Connect with us
Publicitate

Eveniment

Numărul de căpriori care vor putea fi vânați în Alba, în sezonul 2024-2025. Cotele de recoltare pe fondurile cinegetice, aprobate

Publicat

Numărul de căpriori care vor putea fi vânați în Alba, , în sezonul 2024-2025. Potrivit unui ordin recent al ministrului Mediului, în perioada 1 mai 2024 – 30 aprilie 2025, de pe fondurile cinegetice din județul Alba vor putea fi recoltate 1.182 de exemplare de căprior. 

Ordinul ministrului Mediului privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia căprior (Capreolus capreolus) pentru perioada 1 mai 2024 – 30 aprilie 2025 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 30 aprilie.

Potrivit documentului, exemplarele de căprior cu vârsta sub un an (tineret), se recoltează în cadrul cotelor prevăzute în anexa la ordin, cu respectarea perioadei prevăzute pentru „mascul” (1 mai – 15 octombrie) și „femelă” (1 septembrie – 15 februarie).

Cotele de recoltă aprobate se realizează pe fiecare fond cinegetic de către gestionarii acestora, cu respectarea reglementărilor în vigoare în domeniul vânătorii referitoare la autorizarea, organizarea și practicarea vânătorii, urmărindu-se conservarea biodiversității faunei cinegetice și păstrarea echilibrului ecologic.

Recoltarea în cazul producerii de pagube culturilor

În cazul producerii de pagube culturilor agricole sau silvice de către exemplare de căprior, în cursul perioadei de vânătoare, recoltarea acestora se realizează la solicitarea scrisă a gestionarului, prin metoda „la pândă”, în condițiile aprobării administratorului, prin referat de aprobare, atât pe fondurile cinegetice pe care nu au fost aprobate cote de recoltă, cât și pe fondurile cinegetice unde cota de recoltă aprobată prin prezentul ordin a fost realizată.

În cazul producerii de pagube culturilor agricole sau silvice de către exemplare de căprior, în afara perioadei de vânătoare, recoltarea acestora se realizează, la solicitarea scrisă a gestionarului, prin metoda „la pândă”, după cum urmează:

a) în baza aprobării conducerii structurilor teritoriale de specialitate ale Gărzii Forestiere Naționale, în raza căreia se află fondul cinegetic, în situația în care cota de recoltă aprobată prin prezentul ordin nu a fost realizată;

b) în baza aprobării conducerii autorității publice centrale care răspunde de vânătoare, prin referat de aprobare, la propunerea conducătorilor structurilor teritoriale de specialitate ale Gărzii Forestiere Naționale, pe fondurile cinegetice pe care nu au fost aprobate cote de recoltă, precum și pe fondurile cinegetice unde cota de recoltă aprobată prin prezentul ordin a
fost realizată.

Recoltarea exemplarelor „de viitor”, interzisă

În scopul ameliorării și creșterii calității genetice a populațiilor de căprior se interzice recoltarea, în perioada 1 mai 2024 – 30 aprilie 2025 , a exemplarelor „de viitor”. Potrivit legii, prin exemplar „de viitor” dintr-o specie de vânat purtătoare de trofeu convențional se înțelege exemplarul tânăr, bine conformat, al cărui trofeu corespunde din punctul de vedere al caracteristicilor cu vârsta sa și care se impune a fi protejat, pentru a putea transmite caracterele acestuia la urmași.

Controlul modului în care sunt respectate prevederile prezentului ordin se realizează de către personalul de specialitate din cadrul autorității publice centrale care răspunde de vânătoare și al Gărzii Forestiere Naționale, precum și de structurile teritoriale de specialitate ale acesteia din urmă.

Numărul de căpriori care vor putea fi vânați în Alba

Cotele de recoltă aprobate pentru perioada 1 mai 2024 – 30 aprilie 2025 la specia căprior, în Alba:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate