Educație
O elevă silitoare din Alba, în vârstă de 13 ani, retrasă de la școală de familie pentru a fi măritată după tradiția romă
Ana* are 13 ani și până de curând a fost o elevă care nu avea nici o absență în catalog. Asta până în data de 8 ianuarie 2025, când profesorii săi i-au pus prima absență nemotivată.
S-a întâmplat în comuna Cricău, unde Ana era elevă, la școala din localitate. Motivul pentru care Ana a absentat nemotivat este faptul că ar fi fost promisă de către familie unui tânăr în vârstă de 19 ani, susțin mai multe voci din comunitate, care s-au adresat ziarului alba24.ro.
La mijloc ar fi vorba despre o tradiție veche a culturii rome, „hanamik”, prin care o fată, de cele mai multe ori minoră este promisă pentru o viitoare căsătorie, unui tânăr dintr-o altă familie de aceeași etnie.
(Pentru a proteja identitatea fetei, reporterii alba24.ro au ales să îi ofere un nume fictiv, Ana).
Reprezentanții școlii au declarat pentru alba24.ro că familia fetei a cerut retragerea acesteia de la școală. Mai exact, în cursul zilei de 10 ianuarie a fost înregistrată cererea de retragere.
Situația a fost confirmată pentru alba24.ro și de inspectorul școlar general adjunct, Elena Ignat. În localitate cazul este cunoscut. Primii care au făcut o serie de verificări au fost polițiștii din zonă, în urma unei sesizări anonime.
După ce familia a făcut cererea de retragere, direcțiunea școlii a anunțat reprezentanții DGASPC despre caz. Instituția a pornit o anchetă pentru a vedea cu exactitate ce s-a întâmplat. La momentul publicării acestui articol ancheta DGASPC Alba este în desfășurare.
A doua pe clasă
Mâhnirea la nivelul școlii este cu atât mai mare cu fata este o elevă foarte silitoare, nu avea absențe și este a doua pe clasă la învățătură.
”Era un elev foarte bun”, a declarat directoarea școlii pentru alba24.ro. Mai mult de atât fata chiar avea și bursă obținută în urma rezultatelor școlare. Este unul din cazurile destul de rar întâlnite în care o elevă ce provine dintr-un mediu mai vitreg, ar avea șanse reale de a reuși în sistemul educațional și poate o șansă la o viață mai bună, au mai punctat voci din comunitate într-o discuție cu reporterii alba24.ro.
La primăria Cricău nu există un asistent social
În cadrul primăriei Cricău nu există un asistent social a declarat primarul Florin Todericiu pentru alba24.ro. În trecut, locul a fost ocupat de un angajat, dar acesta a plecat de la Cricău și s-a angajat la Primăria Alba Iulia.
Postul a rămas vacant, iar până va fi scos la concurs, atribuțiile au fost delegate unui alt angajat.
IPJ Alba are în atenție cazul
Potrivit reprezentanților IPJ Alba, polițiștii secției din Galda de Jos au o lucrare în curs, pe această temă, din data de 4 ianuarie 2025.
Polițiștii secției au vorbit cu fata, dar și cu familia acesteia, iar potrivit reprezentanților IPJ Alba, fata ar fi declarat că nu este victima vreunei infracțiuni.
Mai mult de atât, fata le-ar fi declarat oamenilor legii că și-a dat acordul de a locui alături de familia tânărului.
Căsătoria în tradiția romă
Potrivit Centrului Național de Cultură al Romilor, căsătoria tradiţională la romi se realizează prin consensul celor două familii „hanamik” (cuscre) – a mirelui și a miresei -, cu consimțământul celor doi tineri, fără necesitatea unei oficializări externe, prin îndeplinirea cutumelor, care schimbă definitiv status-ul celor doi protagonişti, incluzându-i, prin acest act ritual de creare a familiei, în rândul membrilor neamului: din „ćhavo” (băiat) şi „ćhaj” (fată) ei devin „rrom” (om de-al nostru, soţ, rrom) şi „rromni” (femeie de-a noastră, soţie, rromni).
Vârsta clasică de căsătorie în cultura tradițională rromani este 16 ani (deșușov berșa), iar căsătoria sub vârsta de 13 ani este o devianță de la cultura tradițională, care are drept cauză principală nevoia de stabilitate economică a familiilor.
sursă foto: Facebook, Școala Gimnazială Cricău.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News