ECONOMIE
Noul program Prima Casă: Dobânzi reduse pentru familiile cu mai mulți copii. Suma maximă a creditului și alte condiții
Programul „Prima casă” ar urma să fie înlocuit cu „O familie, o casă”, iar dobânzile la creditele contractate prin acesta să fie mai mici pentru familiile cu mai mulți copii. Detalii despre subvențiile de stat pentru achiziționarea sau construirea unei locuințe sunt prezentate într-un proiect legislativ pun în dezbatere de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Potrivit documentului, vor avea acces la acest program de finanțare persoanele și familiile care îndeplinesc următoarele condiții.
Vezi Modificări importante în programul ”Prima Casă 2020”. Senatul i-a schimbat numele în ”O familie, o casă” și îl face mai ”social”
– la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei
– pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
– pe durata contractului de credit obținut în cadrul Programului, să nu dobândească, individual sau împreună cu familia o cotă de peste ½ inclusiv dintr-o altă locuință situată în mediul urban, cu excepția celor dobândite prin moștenire. În cazul în care survine o modificare în acest sens după acordarea creditului în cadrul Programului, în termen de 12 luni de la apariția acestei situații trebuie să decidă asupra deținerii locuinței din Program sau altei locuințe și să notifice această decizie Finanțatorului și Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii sau Fondului Român de Contragarantare, cu prezentarea documentelor care atestă înstrăinarea.
Avansul minim este de 5% din prețul de achiziție al locuinței sau din valoarea costului de construire a locuinţei, acesta reprezentând diferența dintre prețul de achiziție al locuinței rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare sau valoarea din contractul de antrepriză și finanțarea garantată.
Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul Băncii Naționale a României valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de antrepriză, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinței sau valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări, anexă la contractul de construire a locuinței, exclusiv avansul plătit de beneficiar.
În cadrul Programului se acordă următoarele subvenții:
– reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil
– reducerea cu 1 punct procentul a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai multi copii
Alte condiții:
Acordarea subvențiilor se verifică anual și este condiționată de încadrarea în veniturile nete lunare prevăzute. Subvenția acordată în cadrul Programului nu se poate cumula cu alte facilități acordate din fonduri de la bugetul de stat pentru spațiul de locuit.
Acordarea subvențiilor prevăzute este condiționată de faptul că beneficiarul Programului nu înregistrează restanțe la plata creditului la data de 31 decembrie a anului pentru care se solicită subvenția, în caz contrar aceste restanțe se achită până la data depunerii cererii.
De asemenea, acordarea subventiei este condiționată de înrolarea beneficiarului Programului în spațiul privat virtual (SPV).
Beneficiarul va depune o cerere de subvenționare a dobânzii, la fondul de garantare de la care a obținut garanția statului pentru creditul contractat prin Program.
Potrivit MPF, în cadrul actualului program ”Prima Casă”, de la începutul anului până la sfârșitul lunii iulie 2019, din plafonul total de garantare alocat pentru anul 2019 de 2.000 milioane lei, au fost acordate un număr de 11.427 garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 1.157,6 milioane lei.
De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii iulie 2019, au fost acordate 279.179 garanţii și promisiuni de garantare, în valoare totală de 24.879,32 milioane lei.
Conform datelor furnizate de Banca Națională a României, volumul împrumuturilor acordate prin Programul Prima Casă a reprezintă 45 la sută din stocul creditelor ipotecare (34 miliarde lei, martie 2019), respectiv 31 la sută din fluxul de credite ipotecare noi (3,8 miliarde lei – flux cumulat pe o perioadă de 12 luni până la martie 2019).
surse: avocatnet.ro, mfinante.gov.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.