Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

O furtună geomagnetică puternică lovește Pământul, pe 4 octombrie: Cum poate afecta organismul uman

Publicat

O furtună geomagnetică este de așteptat să lovească câmpul magnetic al Pământului în 4 octombrie. Asta după ce, la începutul lunii octombrie, Soarele a oferit un spectacol impresionant, eliberând două erupții solare majore în doar 24 de ore.

Cea mai recentă dintre ele, o erupție solară de tip X – cea mai intensă categorie – a atins punctul maxim pe 1 octombrie, la ora 18:20 EDT (22:20 GMT).

Conform raportului de la Spaceweather.com, erupția a fost însoțită de o ejecție coronală de masă (CME), adică o explozie masivă de plasmă solară, care se îndreaptă direct către Pământ.

Această ejecție este așteptată să lovească planeta în cursul zilei de 4 octombrie, declanșând o furtună geomagnetică puternică. Efectul acestei furtuni ar putea amplifica fenomenul aurolelor boreale, oferind un spectacol ceresc impresionant.

Cum ne pot afecta furtunile electromagnetice

Furtunile geomagnetice sunt perturbări ale câmpului magnetic al Pământului. Pe lângă aurolele boreale, aceste furtuni pot avea impact asupra sistemelor de navigație, rețelelor electrice și comunicațiilor prin satelit.

Cu cât furtuna geomagnetică este mai intensă, cu atât efectele pot fi mai severe, având potențialul de a afecta infrastructuri tehnologice sensibile la nivel global.

Erupții solare record în Ciclul Solar 25

Această erupție este una dintre cele mai semnificative din Ciclu Solar 25, fiind a doua ca intensitate după erupția de tip X8.7 din 14 mai.

Pe lângă potențialele efecte asupra aurolelor boreale, erupția din 1 octombrie a dus la pierderi parțiale sau complete ale semnalelor radio de înaltă frecvență în zone expuse la soare, inclusiv în emisfera vestică, regiunea Pacificului, Australia și Asia-Pacific.

Pata solară AR3842 a fost responsabilă de această activitate solară intensă, generând cu o zi înainte, pe 30 septembrie, o erupție de tip M7.6. Deși clasa M este cu 10 ori mai slabă decât clasa X, această erupție a provocat întreruperi temporare ale semnalelor radio în zone din Oceanul Pacific.

Deși erupția din 30 septembrie nu a fost însoțită de o ejecție coronală îndreptată spre Pământ, cea din 1 octombrie a adus cu ea o ejecție semnificativă, cu potențiale efecte globale asupra sistemelor tehnologice terestre.

Erupțiile și furtunile solare: ce efecte produc

O erupție solară este o erupție de radiație intensă de înaltă energie de la suprafața soarelui.

Când erupțiile solare lovesc câmpul magnetic al Pământului, devin  furtuni solare.

În primul rând, fenomenul poate provoca furtuni geomagnetice care poate afecta grav sateliții și rețeaua electrică.

Fiecare furtună solară care lovește Pământul este clasificată în funcție de gravitate.

Unele cauzează întreruperi radio și pot reprezenta o amenințare chiar și pentru astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Un efect pozitiv despre furtunile solare este că pot produce aurore deosebite.

Aurorele sunt manifestări ale câmpului magnetic al Pământului bombardat de vântul solar, care creează peisaje uimitoare de verde și albastru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate