Connect with us
Advertisement

Economie

O nouă emisiune de titluri de stat Fidelis este pregătită în luna martie. Dobândă mai mare pentru cei care donează sânge

Publicat

O nouă emisiune de titluri de stat Fidelis va fi pregătită pentru populație. Subscrierile ar urma să se facă prin bănci partenere, cu tranșe în lei sau euro.

Noutatea va fi dobândă mai mare pentru donatorii de sânge, potrivit unor surse citate de hotnews.ro.

Este vorba despre o tranșă special pe lei, cu scadența pe 1 an.

Pentru celelalte categorii de populație, vor fi tranșe pe lei (1 și 3 ani) și euro (3 și 5 ani).

Prima de subscriere

”Din 27 martie până pe 10 aprilie avem o subscriere pentru Fidelis care se cumpără pentru donatorii de sânge cu o dobândă mai mare. Cei care au donat sânge începând cu T4 2022 până acum: 7,7% pentru banii pe care îi plasează în aceste titluri de stat.

Prima de subscriere era 5.000 lei. Pentru această campanie, prima este de 500 lei. Titlurile sunt tranzacționabile.

Este o campanie de început. Eu cred că vom continua în funcție de cum se va desfășura asta”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la Rock FM.

Potrivit sursei citate, se va putea subscrie prin BRD, BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania.
”Te duci la bănci, completezi un formular, faci dovada cu carnetul de donator. Cei care au nevoie de bani pot să vândă ulterior titlurile pe bursă”, a spus Câciu.

Titluri de stat cu frecvență trimestrială

La finalul lunii februarie, Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, anunța că emisiunile de titluri de stat Fidelis ar putea fi continuate cu o frecvenţă trimestrială.

„În ce priveşte Ministerul Finanţelor, am avut o experienţă extraordinară în ultimii ani cu piaţa de valori Bucureşti – şi mă refer aici la titlurile de stat Fidelis. Din iulie 2020 până în decembrie 2022, Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, a reuşit să ridice de la cetăţeni, de la rezidenţi, peste 15 miliarde de lei, o parte din ei fiind ridicaţi şi în euro – titlurile de stat Fidelis sunt şi în lei şi în euro. Consolidat, vorbim despre 15 miliarde lei.

Este o sumă record. Reflectă, pe de o parte, încrederea pe care au avut-o cetăţenii în Guvernul României să-şi plaseze economiile înspre Guvern care, după aceea, îi foloseşte pentru a face investiţii, pentru a-şi refinanţa deficitul bugetar – şi aşa mai departe. Pe de altă parte, reflectă şi un grad mai ridicat de educaţie financiară.

Am avut în toată această perioadă peste 100.000 de subscrieri, ceea ce reprezintă un angajament serios din partea cetăţenilor faţă de Guvern. Şi-au dat seama că, prin acest instrument, pot să-şi plaseze banii pe termen lung, să fie protejaţi de inflaţie şi să beneficieze de anumite facilităţi fiscale. După cum bine ştiţi, aceste investiţii nu sunt supuse impozitării”, a menţionat Mihai Călin Precup, la o conferinţă privind piaţa de capital, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, piaţa de capital a reprezentat şi o oportunitate de a face un exit pentru cetăţeni – „pentru că puteau să-şi vândă titlurile de stat înainte de scadenţă şi să-şi recupereze lichidităţile mai repede”, iar pentru Guvernul României a fost un partener în a-şi finanţa proiectele strategice”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement