Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O nouă CLASARE a unui dosar penal cu presupuse violențe comise de mai mulți polițiști din Alba. Mărturia unui tânăr, în instanță


Publicat

sediu ipj

Un dosar penal pentru abuz în serviciu și purtare abuzivă, deschis in rem de procurorii din Alba, în urma unei plângeri a unui bărbat din Cunța care susținea că a fost bătut și batjocorit de mai mulți polițiști din Sebeș și luptători SAS a fost clasat de procurori.

Forțele de ordine au intervenit în urma unui conflict iscat între mai multe persoane, în fața unui bar din localitate. 

Pe lângă plângerea penală înregistrată la parchetele din Alba, bărbatul, V.M.M., a relatat în timpul unui proces care s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Sebeș, cum ar fi fost bătut de polițiști și batjocorit în secția de poliție. De asemenea acesta a relatat faptele și reporterului alba24.ro.

Inițial dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, dar în data de 7 iulie 2020 a fost transferat la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia. Pe data de 10 martie 2021, dosarul a fost clasat de procurori.

Alte două dosare penale au fost clasate de curând, de procuorii din Alba, dosare în care un bărbat din Zlatna acuza că a fost bătut de mai mulți polițiști.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Două dosare penale în care un bărbat din Zlatna reclama că a fost bătut la Poliție, CLASATE. Ce s-ar fi întâmplat

Faptele s-au petrecut în seara de 8 decembrie 2019, iar în urma scandalului din fața barului din localitate, acesta a fost amendat cu suma de 3100 de lei. Bărbatul a cerut anularea amenzii în instanță, moment în care a și relatat, din punctul său de vedere cele întâmplate.

Bărbatul a menționat în fața magistraților Judecătoriei Sebeș că a fost lovit cu bastonul peste cap, trântit la pământ, lovit cu picioarele peste cap, bătut și în mașina poliției, și pus să stea în genunchi, pe ciment, în secția de poliție din Sebeș.

După ce ar fi fost bătut, din cauza rănilor suferite, bărbatul a ajuns și la spital.

Toate detaliile au fost făcute publice, în motivarea Judecătoriei Sebeș, din data de 9 martie 2021.

Faptele relatate de bărbat în fața judecătorilor

Potrivit motivării instanței în seara de 8 decembrie 2019, bărbatul a participat la barul din localitate, alături de mai mulți prieteni la o zi de naștere.

Peste drum de bar s-a fi produs un conflict între alte persoane, iar bărbatul alături de alți indivizi au ieșit în fața barului pentru a vedea ce se întâmplă. Pentru aplanarea conflictului, doi polițiști au ajuns la fața locului.

Unul dintre polițiști ar fi venit către cei ieșiti în fața barului și ar fi intrat într-o discuție cu aceștia. În urma unui schimb de replici, între bărbat și unul dintre cei doi polițiști, omul legii l-ar fi amenințat cu amenda, iar bărbatul ar fi adus injurii.

După, participanții la petrecere au intrat în bar și polițiștii au plecat, însă peste 30 de minute un alt echipaj a apărut la fața locului.

Ce ar fi făcut polițiștii

” Polițistul care anterior îi înjurase a intrat în bar împreună cu mai mulți mascați, moment în care l-a auzit pe acesta spunându-le mascaților „luati-l pe ala”, indicând spre bărbat.

Acesta a menționat că stătea la masa, liniștit, împreună cu alți prieteni. În acel moment, la solicitarea polițistului, a fost imobilizat de către mascați, lovit cu bastonul peste cap și condus afara din bar.

În față barului, a fost trântit la pământ, a fost încătușat, în tot acest timp fiind și lovit cu picioarele peste cap de către organele de ordine.

A fost ulterior urcat în mașina politiei în care se mai aflau doi polițiști și a fost condus la secția de politie din municipiul Sebeș.

Pe drum, polițistul care îl înjurase anterior l-a lovit de mai multe ori cu palma peste față și cu pumnul în umăr și i-a adresat tot drumul cuvinte injurioase.

Ajuns la secție a avut parte de un tratament cu totul degradant și inadmisibil.

Încătușat fiind i s-a cerut să stau în genunchi pe ciment. A refuzat imediat, știind ca are probleme medicale la unul dintre genunchi și nu va putea sa stea în aceea poziție.

Atunci a fost așezat în șezând pe o treapta de beton, fiind ironizat de către organele prezente în secție.

După ce a fost ținut așa o vreme, am fost dus în unul dintre birouri, unde i s-a spus ca i se va aplica o amenda de 100 de lei. I-a fost cerut apoi sa semneze procesul verbal fără a i se prezenta conținutul acestuia și fără a i se da spre a-l citi.

Fiind speriat și șocat de toate cele cei se întâmplau, având dureri provocate de loviturile primite și dorind sa fie lăsat să plece cât mai repede, a semnat procesul verbal sub presiunea polițiștilor și a celor întâmplate.

A menționat faptul ca nu a fost întrebat daca are mențiuni de făcut față de cele reținute (care nici nu mi s-au prezentat), astfel ca mențiunea „contravenientul recunoaște și regreta fapta” din cuprinsul procesului verbal nu îi aparține.

Ulterior, a fost lăsat să plece din secția de politie”, se arată în motivarea instanței.

Bărbatul a ajuns la spital

”Având dureri puternice din cauza loviturilor primite, a sunat din față secției la serviciul de urgenta 112 pentru a primi asistenta medicala și a fi transportat la spital.

Însă, pentru ca ambulanța întârzia, a fost transportat la spitalul din Sebeș de către un prieten care aflând ce i s-a întâmplat, a venit după el cu mașina la secția de poliție.

La spital a fost consultat de urgență, constatându-se mai multe leziuni și traumatisme aproape în toate zonele corpului.

A mai susținut că i s-au făcut mai multe investigații (printre care și un CT cranian) și a fost internat până a doua zi.

La externare i s-a prescris un tratament, i s-a indicat repaus fizic, fiindu-i eliberat un concediu medical de 5 zile și i s-a recomandat sa revină la control după 5 zile.

Fiind victima unei agresiuni, a fost prezentat la medicul specialist pentru a i se elibera certificat medico legal și a fost sesizată poliția de către unitatea spitaliceasca.

Față de toate cele mai sus expuse și lăsând la o parte faptul ca în cauza au fost săvârșite chiar și fapte de natura penala de către organele care exercita autoritatea de stat și care sunt însărcinate sa apare cetățenii, nu să îi abuzeze fizic și psihic, a solicitat a se constata ca asupra sa a fost săvârșit un abuz și solicită anularea procesului verbal.

Contravențiile reținute în procesul verbal nu au fost săvârșite în realitate”, se mai arată în documentul citat.

Ce a decis Judecătoria Sebeș legat de anularea amenzii

Potrivit instanței, bărbatul a fost amendat pentru că a consumat băuturi alcoolice în locuri publice și că a împiedicat patrula de poliție să legitimeze anumite persoane pentru a lua măsurile legale.

Instanța a observat că procesul verbal este corect întocmit de către agenții constatatori și că ”critica petentului privind descrierea necorespunzătoare a stării de fapt nu poate fi reținută, instanța constatând că faptele sunt descrise suficient, astfel încât să se poată verifica întrunirea elementelor constitutive ale contravenției”, se mai arată în motivarea judecătoriei.

Procesul fiind pentru anularea amenzii, în timpul ședințelor de judecată, magistrații au concluzionat că bărbatul nu poate demostra contrariul față de procesul verbal atacat, și că mai mulți martori au descris că bărbatul nu s-a rezumat doar la a sta și privi conflicul de pe margine.

Drept urmare, au respins cererea bărbatului de anulare a procesului verbal de contravenție.

Plângerea bărbatului și motivul pentru care dosarul a fost clasat

Reprezentanții Parchetului Curții de Apel Alba Iulia au răspuns cererii reporterilor alba24.ro, cu privire la motivele clasării dosarului.

” S-a dispus începerea urmării penale in rem, cu privire la infracțiunile de purtare abuzivă și abuz în  serviciu, ca urmare a plângerii formulate de persoana vătămată cu privire la faptul că la 9 decembrie 2019 în timp ce se afla pe stradă, în fața unui local public, în contextul unui conflict izbucnit în zona străzii respective ce a dus la sesizarea organelor de poliție, unul dintre agenții de poliție ce a intervenit pentru aplanarea conflictului i-ar fi adresat cuvinte jignitoare, ar fi amenințat-o cu aplicare unei amenzi și ar fi agresat-o fizic.

Totodată persoana vătămată a reclamant că ar fi fost imobilizată și agresată fizic de mai mulți agenți de poliție din echipa de intervenție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Serviciul pentru Acțiuni Speciale și că ar fi fost supusă unor tratamente degradante respectiv că ar fi fost încătușată în genunchi după care ar fi fost sancționată contravențional, în mod abuziv, de către un alt agent de poliție.

Prin ordonanța nr 112/P/2020 din 10 martie 2021 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect infracțiunile de purtarea abuzivă și abuz în serviciu.

În esență s-a reținut în ceea ce privește infracțiunea de purtare abuzivă că acțiunea organelor de poliție de imobilizare a persoanei vătămate, în contextul factual existent, nu a depășit limitele de acțiune din punct de vedere legal și regulamentar, iar leziunile relativ superficiale (ce ar fi necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale) cauzate acestei persoane s-au datorat acțiunii de imobilizare a persoanei vătămate în scopul restabilirii ordinii și liniștii publice, aceste leziuni nu au depășit nivelul minim de gravitate necesar pentru a se putea constata că s-a încălcat principiul proporționalității mijloacelor folosite cu scopul urmărit, neputând fi încadrate în noțiunea de ”rele tratamente”.

De asemenea s-a reținut că evenutala ”amenințare” cu aplicarea măsurilor legale, cum ar fi aplicarea unei sancțiuni contravenționale nu realizează condițiile de tipicitate ale acestei infracțiuni, sub forma amenințării.

Tot odată s-a reținut că nu există probe din care să rezulte că persoana vătămată ar fi fost lovită cu palma peste față și umăr de către un agent de poliție sau că acesta i-ar fi adresat persoanei vătămate cuvinte injurioase care să întrunească elementele constitutive ale infracțiunii de purtare abuzivă.

În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu s-a constatat că din probele administrate nu au rezultat fapte s-au împrejurări care s-ar putea circumscrie unor încălcări ale legislației primare ce ar putea atrage incidența infracțiunii de abuz în serviciu, de asemenea nu a rezultat încălcarea de către agentul de poliție reclamat a atribuțiilor de serviciu în legătură cu întocmirea procesului-verbal de contravenție, act care poate fi cenzulare, de altfel de instanța de judecată prin promovarea unei plângeri contravenționale”, au transmis reprezentații Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, la solicitarea alba24.ro.

Momentan procurorii din Alba au în lucru un alt dosar penal deschis in rem, în urma unei plângeri făcute de un tânăr din Câmpeni, tânăr care a fost victima unui atac cu rangă în fața unui local din Bistra.

CITEȘTE ȘI: Doi suspecți, trei DOSARE PENALE în cazul atacului cu rangă din Bistra: Victima a făcut plângere împotriva a cinci polițiști

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. pilu

  joi, 25.03.2021 at 10:53

  Pana acum ne plangeam ca suntem intr-un stat securist, dar constatam ca devine si politist. Incet, incet ne apropiem de Rusia.

 2. dolfi

  joi, 25.03.2021 at 13:51

  Pilu, am depasit Rusia la marsavie. Spitalele noastre sunt aproape ca ale lor, crima organizata conduce totul din umbra in timp ce oamenii obisnuiti inca asteapta „sa vina cineva sa faca ceva”. Avem cea mai mare rata de analfabetism functional din Europa….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Tupeu și nesimțire, la Alba Iulia. Șofer surprins cu mașina pe pista de biciclete de pe Dealul Mamut

Publicat

Tupeul în trafic nu are limite. O dovedește un șofer care a fost surprins, duminică după-amiaza, în timp ce conducea un autoturism, pe pista de biciclete de pe Dealul Mamut din Alba Iulia. 

Incidentul a fost surprins în jurul orei 14:50, de un cititor Alba24, pe porțiunea dintre Parcul Dendrologic și restaurantul Panoramic.

Potrivit cititorului, șoferul mașinii înmatriculată în județul Alba nu a vrut să treacă pe banda pentru autovehicule, acesta fiind nevoit să îl ocolească.

„Pe pista de biciclete de la Dendrologic. Nu a vrut să treacă pe partea lui, a trebuit să ocolesc eu”, ne-a transmis cititorul Alba24.

În zona respectivă, traficul autoturismelor este restricționat pe o singură bandă, iar aleile sunt doar pentru bicicliști și pietoni.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

JOI: Şedinţă la Consiliul Local Aiud. Stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2022 și alte 26 de proiecte

Publicat

Consilierii locali din Aiud se reunesc în şedinţă ordinară joi, 22 aprilie, începând cu ora 14:00, în sistem la distanță, prin mijloace electronice.

Pe ordinea de zi sunt 27 de proiecte, între care stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2022, retragerea unor autorizații de transport și autorizații taxi și aprobarea Regulamentului de administrare și întreținere a spațiilor verzi din intravilanul municipiului. 

Ordinea de zi:

1. Proiect de hotărâre privind stabilirea și aprobarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul fiscal 2022 în Municipiul Aiud.

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuţie al bugetului Centrului Cultural Liviu Rebreanu Aiud la 31 martie 2021.

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuţie al bugetului Serviciului Public Administrația Patrimoniului Local Aiud la 31 martie 2021.

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuţie al bugetului Spitalului Municipal Aiud la 31 martie 2021.

5. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetelor la secţiunea de funcţionare şi secţiunea de dezvoltare cumulate la 31 martie 2021 pentru Municipiul Aiud.

6. Proiect de hotărâre privind însușirea valorilor de inventar actualizate a bunurilor din domeniul public și privat al Municipiului Aiud.

7. Proiect de hotărâre privind alocarea unei sume din bugetul local reprezentând cotizația Municipiului Aiud pentru anul 2021 la Asociația Municipiilor din România.

8. Proiect de hotărâre privind alocarea unei sume din bugetul local, reprezentând cotizația pentru anul 2021 la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “APA ALBA“.

9. Proiect de hotărâre privind încheierea Convenției de colaborare între Municipiul Aiud – Direcția de Asistență Socială și Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România.

10 . Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării statului de funcții al Direcției de Asistență Socială a municipiului Aiud din subordinea Consiliului Local al municipiului Aiud.

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea statului de funcții al Serviciului Public de Interes Local Administraţia Patrimoniului Local subordonat Consiliului Local Aiud.

12. Proiect de hotărâre privind modificarea Regulamentului de organizare și desfășurare a activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Aiud, aprobat prin H.C.L. nr. 29 din 22.02.2017.

13. Proiect de hotărâre privind prelungirea contractelor de închiriere pentru un număr de 5 loturi din imobilul ”Construcții Corp A și teren aferent” situate administrativ în Aiud, str. Iuliu Maniu, în zona Pieței „Dr. Constantin Hagea”.

14. Proiect de hotărâre privind propunerea de atribuire în proprietate a unor terenuri, conform art. 36 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

15. Proiect de hotărâre privind retragerea unor autorizații de transport și autorizații taxi.

16. Proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de colaborare în interes public, între Municipiul Aiud și SC Dacia Faber SRL Cluj – Napoca.

17. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării prin act adițional, a art. 2, alin 3 și art. 13, lit. d) din contractul de concesiune nr. 1122/29.03.2019, concesionar Asociația Un Pas Înainte Alexandra.

18. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de administrare și întreținere a spațiilor verzi ce aparțin domeniului public din intravilanul Municipiului Aiud.

19. Proiect de hotărâre privind concesionarea prin licitație publică a imobilului Atelier C10 și terenul aferent, proprietate privată a municipiului Aiud, situat în Aiud, str. Tribun Tudoran, nr. 5, înscris în CF nr. 74194, având numerele cadastrale 74194 și 74194-C1.

20. Proiect de hotărâre privind diminuarea suprafeței de teren cuprinsă în contractul de concesiune nr. 503 din 22.11.2004 încheiat în Consiliul local Aiud și Cristea Ana.

21. Proiect de hotărâre privind concesionarea directă a imobilului teren înscris în CF. nr. 75726 Aiud, în suprafață de 25 mp, situat în Aiud, str. Băilor, Bl. G2 – domeniul privat, cu destinația de extindere garsonieră, în favoarea petenților Popa Viorel-Adrian și soției Popa Silvia-Cristina, în baza contractului de vânzare-cumpărare cu încheierea de autentificare nr. 1690 din 07.09.2020.

22. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordului de asociere pentru administrarea „Bazei sportive Ciumbrud” între Serviciul Public Administrația Patrimoniului Local Aiud și Asociația Club Sportiv „Șoimii Ciumbrud”.

23. Proiect de hotărâre privind schimbarea titularului contractelor de concesiune nr. 8 din 02.08.1996 și nr. 1640/30.06.2010 respectiv a contractului de comodat (folosință gratuită) nr. 7425/15.06.2010 încheiate între Consiliul Local al Municipiului Aiud și Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A în Societatea Distribuție Energie Electrică România S.A.

24. Proiect de hotărâre privind achitarea unor cheltuieli legate de plățile electronice online utilizând cardul bancar.

25. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației PUZ – „Construire depozit de materiale de construcții”, Aiud, DJ 107E, extravilan FN.

26 . Proiect de hotărâre privind modificarea art.1 din HCL nr. 182/27.11.2020, pct. 1 și 8 la Anexa la hotărâre, prin care au fost desemnați reprezentanţii Consiliului Local Aiud ca membri ai consiliilor de administraţie şi ai comisiilor pentru evaluarea şi asigurarea calităţii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Aiud, pentru anul școlar 2020 – 2021.

27. Raport periodic de activitate conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public pe anul 2020.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește luni în țară. Cum vor fi distribuite cele peste 500.000 de doze

Publicat

Luni, 19 aprilie, va sosi în țară o nouă tranșă de vaccin produs de compania Pfizer BioNTech, însumând 511.290 de doze. Acestea vor fi livrate pe cale aeriană și vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara, a transmis Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite după cum urmează:

 • Centrul Național de Stocare București: 146.250 doze;
 • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 64.350 doze;
 • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 62.010 doze;
 • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 74.880 doze;
 • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 54.990 doze;
 • Centrul Regional de Depozitare Iași: 58.500 doze;
 • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 50.310 doze.

Până la acest moment, țara noastră a recepționat 3.886.019 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 3.362.997 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, săptămânal, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Înmatriculările de autoturisme în România au scăzut cu peste 25% în primul trimestru. Mașinile electrice câștigă teren

Publicat

masini electrice

Înmatriculările de autoturisme în România au scăzut cu 25,8% în primele trei luni din acest an comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform unui comunicat de presă al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

„După ce, în ultimele 4 luni ale anului 2020, am consemnat creşteri importante ale înmatriculărilor de autovehicule, anul 2021 a debutat cu o scădere semnificativă în lunile ianuarie (-46,6%) şi februarie (-18,8%), acestea fiind, într-o oarecare măsură, compensate de creşterea de 19,4% din luna martie. Pe plan european, însă, după o creştere importantă în luna martie (+87,3%), primul trimestru se încheie cu o creştere generală de 3,2%”, se spune în comunicat.

Revenind la piaţa naţională, top-ul pe mărci (autoturisme + autovehicule comerciale) după 3 luni din anul 2021 este condus de către Dacia (4.322 unităţi), urmată de Ford (2.656 unităţi), Toyota (2.061 unităţi), Hyundai (1.844 unităţi), Volkswagen (1.833 unităţi), Skoda (1.767 unităţi), Mercedes Benz (1.541 unităţi), Renault (1.456 unităţi), BMW (956 unităţi) şi Suzuki (809 unităţi).

Autoturismele (care reprezintă cca. 79% din total) au înregistrat, în luna martie 2021, un volum de 7.752 unităţi, cu 18,7% mai mare decât în luna similară din 2020. Pe ansamblul primelor 3 luni din 2021, se înregistrează a scădere generală de 25,8% comparativ cu perioada similară a anului anterior.

Conform sursei citate, după primele 3 luni ale anului 2021, se observă o evoluţie mixtă a segmentelor în care sunt încadrate autoturismele, segmentele în creştere fiind A (+115,8%), F (+153,5) și „Sport” (+19,0%), celelalte fiind în scădere.

În ceea ce priveşte cota de piaţă, segmentul SUV este pe prima poziţie, cu o cotă de 45,3% (în creştere cu 5,8 pp faţă de 2020), urmat de C, cu 26,6% (în scădere cu 7,2 pp) şi B, cu 17,9% (în scădere cu 1,5 pp).

În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, după 3 luni din 2021, ponderea autoturismelor pe benzină a înregistrat o scădere moderată (-3,8 pp) faţă de perioada similară din 2020, ajungând, astfel, la o pondere de 61,3%.

În ceea ce priveşte autoturismele cu motoare diesel, şi acestea înregistrează o scădere de 3pp faţă de primele 3 luni din 2020, deţinând, însă, o cotă de doar 26,5% din total.

Potrivit comunicatului, autoturismele „electrificate”, respectiv cele electrice (100% şi hibride plug-in), precum şi cele full hybrid (care dispun si de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), ajung să deţină, după primele 3 luni din 2021, o cotă de piaţă de 12,2%, care este de 2,2 ori mai mare decât cea pe care o aveau după perioada similară a anului trecut (5,5%).

„Ca şi în anul 2020, când, deşi s-a înregistrat o contracţie importantă a achiziţiilor de autoturisme, cele „verzi” au performat, şi în 2021 acestea rămân în teritoriul pozitiv, crescând cu 65,0% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Şi mai important este faptul că ele deţin, în luna martie, o cotă de piaţă de 10,7%, iar după după 3 luni din 2021, 12,2% faţă de doar 5,5%, cât era în perioada similară din 2020″, se precizează în comunicat.

O altă analiză prezentată de APIA este evoluţia autoturismelor cu tracţiune integrală (4×4). Acestea au, după 3 luni din 2021, o cotă de piaţă de 25,3%, pe un volum total de 5.174 unităţi, inferior cu 21,4% celui consemnat în perioada similară din 2020.

În ceea ce priveşte tipul proprietarului, cele mai multe achiziţii de autoturisme în primele 3 luni din 2021 au fost realizate de către persoanele juridice, care acoperă 67% din totalul achiziţiilor de autoturisme, celor fizice revenindu-le restul de 33%. Raportul este unul mai dezechilibrat decât de obicei, în condiţiile în care demararea mai târzie a programului Rabla, a generat o aşteptare vizibilă în special în rândul persoanelor fizice, şi nu numai.

În ceea ce priveşte autovehicule comerciale uşoare (inclusiv minibuse şi pick-up), APIA precizează că şi această categorie de autovehicule înregistrează, după două luni de scădere în 2021, o creştere, chiar importantă (+10,7%). Cu toate acestea, după trei luni din acest an consemnăm o scădere generală de 7,0%, aceasta fiind mai puţin abruptă comparativ cu cea înregistrată de autoturisme (-25,8%). În acest context, sunt mărci şi modele care sunt în teritoriul pozitiv în raport cu perioada similară din 2020.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate