Connect with us
Advertisement

Administrație

O primărie din Alba a construit pe terenul unui bărbat, fără acordul său, o stație de clorificare a apei. Cum s-a terminat totul

Publicat

Mai bine de doi ani, un bărbat din Câlnic, care locuiește în Germania, dar care avea un teren la Roșia de Secaș, a încercat să ajungă la o înțelegere amiabilă cu reprezentanții primăriei. 

Motivul: pe terenul său moștenit, Primăria Roșia de Secaș, fără acordul bărbatului, a construit o stație de clorificare a apei potabile. Ba mai mult a și îngrădit terenul cu un gard de sârmă. 

Când a aflat, bărbatul a acționat în instanță primăria și un dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Blaj, în anul 2019. De atunci au existat mai multe ședinte de judecată, în care bărbatul a dovenit că este terenul său, iar reprezentații primăriei au trebuit să explice de ce au construit o stație de clorificare fără acordul acestuia.

În cele din urmă, după mai bine de doi ani de judecată, cetățeanul și primăria au ajuns la un acord, iar motivarea instanței din data de 9 iunie 2022 a fost făcută public, fiind disponibilă pe rejust.ro.

Potrivit motivării instanței, ”reclamantul a solicitat în contradictoriu cu pârâta Unitatea Administrativ teritorială Roșia  de Secaș, ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să fie obligată pârâta să-i plătească suma de 400 lei lunar, cu titlu de despăgubiri, începând cu data introducerii acţiunii şi până la încetarea existenţei pe terenul său, a staţiei de clorificare a apei potabile.

(…) Pe terenul sus arătat, pârâtul a edificat o staţie pentru clorificarea apei potabile a localităţii Ungurei, fără a obţine acordul său pentru edificarea staţiei şi nici acordul antecesorilor săi.

Suprafaţa ocupată de staţia de clorificare a apei este de 100 mp, iar pârâta a îngrădit suprafaţa ocupată din terenul său cu gard de sârmă susţinut de stâlpi din țeavă metalică. Terenul ocupat este situat la stradă şi astfel îngustează lăţimea şi ieşirea la calea publică pentru restul terenului şi prin amplasament, staţia de clorificare a apei, îi produce prejudicii, deoarece a dorit să-şi construiască o casă de locuit, dar nu o mai poate amplasa în partea dinspre stradă”, se mai arată în motivarea instanței.

Cum s-a terminat procesul

Cele două parți din dosar, cetățeanul și primăria, au ajuns la un acord. În linii mari, bărbatul permite desfășurarea în continuare a activității la stația de clorificare. În schimb Primăria Roșia de Secaș a identificat un teren pe care în scoate la licitație, licitație la care bărbatul poate participa pentru a-l achiziționa în mod legal.

”Stingerea amiabilă a litigiului care face obiectul prezentului dosar civil, în sensul că reclamantul permite desfășurarea în bune condiții a activității stației de clorinare pe terenul aflat în proprietatea sa (…) pe toată durata activităţii acesteia, având în vedere interesul public comunitar al desfăşurării activităţii acesteia.

In vederea construirii unei case de locuit de realizarea căreia a fost prejudiciat prin amplasarea staţiei de clorinare pe imobilul său, conform H.C.L. NR. 35/2021, a fost aprobată vânzarea prin licitatie a unui teren apartinând domeniului privat al UAT Roșia de Secaș, în suprafaţă de 2165 mp, situat în sat Ungurei, înscris având posibilitatea participării la licitatie, dacă doreşte achizitionarea acestui imobil, în conditiile legale”, se arată în motivarea instanței.

De asemenea, primăria a mai fost obligată la plata a de 6.541 lei cu titlul cheltuieli de judecată.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement