Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Nunta de patru zile de la Alba Iulia. Eveniment cu peripeții și oaspeți de vază în Cetatea Alba Carolina

Publicat


alba iulia

A durat patru zile, a reunit oaspeți de seamă și nu a fost lipsită de peripeții. Vorbim despre un eveniment petrecut la Palatul Principilor Transilvaniei din Cetatea Alba Iulia, acum mai bine de 300 de ani.

Nunta principelui Gheorghe Rakoczi al II-lea (1621 -1660) este unul dintre cele mai bine documentate evenimente petrecute la curtea „crailor“ Ardealului de la Alba Iulia. Evenimentul, petrecut în februarie 1643, la Palatul Principilor Transilvaniei, din Cetatea Alba Iulia, este povestit de participanţi veniţi din diverse spaţii ale Europei medieval, potrivit viziteazăalbaiulia.ro.

Pe lista invitaţilor au fost ambasadorul împăratului Ferdinand al III-lea, ambasadorii Palatinului Ungariei, arhiepiscopul de Strigoniu (cancelarul Ungariei), ambasadorul regelui Poloniei, ambasadorii căpitanului și a voievodului Cracoviei, ambasadorii Moldovei și Țării Românești.

rakoczi

Gheorghe Rakoczi al II-lea s-a căsătorit cu Sofia Báthory de Șimleu, în 3 februarie 1643, în Sala de audiențe a Palatului Principilor. Acolo, au fost cununați de episcopul calvin.

Au fost amenajate două săli de mese: una pentru Principe și oaspeții săi cei mai de vază, cu 18 mese, iar cealaltă, cu 20 de mese, pentru restul invitaților.

La masa principală stăteau ambasadorii amintiți sub un baldachin făcut din covoare orientale care astăzi se numesc transilvănene. Nunta a început la ora 2 după amiază şi, până în zori, la ora 2, oaspeţii au fost serviţi cu 10 feluri de mâncare.  La fel a fost și în următoarele trei zile.

La categoria dulciuri, a fost și un tort din nuci și zahăr ars care reprezenta modelul Cetății de la Oradea, a cărui căpitan suprem era tânărul principe.

Cea de-a treia a fost încununată cu focul de artificii, primul despre care se știe în Transilvania. Curtenii s-au aglomerat pe rampele scării de onoare ale Palatului Principilor, una dintre rampe s-a prăbușit și vreo doi participanți și-au fracturat piciorul.

Alba Iulia a fost timp de aproape 150 de ani capitala politică a Transilvaniei, cu epicentrul în Palatul Principilor din Cetatea Alba Iulia. Edificiul  este locul ideal unde „urmele“ Principilor Transilvaniei pot fi reunite expozițional, împrumutate sau gestionate temporar pentru a reface segmentul de istorie lipsit din aproape toate spaţiile muzeistice din țară.

sursa: viziteazalbaiulia.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 22.06.2019 la 18:24

    Or fi fost mai mult de cinci romani pe acolo ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Noapte de coșmar pentru o bătrână din Câmpeni: Un tâlhar a intrat peste ea în casă, a bătut-o și a încercat să o violeze

Publicat

batrana-batuta

În miez de noapte, un bărbat a intrat într-o casă din Câmpeni, peste o bătrână de 71 de ani. Degeaba a încercat femeia să îi dea 80 de lei, căci pentru bărbat nu a fost de ajuns. A bătut-o, a încercat o violeze și i-a luat cu forța, sub amenințarea cu moartea, o pereche de […]

Citește mai departe
Publicitate

ABRUD

DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”

Publicat

a

România și-a anunțat apărarea în procesul de arbitraj deschis de compania canadiană Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor (ICSID) al Băncii Mondiale, aflat la Wasington. Doar câteva zile mai durează până când vor începe și audierile care vor avea loc între 2 și 13 decembrie 2019. Doi prim-miniștri vor fi printre martorii României: […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Românii merită un președinte aproape de oameni: Viorica Dăncilă!

Publicat

Viorica Dăncilă, care a condus Guvernul României și a reușit să ducă la bun sfârșit multe proiecte ce au schimbat în bine viața românilor, merită votul nostru. Vă prezentăm doar câteva dintre motivele pentru care susținem candidatura doamnei Viorica Dăncilă la președinția României: Nu a ezitat să preia funcția de prim-ministru atunci când a fost […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

ACCIDENT la Aiud. O persoană și-a prins un picior într-un utilaj agricol

Publicat

Pompierii din Aiud intervin miercuri, în jurul orei 18:50, pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical unei persoane care și-a prins un picior într-un motocultor. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2 în municipiu, pentru descarcerare și prim ajutor la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate