Connect with us
Advertisement

Eveniment

O nouă CLASARE a unui dosar penal cu presupuse violențe comise de mai mulți polițiști din Alba. Mărturia unui tânăr, în instanță

sediu ipj

Publicat

Un dosar penal pentru abuz în serviciu și purtare abuzivă, deschis in rem de procurorii din Alba, în urma unei plângeri a unui bărbat din Cunța care susținea că a fost bătut și batjocorit de mai mulți polițiști din Sebeș și luptători SAS a fost clasat de procurori.

Forțele de ordine au intervenit în urma unui conflict iscat între mai multe persoane, în fața unui bar din localitate. 

Pe lângă plângerea penală înregistrată la parchetele din Alba, bărbatul, V.M.M., a relatat în timpul unui proces care s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Sebeș, cum ar fi fost bătut de polițiști și batjocorit în secția de poliție. De asemenea acesta a relatat faptele și reporterului alba24.ro.

Inițial dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, dar în data de 7 iulie 2020 a fost transferat la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia. Pe data de 10 martie 2021, dosarul a fost clasat de procurori.

Alte două dosare penale au fost clasate de curând, de procuorii din Alba, dosare în care un bărbat din Zlatna acuza că a fost bătut de mai mulți polițiști.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Două dosare penale în care un bărbat din Zlatna reclama că a fost bătut la Poliție, CLASATE. Ce s-ar fi întâmplat

Faptele s-au petrecut în seara de 8 decembrie 2019, iar în urma scandalului din fața barului din localitate, acesta a fost amendat cu suma de 3100 de lei. Bărbatul a cerut anularea amenzii în instanță, moment în care a și relatat, din punctul său de vedere cele întâmplate.

Bărbatul a menționat în fața magistraților Judecătoriei Sebeș că a fost lovit cu bastonul peste cap, trântit la pământ, lovit cu picioarele peste cap, bătut și în mașina poliției, și pus să stea în genunchi, pe ciment, în secția de poliție din Sebeș.

După ce ar fi fost bătut, din cauza rănilor suferite, bărbatul a ajuns și la spital.

Toate detaliile au fost făcute publice, în motivarea Judecătoriei Sebeș, din data de 9 martie 2021.

Faptele relatate de bărbat în fața judecătorilor

Potrivit motivării instanței în seara de 8 decembrie 2019, bărbatul a participat la barul din localitate, alături de mai mulți prieteni la o zi de naștere.

Peste drum de bar s-a fi produs un conflict între alte persoane, iar bărbatul alături de alți indivizi au ieșit în fața barului pentru a vedea ce se întâmplă. Pentru aplanarea conflictului, doi polițiști au ajuns la fața locului.

Unul dintre polițiști ar fi venit către cei ieșiti în fața barului și ar fi intrat într-o discuție cu aceștia. În urma unui schimb de replici, între bărbat și unul dintre cei doi polițiști, omul legii l-ar fi amenințat cu amenda, iar bărbatul ar fi adus injurii.

După, participanții la petrecere au intrat în bar și polițiștii au plecat, însă peste 30 de minute un alt echipaj a apărut la fața locului.

Ce ar fi făcut polițiștii

” Polițistul care anterior îi înjurase a intrat în bar împreună cu mai mulți mascați, moment în care l-a auzit pe acesta spunându-le mascaților „luati-l pe ala”, indicând spre bărbat.

Acesta a menționat că stătea la masa, liniștit, împreună cu alți prieteni. În acel moment, la solicitarea polițistului, a fost imobilizat de către mascați, lovit cu bastonul peste cap și condus afara din bar.

În față barului, a fost trântit la pământ, a fost încătușat, în tot acest timp fiind și lovit cu picioarele peste cap de către organele de ordine.

A fost ulterior urcat în mașina politiei în care se mai aflau doi polițiști și a fost condus la secția de politie din municipiul Sebeș.

Pe drum, polițistul care îl înjurase anterior l-a lovit de mai multe ori cu palma peste față și cu pumnul în umăr și i-a adresat tot drumul cuvinte injurioase.

Ajuns la secție a avut parte de un tratament cu totul degradant și inadmisibil.

Încătușat fiind i s-a cerut să stau în genunchi pe ciment. A refuzat imediat, știind ca are probleme medicale la unul dintre genunchi și nu va putea sa stea în aceea poziție.

Atunci a fost așezat în șezând pe o treapta de beton, fiind ironizat de către organele prezente în secție.

După ce a fost ținut așa o vreme, am fost dus în unul dintre birouri, unde i s-a spus ca i se va aplica o amenda de 100 de lei. I-a fost cerut apoi sa semneze procesul verbal fără a i se prezenta conținutul acestuia și fără a i se da spre a-l citi.

Fiind speriat și șocat de toate cele cei se întâmplau, având dureri provocate de loviturile primite și dorind sa fie lăsat să plece cât mai repede, a semnat procesul verbal sub presiunea polițiștilor și a celor întâmplate.

A menționat faptul ca nu a fost întrebat daca are mențiuni de făcut față de cele reținute (care nici nu mi s-au prezentat), astfel ca mențiunea „contravenientul recunoaște și regreta fapta” din cuprinsul procesului verbal nu îi aparține.

Ulterior, a fost lăsat să plece din secția de politie”, se arată în motivarea instanței.

Bărbatul a ajuns la spital

”Având dureri puternice din cauza loviturilor primite, a sunat din față secției la serviciul de urgenta 112 pentru a primi asistenta medicala și a fi transportat la spital.

Însă, pentru ca ambulanța întârzia, a fost transportat la spitalul din Sebeș de către un prieten care aflând ce i s-a întâmplat, a venit după el cu mașina la secția de poliție.

La spital a fost consultat de urgență, constatându-se mai multe leziuni și traumatisme aproape în toate zonele corpului.

A mai susținut că i s-au făcut mai multe investigații (printre care și un CT cranian) și a fost internat până a doua zi.

La externare i s-a prescris un tratament, i s-a indicat repaus fizic, fiindu-i eliberat un concediu medical de 5 zile și i s-a recomandat sa revină la control după 5 zile.

Fiind victima unei agresiuni, a fost prezentat la medicul specialist pentru a i se elibera certificat medico legal și a fost sesizată poliția de către unitatea spitaliceasca.

Față de toate cele mai sus expuse și lăsând la o parte faptul ca în cauza au fost săvârșite chiar și fapte de natura penala de către organele care exercita autoritatea de stat și care sunt însărcinate sa apare cetățenii, nu să îi abuzeze fizic și psihic, a solicitat a se constata ca asupra sa a fost săvârșit un abuz și solicită anularea procesului verbal.

Contravențiile reținute în procesul verbal nu au fost săvârșite în realitate”, se mai arată în documentul citat.

Ce a decis Judecătoria Sebeș legat de anularea amenzii

Potrivit instanței, bărbatul a fost amendat pentru că a consumat băuturi alcoolice în locuri publice și că a împiedicat patrula de poliție să legitimeze anumite persoane pentru a lua măsurile legale.

Instanța a observat că procesul verbal este corect întocmit de către agenții constatatori și că ”critica petentului privind descrierea necorespunzătoare a stării de fapt nu poate fi reținută, instanța constatând că faptele sunt descrise suficient, astfel încât să se poată verifica întrunirea elementelor constitutive ale contravenției”, se mai arată în motivarea judecătoriei.

Procesul fiind pentru anularea amenzii, în timpul ședințelor de judecată, magistrații au concluzionat că bărbatul nu poate demostra contrariul față de procesul verbal atacat, și că mai mulți martori au descris că bărbatul nu s-a rezumat doar la a sta și privi conflicul de pe margine.

Drept urmare, au respins cererea bărbatului de anulare a procesului verbal de contravenție.

Plângerea bărbatului și motivul pentru care dosarul a fost clasat

Reprezentanții Parchetului Curții de Apel Alba Iulia au răspuns cererii reporterilor alba24.ro, cu privire la motivele clasării dosarului.

” S-a dispus începerea urmării penale in rem, cu privire la infracțiunile de purtare abuzivă și abuz în  serviciu, ca urmare a plângerii formulate de persoana vătămată cu privire la faptul că la 9 decembrie 2019 în timp ce se afla pe stradă, în fața unui local public, în contextul unui conflict izbucnit în zona străzii respective ce a dus la sesizarea organelor de poliție, unul dintre agenții de poliție ce a intervenit pentru aplanarea conflictului i-ar fi adresat cuvinte jignitoare, ar fi amenințat-o cu aplicare unei amenzi și ar fi agresat-o fizic.

Totodată persoana vătămată a reclamant că ar fi fost imobilizată și agresată fizic de mai mulți agenți de poliție din echipa de intervenție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Serviciul pentru Acțiuni Speciale și că ar fi fost supusă unor tratamente degradante respectiv că ar fi fost încătușată în genunchi după care ar fi fost sancționată contravențional, în mod abuziv, de către un alt agent de poliție.

Prin ordonanța nr 112/P/2020 din 10 martie 2021 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect infracțiunile de purtarea abuzivă și abuz în serviciu.

În esență s-a reținut în ceea ce privește infracțiunea de purtare abuzivă că acțiunea organelor de poliție de imobilizare a persoanei vătămate, în contextul factual existent, nu a depășit limitele de acțiune din punct de vedere legal și regulamentar, iar leziunile relativ superficiale (ce ar fi necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale) cauzate acestei persoane s-au datorat acțiunii de imobilizare a persoanei vătămate în scopul restabilirii ordinii și liniștii publice, aceste leziuni nu au depășit nivelul minim de gravitate necesar pentru a se putea constata că s-a încălcat principiul proporționalității mijloacelor folosite cu scopul urmărit, neputând fi încadrate în noțiunea de ”rele tratamente”.

De asemenea s-a reținut că evenutala ”amenințare” cu aplicarea măsurilor legale, cum ar fi aplicarea unei sancțiuni contravenționale nu realizează condițiile de tipicitate ale acestei infracțiuni, sub forma amenințării.

Tot odată s-a reținut că nu există probe din care să rezulte că persoana vătămată ar fi fost lovită cu palma peste față și umăr de către un agent de poliție sau că acesta i-ar fi adresat persoanei vătămate cuvinte injurioase care să întrunească elementele constitutive ale infracțiunii de purtare abuzivă.

În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu s-a constatat că din probele administrate nu au rezultat fapte s-au împrejurări care s-ar putea circumscrie unor încălcări ale legislației primare ce ar putea atrage incidența infracțiunii de abuz în serviciu, de asemenea nu a rezultat încălcarea de către agentul de poliție reclamat a atribuțiilor de serviciu în legătură cu întocmirea procesului-verbal de contravenție, act care poate fi cenzulare, de altfel de instanța de judecată prin promovarea unei plângeri contravenționale”, au transmis reprezentații Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, la solicitarea alba24.ro.

Momentan procurorii din Alba au în lucru un alt dosar penal deschis in rem, în urma unei plângeri făcute de un tânăr din Câmpeni, tânăr care a fost victima unui atac cu rangă în fața unui local din Bistra.

CITEȘTE ȘI: Doi suspecți, trei DOSARE PENALE în cazul atacului cu rangă din Bistra: Victima a făcut plângere împotriva a cinci polițiști

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    joi, 25.03.2021 at 10:53

    Pana acum ne plangeam ca suntem intr-un stat securist, dar constatam ca devine si politist. Incet, incet ne apropiem de Rusia.

  2. dolfi

    joi, 25.03.2021 at 13:51

    Pilu, am depasit Rusia la marsavie. Spitalele noastre sunt aproape ca ale lor, crima organizata conduce totul din umbra in timp ce oamenii obisnuiti inca asteapta „sa vina cineva sa faca ceva”. Avem cea mai mare rata de analfabetism functional din Europa….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement