Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noutăţi pentru şoferii care circulă cu viteză excesivă. Cine îi poate amenda. Hotărârea Înaltei Curţi a intrat în vigoare

Publicat

radareHotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a decis cine trebuie să dea amenda pentru depăşirea vitezei a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, oricare polițist rutier poate încheia procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției pe baza informațiilor comunicate prin radio de către operatorul radar.

Polițistul rutier poate încheia procesul-verbal de contravenție pentru depășirea vitezei legale doar pe baza informațiilor transmise prin radio de către operatorul radarului, chiar dacă nu el este, de fapt, agentul constatator, potrivit deciziei ÎCCJ, publicate în 8 martie, în Monitorul Oficial.

„În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.109 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, art.180 și art.181 din Regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1391/2006, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu art.15 și art.21 din Ordonanța Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare, polițistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției pe baza informațiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se află polițistul rutier”, se arată în hotărârea ÎCCJ, publicată în Monitorul Oficial.

Judecătorii au considerat că ar fi destul de greu ca una și aceeași persoană (agentul) să constate fapta și să-l și oprească pe conducător în trafic pentru a-i întocmi procesul-verbal și pentru a-i aplica sancțiunea. Cel mai bun exemplu în acest caz este agentul care constată că un conducător a încălcat limita de viteză pe autostradă și căruia i-ar fi destul de greu să-l prindă din urmă pe șofer pentru a-l putea sancționa, dar mai ales ar fi foarte periculos.

„Aparenta scindare a constatării și sancționării contravențiilor privind circulația pe drumurile publice nu este de natură a afecta legalitatea procesului-verbal, în condițiile în care contravențiile de această natură sunt constatate, în majoritatea cazurilor, pe drumuri de mare viteză, iar un agent constatator unic nu ar putea opri în siguranță autovehiculul identificat ca circulând peste limita legală”, explică judecătorii.

Curtea a ajuns să se pronunțe pe această chestiune în urma unei sesizări făcute de Tribunalul Caraș Severin, care i-a cerut anumite lămuriri privind interpretarea legislației rutiere și a celei privind regimul general al contravențiilor pentru a putea oferi cea mai bună soluție într-un proces în desfășurare. Pe scurt, în cauza respectivă, un șofer a contestat procesul-verbal de contravenție prin care acesta a fost sancționat pentru depășirea limitei de viteză. Șoferul a reclamat că procesul-verbal nu poate fi valabil, din moment ce polițistul care l-a încheiat este altul decât cel care a constatat contravenția (operatorul radar), iar despre acesta din urmă nu se face nicio referire în actul administrativ – altfel spus, procesul nu are nici numele, nici semnătura agentului constatator.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax