Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

O nouă materie la școală: Educația pentru mediu va fi inclusă, începând cu anul școlar 2023-2024, în programa școlară

Publicat

Educația pentru mediu va fi introdusă în programa școlară începând cu anul școlar 2023 – 2024, potrivit unei legi publicate recent în Monitorul Oficial. Elevii vor învăța astfel despre bunele practici din domeniu și efectele acțiunii lor asupra mediului. 

„În România se impune actualizarea programei școlare, astfel încât elevii să fie educație pentru viață, ceea ce conține în mod obligatoriu și educația ecologică, educația pentru mediu.

Citește și O nouă materie de studiat pentru liceeni. Vor avea o oră în plus pe săptămână la școală, din toamnă

Educația școlară din România trebuie să cuprindă și discipline de educație pentru mediu, atât la nivelul învățământului primar, cât și gimnazial. Planurile-cadru pot fi modificate doar în urma unor studii realizate de specialiștii din domeniu, care să fie înglobate într-o strategie privind educația pentru mediu. Această strategie trebuie să arate care sunt beneficiile unei noi materii, ce trebuie să învețe elevii, cum pot fi formate cadrele didactice și ce competențe trebuie să aibă fiecare elev la finalizarea acestor cursuri.

Educația pentru mediu este un proces de educație pe tot parcursul vieții, dar cu cât educația începe mai repede, cu atât este mai eficientă și de durată. Învățământul primar este locul potrivit de a introduce educația de mediu, întrucât la această vârstă copiii percep mediul mult mai instinctiv, natural, urmând ca în celelalte cicluri școlare să compartimenteze informațiile pe teme, să identifice probleme și soluții. Generațiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii. (…)

Provocările legate de mediu necesită un răspuns urgent și ambițios, pentru că viitorul se clădește cu o generație pregătită pentru provocările actuale legate de climă și mediu. Investițiile în infrastructura verde, în programe de mediu și de management sustenabil al resurselor naturale ale României nu pot fi susținute eficient în lipsa educației corespunzătoare a populației”, motivează inițiatorii introducerea competențelor de mediu”, au explicat inițiatorii proiectului, un grup de parlamentari de la PNL, în expunerea de motive.

Legea 14/2021 a fost publicată luni, 10 ianuarie, în Monitorul Oficial nr. 29. Documentul prevede modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 în sensul introducerii, în curriculumul național pentru învățământul primar și gimnazial, a competențelor de mediu.

Educația pentru mediu va fi introdusă în programele școlare începând cu anul școlar 2023-2024.

În prezent, curriculumul național se axează pe opt domenii de competențe-cheie, care determină profilul de formare a elevului, astfel:

  • competenţe de comunicare în limba română şi în limba maternă, în cazul minorităţilor naţionale;
  • competenţe de comunicare în limbi străine;
  • competenţe de bază de matematică, ştiinţe şi tehnologie;
  • competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere;
  • competenţe sociale şi civice;
  • competenţe antreprenoriale;
  • competenţe de sensibilizare şi de expresie culturală;
  • competenţa de a învăţa să înveţi.

Competențele de mediu se vor alătura celor sociale și civice.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax