Eveniment
O nouă licitație pentru îmbunătățirea eficienței energetice a Bazinului Olimpic din Alba Iulia
Primăria Alba Iulia a lansat o nouă licitație pentru proiectarea unor soluții inovative în scopul îmbunătățirii eficienței energetice a Bazinului Olimpic din municipiu.
Printre soluțiile propuse pentru îmbunătățirea eficienței energetice se numără refacerea/modernizarea iluminatului cu LED, instalarea unor jaluzele exterioare de protecție, înlocuirea centralelor termice cu altele noi cu randament crescut, amplasarea a 160 de panouri solare termodinamice, controlul ventilației şi climatizării și un sistem de management al clădirii.
Reamintim faptul că prima licitație, lansată în luna august, a fost anulată după ce a fost depusă o singură ofertă (asocierea Adal Solutions, Servelect SRL), considerată inacceptabilă și/sau neconformă.
Primăria Alba Iulia a lansat vineri, 24 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o nouă licitație pentru servicii de elaborare a documentației tehnico-economice – fazele DALI, DTAC, PT+DDE și asistență tehnică din partea proiectantului pe toată durata de execuție a proiectului pentru obiectivul de investiții „Soluții inovative de îmbunătăţire a eficienței energetice a bazinului olimpic de înot din Alba Iulia”.
Valoarea totală estimată este de 154.429,96 de lei, fără TVA.
Obiectivul general al proiectului reprezintă contribuția la dezvoltarea durabilă a municipiului Alba Iulia prin reducerea emisiilor de CO2 și implementarea unor măsuri inovatoare de eficiență energetică la bazinul olimpic local de înot.
În urma analizei datelor de consum şi auditului energetic, prin proiect au fost identificate şi propuse o serie de soluții inovative în domeniul eficienței energetice, precum: sistem solar termodinamic (combinație între panouri solare speciale şi pompe de căldură), unitate de cogenerare (căldură şi electricitate) cu randament mare, sistem de management energetic al clădirii.
Efectul pozitiv previzionat prin realizarea obiectivului de investiții este reflectat prin principalele rezultate urmărite prin implementarea proiectului:
- Reducerea consumului de energie cu: 1.632,66 MWh/an (de la 2.197 MWh/an);
- Reducerea emisiilor de CO2 cu: 336 tone/an (de la 478 t/an);
- Economii prin adoptarea măsurilor de eficiență energetică propuse prin auditul energetic: 63.926,54 euro/an (de la 85.989 euro/an).
Soluțiile propuse prin auditul energetic integrate în planul de implementare ca investiţii vizează:
- Refacere/ modernizare iluminat cu LED;
Actualele 52 de spoturi luminoase interioare (cu vapori de mercuri) din zona piscinei sunt propuse pentru a fi înlocuite cu tehnologia LED.
De asemenea, 54 de becuri incandescente și 187 de tuburi fluorescente sunt propuse pentru a fi înlocuite cu lămpi cu becuri LED.
- Jaluzele exterioare de protecție;
Reflexiile intense și supraîncălzirea sunt de obicei cauzate de luminozitatea excesivă și necontrolată a radiațiilor solare.
Având în vedere zona de geamuri mari (328 mp) a fațadelor N-V și S-E din zona piscinei, se recomandă instalarea jaluzelelor exterioare din aluminiu ghidate pe șine metalice, controlate automat cu o unitate centrală care poate fi stabilită în conformitate cu programul de activitate cel mai frecvent din sala de piscină.
Jaluzelele urmează să fie utilizate în special în zilele calde și astfel economiile de energie trebuie să rezulte din energia electrică mai mică utilizată pentru răcirea aerului interior.
- Înlocuirea centralelor termice cu altele noi, cu randament crescut;
Actualele două cazane, fiecare de 1.400 kW sunt supradimensionate și sunt operate cu o eficiență foarte scăzută.
Prin urmare, se recomandă înlocuirea acestora cu două cazane noi pe gaz, de 230 kW fiecare.
Cele două cazane noi de înaltă eficiență cu condensare trebuie să fie echipate cu toate dispozitivele auxiliare, precum și cu panouri de automatizare și control, care vor permite funcționarea în raport cu temperatura exterioară.
- Panouri solare termodinamice şi pompe de căldură;
Sistemul termodinamic constă în cel puțin patru blocuri solare (sau echivalente), fiecare având 40 de panouri exterioare care pot furniza energie termică de 54,6 kW ca apă caldă cu consum de energie electrică de 8,45 kW.
Coeficientul mediu de performanță este de aproxiamtiv 4,00. Instalația este prevăzută cu un sistem suport pentru 160 de panouri, fiecare de 2 mp, pe acoperișul placă curbată.
Panourile termice solare vor colecta energia ambientală, energia solară și sau aerul, toată ziua, atâta timp cât temperatura exterioară este peste -5 grade Celsius, soluția fiind una inovatoare.
- Sistem de cogenerare (căldură şi energie electrică) de înaltă eficiență;
Sistemul propus poate furniza putere termică de 63 kW și putere electrică de 28 kW.
Energia gazoasă utilizată este de aproximativ 112 kW, indicând o eficiență globală de 81%. Unitatea poate fi utilizată eficient timp de aproximativ 8.000 de ore/an.
- Control al ventilației şi climatizării;
Pentru bazin, soluția propusă este de a implementa controlul fluxului variabil prin adăugarea unei unități de automatizare și convertizor electronic la AHU existent, astfel încât să se ajungă la economii de cel puțin 25% în ceea ce privește consumul de energie electrică în situația actuală.
- Sistem de management al clădirii
Sistemul de management al energiei în clădiri (BEMS) ar trebui să controleze toate funcțiile pentru sistemele descrise în producția și distribuția de căldură, în producția și distribuția apei răcite și în sistemele de tratare a aerului.
Se preconizează că o gestionare îmbunătățită poate economisi cel puțin 5% din energia utilizată în clădire. Scopul principal al BEMS este de a monitoriza, integra și controla optimizarea energetică.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News