Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Oamenii dorm mai prost în ultima vreme. Rezultatele unul studiu dezvăluie motivul pentru care pierdem 40 de ore de somn anual

Publicat

În regiunile de pe glob afectate grav de caniculă, oamenii dorm mai puţin şi mai prost, iar cu cât temperaturile vor creşte şi mai mult, cu atât somnul va avea de suferit. Momentan, pierdem circa 40 de ore de somn anual din cauza creşterii temperaturilor pe timp de noapte.

Vara şi somnul odihnitor nu par a merge mână-n mână, iar asta poate deveni un motiv în plus de stres, mai ales pentru persoanele care stau la etaje superioare sau nu au aer condiţionat.

Temperaturile ridicate ne afectează direct abilitatea de a adormi şi a continua să rămânem adormiţi, arată un studiu recent publicat în jurnalul One Earth.

Oamenii dorm mai puţin de când au crescut temperaturile

Cercetarea se bazează pe date de la 47.000 de oameni din 68 de ţări. Persoanele au purtat brăţări speciale pentru a le fi monitorizată calitatea somnului, coroborată cu temperatura şi clima locale.

„Oamenii dorm mai puţin de când au crescut temperaturile”, spune Kelton Minor, autor al studiului şi doctorand la Universitatea din Copenhaga.

Iar cum temperaturile vor continua să crească, numărul de ore de somn pierdute per persoană va creşte la circa 50-58 pe an, în funcţie de abilitatea fiecărui guvern de a veni sau nu cu soluţii şi politici viabile pentru încălzirea globală.

„Orice ce ne afectează echilibrul general, ne afectează şi somnul”, consideră Roger Godbout, profesor la Universitatea din Montreal şi director la o clinică ce studiază somnul.

Cei mai afectaţi sunt oamenii vârstnici, femeile şi persoanele care trăiesc în ţări sărace sau în curs de dezvoltare.

Temperatura ideală pentru somn este în jur 15 grade-19 grade Celsius, ce acum pare un deziderat şi ne face să aşteptăm cu nerăbdare anotimpul rece.

Alte studii arată că animalele, în general, se pot adapta şi dormi confortabil la temperaturi mai reci în câteva săptămâni, dar nu există date care să susţină că ele sau oamenii se pot adapta să adoarmă la temperaturi mai ridicate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax