit legii şi își constituie formații de salvare montană, conform prevederilor legale în vigoare privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activității de salvare în munți.

În privința patrimoniului turistic, proiectul cuprinde toate reglementările privind regimul construcțiilor în zonele turistice, inclusiv plajele, documentațiile de urbanism necesare, regimul amenajărilor – de exemplu, pe litoral, vor fi interzise lucrările de renovare, de construcții, amenajare după data de 31 mai, când începe sezonul turistic.

Totodată, autoritățile sunt obligate să înființeze un sistem național de colectare și interpretare a datelor culese, atât de la firmele de turism, cât și de la turiști, pentru o evaluare cât mai exactă a veniturilor din turism – Sistemul Informatic de Evidenţă a Activității de Turism din România. Noua lege introduce, de asemenea, termenul de atașat în turism în cadrul structurii de specialitate a autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului. Nu în ultimul rând, proiectul prevede drepturile și obligațiile operatorilor din domeniu, sancțiunile și contravențiile prevăzute pentru încălcarea legislației, dar și obligațiile și drepturile turiștilor.

Turistul are următoarele drepturi:

a) de a obține de la operatorul economic autorizat, informații corecte, complete, adecvate şi clare privind prețurile, condițiile şi facilitățile oferite de către acesta, cu privire la serviciile ofertate;

b) de a beneficia de produsele şi serviciile turistice la prețul şi în condițiile ofertate şi contractate;

c) de a achiziționa serviciile turistice sau pachetele de servicii turistice în baza unor contracte în care sunt menționate explicit şi detaliat, toate costurile şi condițiile convenite de parți;

d) de a beneficia de serviciile şi produsele turistice achiziționate, în condiții de igienă conform normelor sanitare în vigoare;

e) de a formula petiții, în condițiile legii, cu privire la produsele şi serviciile turistice achiziționate.

Turistul are următoarele obligații:

a) de a respecta prevederile legale în raportul cu operatorii economici din turism şi cu ceilalți participanți la activitățile turistice;

b) de a respecta regulamentele impuse de operatorii economici cu privire la folosirea bazei materiale şi facilitaților puse la dispoziția lui, pe parcursul folosirii acestora în calitate de turist/client, cât şi  privind regulile de bună coabitare şi respect reciproc faţă de alți turiști şi faţă de angajații prestatorului de servicii;

c) de a respecta valorile, tradițiile şi obiceiurile comunităților gazdă;

d) să solicite documentul fiscal justificativ pentru plata serviciilor turistice;

e) să prezinte documentul de identitate furnizorului de servicii turistice, potrivit legii;

f) de a respecta regulile de apărare împotriva incendiilor, precum şi modul de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă;

g) de a respecta normele de protecție a mediului privind gestionarea deșeurilor.

sursa: turism.gov.ro, legestart.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ajutoare pentru sinistrații din Apuseni, din partea Lions Alba Iulia. Mai multe familii au primit electrocasnice

Publicat

Reprezentanții Lions Club Alba Iulia s-au deplasat în localitatea Gura Sohodol, care a fost afectată de viitură, pentru a distribui 12 aragaze și 12 frigidere noi, venind astfel în sprijinul gospodăriilor afectate, au transmis reprezentanții clubului.

Valoarea electrocasnicelor donate a fost de 15.034,00 lei, acestea fiind achiziționate cu sprijinul Lions Club Alba Iulia, Lions Club Decan București, Trans Prima SRL, Albatros Gold SRL și Farmaciei Eladerm.

”Pe această cale facem apel la toți cei care doresc sa vină în sprijinul celor care și-au pierdut agoniseala de-o viața, ajutându-i să revină cât mai repede la normalitate.

Pentru a participa la acțiunile clubului nostru puteți să ne contactați pe e-mail la adresa lions.alba@gmail.com sau la telefon 0726267976 – Florin Florea, Președinte Lions Club Alba Iulia” se arată într-un comunicat transmis miercuri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum să trimiți fofografii și videoclipuri prin WhatsApp, care pot fi văzute doar o dată. Funcția View Once, funcțională

Publicat

WhatsApp permite trimiterea de fotografii și videoclipuri care pot fi vizualizate o singură dată de către destinatari.

Noua modificare a început să fie disponibilă pentru utilizatorii de iPhone, marți.

La scurt timp după aceea, aplicația de mesagerie a anunțat că toți utilizatorii pot folosi funcția, inclusiv pentru cei care utilizează Android.

După ce obține funcția View once din varianta nouă a aplicației (update), utilizatorul va putea activa dispariția fotografiei sau a videoclipului înainte de a o trimite contactelor sale, atingând noua pictogramă „1” care apare lângă bara de subtitrări.

Fotografiile și videoclipurile care sunt partajate utilizând funcția respectivă nu vor mai fi vizibile în chat, după ce destinatarul iese din vizualizare.

De asemenea, conținutul media nu va fi salvat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

ALBA IULIA: Zona de dezvoltare economică de pe centura municipiului, un vis îndepărtat. Precizările primăriei legate de termene

Publicat

Dezvoltarea zonei economice în partea de est a municipiului Alba Iulia, în proximitatea Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, este în faza declarațiilor și a promisiunilor.

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat în urmă cu o lună că ”în curând vor fi scoase la licitație 13 loturi pentru investitori”.

În realitate însă, potrivit chiar informațiilor furnizate de primărie, ar putea fi vorba despre ani întregi. 

Declarația legată de licitarea celor 13 loturi vine în condițiile în care nici măcar Primăria Alba Iulia nu deține prea multe detalii legate de viitoarea zonă de dezvoltare industrială.

Potrivit unui răspuns al instituției la o solicitare a Alba24.ro, înainte de a concesiona sau vinde parcelele respective, primăria va realiza infrastructura (inclusiv utilitățile). Iar acest lucru este încă departe.

Citește și FOTO: Zonă de dezvoltare economică pe 340.000 mp la Alba Iulia, lângă Autostrada Sebeș-Turda. Anunțul primarului Gabriel Pleșa

Reprezentanții instituției au răspuns unor întrebări adresate de Alba24, legate de etapele pe care trebuie să le străbată înființarea zonei de dezvoltare, înainte de a fi exista la propriu, dar și despre termenele stabilite.

În legătură cu graficul de realizare al zonei de devoltare și de enumerarea etapelor care trebuie străbătute până la atribuirea terenului, primăria a răspuns că aceste informații sunt parte a viitorului PUZ.

”Estimăm ca până la sfârșitul anului să finalizăm Planul Urbanistic Zonal, iar în anul 2022 să finalizăm indicatorii tehnico-economici pentru realizarea infrastructurii și să pornim lucrările în zonă”, se arată în răspuns.

Abia apoi poate fi realizată infrastructura, fără de care nu se va face concesiunea.

De asemenea, reprezentanții administrației locale spun că prețurile de pornire pentru vânzarea sau concesionarea terenurilor se vor stabili conform pieței și vor fi supuse dezbaterii, în viitor.

”Cel mai probabil o să alegem formula de concesionare a terenului pe o perioadă de aproximativ 3 ani, perioadă în care operatorul economic are dreptul de a demara investiția, iar la finalizarea acesteia având posibilitatea de a achiiționa terenul”, au răspuns aceștia.

Instituția nu a stabilit deocamdată condițiile exacte de selectare a companiilor care vor să investească în zonă.

Utilități

Utilitățile vor se vor realiza anterior concesiunii sau vânzării terenurilor.

Reprezentanții primăriei spun că ”orizontul de timp pentru finalizarea utilităților în zonă este anul 2023”.

Aceștia nu au deocamdată idee de costurile pe care le implică realizarea infrastructurii tehnice, însă precizează că este vorba despre aproximativ 1.300 de metri liniari de infrastructură de transport și tehnico-edilitară.

”Orice început este greu și sunt conștient că așteptările sunt mari. Au trecut puțin peste 6 luni de la preluarea actualului mandat și știu că răbdarea multora se apropie de final.

Cu toții vrem să vedem proiecte duse la bun sfârșit, dar și proiecte noi, care să creeze plus valoare, locuri de muncă noi și un magnet pentru cei care își doresc să trăiască în Alba Iulia.

Pentru că acestea toate înseamnă dezvoltare! Iar o dezvoltare sănătoasă astăzi înseamnă sustenabilitate, coerență, eficiență și o latură puternică verde în orice proiect economic sau edilitar-urban” a explicat primarul Gabriel Pleșa, în urmă cu o lună.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul dă OUG pentru a abroga prevederile privind debranşarea și deconectarea clienţilor rău-platnici la utilități

Publicat

Guvernul urmează să aprobe, în ședința de joi, prin ordonanţă de urgenţă, abrogarea unei prevederi care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

„Prezentul proiect de act normativ are drept scop abrogarea prevederilor articolului 72, alineat (1) din OUG nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a OUG nr. 70/2020, care permit – în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici.

De asemenea, este avută în vedere şi includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat (1) ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

DOCUMENT: Textul integral al Ordonanței de Urgență poate fi consultat AICI.

FOTO: Pixabay

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate